SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Brodskom Franjevačkom samostanu izdvojena značajna sredstva za ustroj orgulja, a financijska pomoć odobrena župama u Novoj Gradiški i Novoj Kapeli

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva, SMŠSB

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Brodskom Franjevačkom samostanu izdvojena značajna sredstva za ustroj orgulja, a financijska pomoć odobrena župama u Novoj Gradiški i Novoj Kapeli SB Online | Brodskom Franjevačkom samostanu izdvojena značajna sredstva za ustroj orgulja, a financijska pomoć odobrena župama u Novoj Gradiški i Novoj Kapeli

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva, SMŠSB

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija objavila je rezultate za programe zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara, orgulja i pokretnih etnografskih kulturnih dobara prijavljenih na Javni poziv za ovu, a za njih je izdvojeno ukupno 1,97 milijuna eura.

Nakon razmatranja pristiglih zahtjeva, procjene prioriteta i potreba programa zaštite i očuvanja pokretnih kulturnih dobara - instrumentalni ustroj orgulja iznosom od 605,9 tisuća eura financirat će se 13 programa. Kroz taj program 63 tisuće eura je izdvojeno za Hrvatsku Franjevačku provinciju svetog Ćirila i Metoda u Slavonski Brod, točnije za crkvu svetog Trojstva, a sredstva su namijenjena za instrumentalni ustroj orgulja iz 1836. godine.

Prijedlozi financiranja programa za sva tri područja doneseni su na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine. Navedene programske aktivnosti provode se isključivo na području naše zemlje, a prihvatljive vrste programa obuhvaćaju konzervatorsko-restauratorska istraživanja, izradu dokumentacije, te izvođenje radova kao što su restauracija, konzervacija i drugo.

Pored toga kroz Program zaštite na pokretnim kulturnim dobrima u ovoj godini pet tisuća eura dobit će župa Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški za obnovu propovjedaonice u tamošnjoj crkvi, a koja datira iz druge polovine 19. stoljeća.

Nadalje 15 tisuća eura pripada župi Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli za uređenje glavnog oltara svete Marije, te bočnih oltara, iz 18. stoljeća.

Hrvatska franjevačka provincija svetog Ćirila i Metoda će primiti 3,6 tisuća eura namijenjenih za slavonskobrodsku crkva svetog Trojstva, gdje će se obnoviti oltar svetog Franje iz 18. stoljeća.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.