NASLOVNADRUŠTVO

‘Očevidnik’ onih koji ne prijavljuju radnike i bijela lista uzornih poslodavaca

4.1.2021. 20:59 | Jadranka Dozan IZVOR: Poslovni.hr PREGLEDA: 2345

Uskoro se donosi Nacionalni program za suzbijanje neprijavljenog rada i Akcijski plan za njegovu provedbu.

Različiti pojavni oblici neprijavljenog rada su zbog štetnih učinaka na radnike, poslodavce i društvo u cjelini, uz postojeće mjere odvraćanja (kazne su i do 100.000 kuna), svako toliko i povod kampanjama protiv tzv. rada na crno.

Posljednja takva provedena je u akciji “Pošten rad, jasna pravila igre” u zadnjem rujanskom tjednu u svim članicama EU, a tad su kod nas državni inspektori u 183 nadzora utvrdili sumnju u počinjenje 42 prekršaja iz područja radnih odnosa.


Uskoro slijedi i donošenje Nacionalnog programa za suzbijanje neprijavljenog rada i Akcijskog plana za njegovu provedbu. Nadležno ministarstvo u jednomjesečno je javno savjetovanje uoči Božića pustilo prijedlog programa i akcijskog plana.

Rad bez ugovora o radu, tj. situacije u kojima se radnici uopće ne prijave samo su prva asocijacija na neprijavljeni rad.

No, on uključuje i npr. prijave na pola radnog vremena radnika koji zapravo rade puno radno vrijeme, kao i prijave na puno radno vrijeme, ali uz mininimalne plaće (i isplatu ostatka ‘na ruke’, bez plaćanja poreza, prireza i doprinosa), neisplate prekovremenog ili noćnog rada, nezakonito zapošljavanje stranaca.

Sve u svemu, osim što se smatraju oblikom utaje poreza, različite inačice neprijavljenog rada narušavaju tržišno natjecanje među poduzećima, slabe izglede za rast snižavanjem kvalitete poslova, a u društvenom smislu uz sivu zonu tržišta rada vežu se lošiji radni uvjeti (sigurnosni, zdravstveni), manja primanja i općenito “socijalni dumping”.

Prijedlog Nacionalnog programa, uz izravne mehanizme odvraćanja od neprijavljenog rada, predviđa i neizravne.

To, među ostalim, podrazumijeva unapređenje rada i koordinirano djelovanje institucija povezanih s praćenjem neprijavljenog rada, ali i edukacije s ciljem podizanja svijesti o zaštiti radnika i pratećim pravima i prednostima plaćanja poreza u smislu javnih dobara i usluga koje dobivaju u zamjenu za plaćene poreze.

Uz osnaživanje kapaciteta Državnog inspektorata – Inspekcije rada, kao najvažnijeg tijela u borbi protiv neprijavljenog rada, program predviđa intenzivnije povezivanje i osiguravanje protočnosti informacija svih javnopravnih tijela povezanih s neprijavljenim radom, u prvom redu Ministarstva financija (Porezne uprave), ali i svih drugih povezanih tijela (HZMO, HZZO itd.).

U okviru normativnih rješenja za odvraćanje od neprijavljenog rada planira se poboljšanje zakonodavnog okvira koji, uz ostalo, predviđa uvođenje definicije neprijavljenog rada i usklađivanje sustava upravnih i prekršajnih kazni.

Predlaže se npr. i razmatranje uvođenja definicije samozaposlenosti, “kako bi se mogla suzbiti i lažna samozaposlenost, obzirom na to da ona proizvodi niz negativnih učinaka”.

Državni inspektorat bi nakon provedenog nadzora u kojem se utvrdi neprijavljeni radnik zapisnikom o provedenom nadzoru utvrdio razdoblje trajanja neprijavljenog rada ili bi se, ako se početak rada ne može nedvojbeno utvrditi, pozvao na zakonsku presumpciju postojanja radnog odnosa.

Predlaže se zakonska presumpcija od 3 mjeseca unatrag od provedenog nadzora za prvo utvrđenje neprijavljenog/ih radnika, 6 mjeseci za ponovljeno te u slučaju trećeg utvrđenja neprijavljenog/ih radnika osim 6 mjeseci zakonske presumpcije rada dodatno bi se izrekla mjera zabrane obavljanja djelatnosti.

Kada je radnik prijavljen na puno radno vrijeme, a u inspekciji je zatečen da radi neprijavljen kod drugog poslodavca, razdoblje rada kod drugog poslodavca smatrat će se razdobljem u kojem ostvaruje primitak po osnovi drugog dohotka, ističe se.

Među predloženim mjerama je i uvođenje nadzora nadležnog tijela inspekcije rada nad primjenom kolektivnih ugovora s proširenom primjenom u pogledu isplate minimalne plaće, kao i uvođenje sustava obvezne elektroničke evidencije radnog vremena.

Uza sve, u planu je i formiranje “očevidnika poslodavaca kod kojih je utvrđen neprijavljeni rad”, odnosno kod kojih se ponovljeno utvrdi povreda obveze prijave radnika.

Nasuprot tome, za “uzorne” se predlaže uspostava tzv. “bijele liste” poslodavaca. Ostaje vidjeti kako će se sve te zamisli pokazati u praksi za nekoliko godina.

(Izvor: Poslovni.hr)

Tagovi: očevidnik, bijela lista, radnici, nadzor, mjere

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Tako sočno! Recept za prefinu cheeseburger tjesteninu koja se topi u ustima

.

Prevaranti imaju novu ʺnavlakušuʺ: ʺBesplatnoʺ je, a mora se platiti 447 kuna

.

Slijedi nam popuštanje mjera, ministar objavio neke detalje

.

Problemi diljem svijeta s Facebook Messengerom i Instagramom

.

Ne bojim se nikoga, obitelj mi je svetinja

.

Nekad je šećer bio najjači prehrambeni izvozni proizvod, sada se gase dvije od tri tvornice u Slavoniji

.

Rezultat demografskih mjera Grada Slavonskog Broda rezultirale većim brojem novorođene djece u 2020. godini

.

Od 1.3. poskupljuju cigarete

.

Pas ugrizao ženu

.

BPŽ: Raste broj hospitaliziranih

.

I SLUŽBENO JE: Od ponedjeljka 1.3. otvaraju se terase kafića

.

Poznati najnoviji podaci Nacionalnog stožera

.

Prije godinu dana zabrinuto smo gledali Stožer, objavili su prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj

.

Danas pretežno sunčano

.

Recept za palačinke bez trunke brašna u kojima možete uživati do mile volje

.

Evo koliko Hrvata radi za minimalac, a koliko za 10 tisuća kuna mjesečno

.

Nova biciklistička infrastruktura vrijedna više od 21 milijun kuna uskoro u Slavonskom Brodu

.

Policija provela akciju ʺBrzinaʺ, pogledajte rekordere

.

Kako ostvariti pravo građenja obiteljske kuće na zemljištu u vlasništvu Grada Slavonskog Broda?

.

Božinović o popuštanju: Ako ga bude, bit će u strogim epidemiološkim okvirima

.

Nove oznake za kućanske uređaje od 1. 3., puno se toga mijenja

.

Svojim grafitom ʺukrasioʺ crkvu

.

Veći broj novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji u odnosu na prethodne dane

.

Evo što o eko-incidentu kažu iz Grada Slavonskog Broda

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminulo 15 osoba

.

Danas je dan Ružičastih majica: Što on znači i kako je nastao?

.

Evo kakvo vrijeme nas danas očekuje

.

Policija objavila detalje jučerašnjeg ubojstva u Ruščici

.

Recept za fin ručak koji se radi bez grama mesa

.

Gorivo poskupjelo po treći puta u veljači

FOTONALAZ

FOTKE: Je li Slavonski Brod najljepši grad?