SB Online

/FOTO/ Svečano obilježen početak nastave za studente 1. godine Sveučilišta u Slavonskom Brodu: „Kroz obrazovanje na našem Sveučilištu dobit ćete zanimanje koje je poželjno na tržištu rada“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | /FOTO/ Svečano obilježen početak nastave za studente 1. godine Sveučilišta u Slavonskom Brodu: „Kroz obrazovanje na našem Sveučilištu dobit ćete zanimanje koje je poželjno na tržištu rada“ SB Online | /FOTO/ Svečano obilježen početak nastave za studente 1. godine Sveučilišta u Slavonskom Brodu: „Kroz obrazovanje na našem Sveučilištu dobit ćete zanimanje koje je poželjno na tržištu rada“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Za studente 1. godine sveučilišnih prijediplomskih i stručnih prijediplomskih studija te sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog učiteljskog studija održana je prigodna svečanost na Sveučilištu u Slavonskom Brodu povodom početka nastave, odnosno nove akademske godine  

Uz  brojne studente na svečanosti su bili prof.dr.sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, prof. dr. sc. Željko Ivandić, prorektor za nastavu, studente i studijske programe, prof. dr. sc. Antun Stoić, prorektor za znanost i opće poslovanje, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, prorektor za projekte i međuinstitucionalnu suradnju, prof.dr.sc. Goran Šimunović, dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, prof. dr. sc. Tihomir Vidranski, pročelnik Odjela društveno-humanističkih znanosti, doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković, pročelnik Tehničkog odjela, doc. dr. sc. Slavica Antunović, pročelnica Biotehničkog odjela, Angelo Denis Delhusa, ravnatelj Studentskog centra u Slavonskom Brodu, vlč. Robert Farkaš, sveučilišni kapelan te prof. dr. sc. Dražan Kozak i doc.dr.sc. rvoje Sivrić, pomoćnici rektora Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Pozdravni govor studentima na početku nove akademske 2023./20124. godine uputio je  prof.dr.sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu koji je zaželio dobrodošlicu studentima na početku nove akademske godine.


-Drago nam je što se odabrali Sveučilište u Slavonskom Brodu za mjesto stjecanja svoga znanja. Vi ste upisali jedan od mogući sedam studijskih programa, a uz izvanredne je to deset – rekao je rektor Samardžić naglašavajući zbog čega se ulaže u obrazovanje u Republici Hrvatskoj te istovremeno odgovarajući da je to iz razloga da mladi ostanu u svojoj državi te da mladi ne idu izvan granica Republike Hrvatske.

-Kroz obrazovanje mladi će dobiti zanimanje koje je poželjno na tržištu rada. Mladi će ostati u Republici Hrvatskoj i mjestu u kojem su odrastali te će kroz ponudu odgovarajućih poslova preko koji će kada se zaposle dobiti odgovarajuću plaću i ostvariti svoj san. Želja svakog od nas je osnovati svoju obitelj, a potrebito je imati riješeno i stambeno pitanje, kasnije imati djecu, za njih vrtiće, a mi radimo da osiguramo potrebito školovanje – naglasio je rektor Samardžić ističući da je to danas problem i da on nije od jučer te da je on prisutan ne samo kod nas već i oko nas.

-Takve probleme možemo ublažiti i riješiti na čemu radimo svi mi, vaši profesori koji smo u svemu tome vaši partneri u ovom izazovu. Partnerstvo znači da zajedno radimo na tome i ono mora imati dvije strane. Moram naglasiti da nije svejedno koju budućnost mladima nudimo. Ona mora biti bolja, a  nikako lošija, jer mladi idu tamo gdje im je bolje. Mo se moramo truditi da ona bude bolje u našoj Republici Hrvatskoj – dodao je prof.dr.sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Što se tiče Sveučilišta u Slavonskom Brodu rektor Samardžić je naglasio kako je ono mlado sveučilište, deveto po redu najmlađe Sveučilište u Republici Hrvatskoj ali da ima puno iskustva gledajući na svoje sastavnice, Fakultet strojarstva koji datira iz još 1962. godine navodeći još neke dugogodišnje ustanove, današnje sastavnice Sveučilišta.

Dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu prof.dr.sc. Goran Šimunović obraćajući se studentima, izrazio je zadovoljstvo što je zadovoljstvo upisima studenata, posebice onima koji su upisali Strojarski fakultet.


-Naš slogan je već zadnji 15 do 20 godina „izaberite Strojarski fakultet jer posao vas već čeka“. Upravo je to tako. Jer da ste danas završili za vas posla ima, a za pet godina biti će ga sigurno još i više. Na vama je da radite i učite i da stečete nova znanja jer će vas upravo po tom znanje netko vrednovati i u konačnici platiti. Na nastavnicima je da vam znanje prenesu, a na vama da budete vrijedni i vrijedno radite kroz ove godine – rekao je prof.dr.sc. Goran Šimunović, dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu.

Dobrodošlicu svim studentima poželio je i prof. dr. sc. Tihomir Vidranski, pročelnik Odjela društveno-humanističkih znanosti.


-Ovaj svečani prijem predstavlja prvi zajednički prijem svi godina na svim programima Sveučilišta u Slavonkom Brodu. Pozdravljam sve studente koji su se upisali na svim sastavnicama Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Posebno mi zadovoljstvo predstavlja što se ovaj prijem održava u novouređenim prostorima zgrade broj 9 Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Današnji dan predstavlja poseban trenutak u životu svih nas na Sveučilištu. To je dan koji predstavlja jedno novo razdoblje u životu vas studenata. Uspješno ste završili osnovno školsko i srednje školsko obrazovanje i ulazite u jedno značajno razdoblje u vašem akademskom obrazovanju. Dobro došli na Odjel društveno-humanistički znanosti koji ima za cilj izobrazbu učitelja i odgojitelja odnosno obrazovanja ekonomista prvostupnika, stručne specijaliste ekonomije za različite poslove u poslovnim subjektima. Znanja koja ćemo vam prenositi na našim studentskim programima biti će utemeljena na povezivanju nastave, istraživanja i inovacije. Nadamo se da ćete znanja koja ćete steći na našem Sveučilištu osim stjecanja akademske titule iskoristiti da oplemenite društvo i zemlju u kojoj živite – naglasio je između ostalog pročelnik Vidranski

Doc. dr. sc. Mladen Bošnjaković, pročelnik Tehničkog odjela obraćajući se studentima naglasio je kako osim školovanja treba živjeti i uživati u životu ali istovremeno i svoje obveze posložiti u prioritete.  


-Studiranje vam je prioritet i to shvatite. Ako to ne shvatite možete imati i određeni problema. Uvjeren sam da ćete znati posložiti prioritete, biti uspješni i uspješno završiti svoje školovanje. Nadam se da ćemo se, kako su i prethodnici rekli, nakon tri godine u velikom broju ovdje ponovno naći. Odabrali ste sigurno studij koji će vam donijeti dobitak nakon čega ćete moći veoma lako naći posao i koji je atraktivan – naglasio je pročelnik Bošnjaković.

Dobrodošlicu studentima, posebice onima na Biotehnički odjel poželjela je doc. dr. sc. Slavica Antunović.


-Hvala vam što izabrali nas kao visoko-školsku ustanovu u kojoj želite steći i proširiti obrazovanje i po završetku ostati uspješni u životu. Budite vrijedni i marljivi na tom putu. Možda ponekad bude poteškoća i razočaranja ali ne odustajte. Budite uporni. Nastavnici će vam prenijeti što više znanja i podučiti vas vještinama. Iskoristite priliku za nove spoznaje, budite aktivni na nastavi, postavljate pitanja – rekla je između ostalog doc. dr. sc. Slavica Antunović, pročelnica Biotehničkog odjela pozivajući na kraju studente da poštuju kolege i nastavnike i da rade na stjecanju znanja i vještina te da razvijaju sveučilišnu zajednicu.

Na završnici svečanosti studentima se još jednom obratio prof.dr.sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu te naglasio kako su oni osobe sa svojim imenom i prezimenom te da za sve njih čelništvo Sveučilišta ima vremena.

-Pojavi li se bilo kakav problem iz domene obrazovanja, a mislite da vam možemo pomoći svaki djelatnik odnosno nastavnik primit će vas, rektor ili prorektor. Ne treba preskakati instance, a znajte da je naše Sveučilište radi vas – naglasio je između ostalog na kraju svečanosti rektor Samardžić.

Student Dino Novinčić iz Kutine upisao je Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu te naglasio kako mu je to bio prvi izbor za upis te da je je to i želio.


-Nakon završetka fakulteta posao mi je gotovo osiguran. Htio sam baš upisati fakultet ovdje u Slavonskom Brodu. Meni se općenito Slavonija sviđa i grad Slavonski Brod. Završio sam srednju strojarsku školu. Malo me i strah dok ne vidim kako će sve to funkcionirati, ali opet uvjeren sam da će biti sve u redu. Čini mi se da su svi ovdje jako dragi i pristupačni, a takav dojam sam stekao dok sam dolazio ovdje na upis. U konačnici sam uvjeren da neće biti nikakvih problema tijekom školovanja – rekao je Dino naglašavajući da se rekreativno bavi sportom, rukometom te da će vidjeti kako će sve to još funkcionirati i hoće li se moći posvetiti treniranju.

Optimističan je i student Gabrijel Tobijaš iz Novske koji je upisao isto Strojarski fakultet.


-Išao sam već strojarstvo u srednjoj školi u Kutini. Znam da je to zagarantiran posao nakon školovanja odnosno fakulteta. Izabrao sam Slavonski Brod jer je manji grad i nije užurban kao Zagreb. Dobio sam smještaj u domu gdje je boravak odličan – rekao je Gabrijel.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.