SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Župan Marušić o novom zakonu: Na njega svi pozitivno gledaju

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Brodsko-posavska županija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Župan Marušić o novom zakonu: Na njega svi pozitivno gledaju SB Online | Župan Marušić o novom zakonu: Na njega svi pozitivno gledaju

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Brodsko-posavska županija

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Mreži prvoga, emisiji HRT-a" uz Sanju Bošnjak državnu tajnicu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva gostovao je  i župan Danijel Marušić kao predsjednik Hrvatske zajednice županija. 30. prosinca 2023. na snagu je stupio Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 155/23.), kojim su poslovi upravljanja neizgrađenim građevinskim zemljištem i građevinama sa zemljištem za redovitu uporabu tih građevina u vlasništvu Republike Hrvatske povjereni županijama, gradovima i sjedištima županija prema mjestu gdje se nekretnina nalazi, dok su poslovi upravljanja stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Župan Marušić u ovoj prigodi kazao je kako svi pozitivno gledaju na novi Zakon, jer Hrvatska zajednica županija zalaže se viši stupanj funkcionalne decentralizacije jer će to ubrzati i gospodarske aktivnosti u općinama, gradovima i županijama. Brodsko-posavska županija trenutno ima 288 predmeta državne imovine koje su jedinice lokalne, područne i regionalne uprave spremni staviti u funkciju. Kao jedan od primjera kada će novi Zakon početi davati rezultate naveo je primjer Općine Staro Petrovo Selo koja je odlučila raditi poslovnu zonu u blizini autoceste i upravo je čestica u državnom vlasništvu, zbog dugog puta rješavanja, bila upitna za nastavak projekta. Primjenom novog Zakona, dodao je župan Marušić, takvi slučajevi neće se događati, a županije, općine i gradovi dobro su upoznati sa svim razvojnim projektima. Prioritet je identificirati takve čestice, staviti ih u funkciju što će otvoriti i nove mogućnosti pri korištenju europskih izvora financiranja i planiranju budućih projekata.  

Zahvalio je Vladi RH koja je prepoznala potrebe i aktivan je partner u provođenju decentralizacije te na ovaj način omogućila da se odluke donose bliže stanovništvu.

Na pitanje kako će se novi Zakon odraziti na funkcioniranje i redovno poslovanje, župan Marušić kazao je kako će se dobrom organizacijom sve uspjeti rješavati prema potrebama, a reformska mjera povjeravanja poslova državne uprave županijama koja je nastupila 2020. godine -ide tome u prilog. Najavio je i to, da ako se ukaže potreba, otvorit će se mogućnost zapošljavanja novih djelatnika u županijama koji bi obavljali ove poslove.

Novina Zakona je i uvođenje Središnjeg registra državne imovine u kojem će biti evidentirane sve nekretnine državnih,lokalnih i regionalnih tijela i u čijem će kreiranju sudjelovati sve razine - od lokalne do nacionalne.

Raspodjela novca od prihoda nekretnina funkcionira tako da 20 posto ide županijama, 20 posto lokalnoj sredini na kojoj se čestica nalazi, dok 60 posto odlazi u Državni proračun. Župan Marušić izrazio je zadovoljstvo takvim načinom raspodjele i kazao kako se ona mora  promatrati u kontekstu cjelokupne decentralizacije, pogotovo fiskalne decentralizacije slijedom koje je, primjenama novog Zakona o financiranju županija, odnosno jedinica lokalne i regionalne samouprave, svim gradovima i županijama povećan izvorni Proračun. Ova Vlada RH, istaknuo je župan Marušić, pomogla je da se proračuni županija znatno povećaju, te naveo primjer Brodsko-posavske županije čiji se proračun povećao za čak više od 100 posto, a dodatna sredstva mogla su tako biti usmjerena u razvojne projekte.

 Novi Zakon  o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske ima i određena ograničenja tako da župani donose odluke o upravljanju nekretninama u vrijednosti do 150.000 eura, od ovog iznosa do iznosa od milijun eura odluke donose županijske skupštine, odnosno, gradska vijeća, od milijun do 1,5 milijuna eura nadležno ministarstvo, a za sve iznad tog iznosa odluke donosi Vlada RH. Gledajući cjelovito, takav novi sustav upravljanja će dobro funkcionirati, a državnom imovinom moći bolje raspolagati.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.