SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

VARANJEM DO DIPLOME: Znate li koliko na ispitima prepisuju i varaju studenti u Hrvatskoj?

SB Online | VARANJEM DO DIPLOME: Znate li koliko na ispitima prepisuju i varaju studenti u Hrvatskoj? SB Online | VARANJEM DO DIPLOME: Znate li koliko na ispitima prepisuju i varaju studenti u Hrvatskoj?

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Dnevnik.hr/Dnevnik.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Koji god fakultet buduće generacije upisale, velika je šansa da će na ispitu varati. Dosta se, vara, osobito kada se usporedimo s drugim zemljama.

Kada govorimo o akademskom nepoštenju u Hrvatskoj ispada da je više od 80 posto studenata nekad varalo na ispitu, a da je njih 87 posto plagiralo radove.

U svijetu se nekim oblikom akademskog nepoštenja koristilo 68 posto mladih. Ima zemalja gdje je tako nešto nezamislivo. Primjerice, u Americi je to pet posto, Kanadi šest, u Švedskoj jedan posto.

Kako se najčešće vara?Studenti često kopiraju seminare drugih studenata, ili "posude" koju rečenicu, bez navođenja izvora. Zamijene neke riječi kako bi izbjegli detektore plagiranja. Koriste ranije radove, ima i onih koji plaćaju da im netko napiše rad, neki napišu ispit umjesto nekog drugog.

Među najčešćim uzrocima varanja je način kako se izvodi nastava. Tu je i ponašanje nekih nastavnika, ali i okruženje, odnosno tolerancija prema nepoštenju, odmahivanje rukom - ma svi prepisuju.

Može li se uopće nešto napraviti? Dnevnik Nove TV izdvojio je nekoliko preporuka za visoka učilišta.

Svakako treba raditi na edukaciji studenata i nastavnika, koristiti antiplagijatski softver na odgovarajući način, ali i dosljedno prijavljivati studente koji naprave takvu povredu. I naravno - primijeniti odgovarajuće sankcije.  

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: