SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Uoči sezone poskupljuje gorivo, opskrbljivači trljaju ruke: Ekstra novac u proračunu već ima svoju namjenu

SB Online | Uoči sezone poskupljuje gorivo, opskrbljivači trljaju ruke: Ekstra novac u proračunu već ima svoju namjenu SB Online | Uoči sezone poskupljuje gorivo, opskrbljivači trljaju ruke: Ekstra novac u proračunu već ima svoju namjenu

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: dnevnik.hr/dnevnik.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Sad je i službeno! Od danas poskupljuje gorivo, benzin za šest, a dizel za četiri centa po litri. Poskupljenje bi bilo manje da Vlada nije odlučila povećati marže distributera goriva. A uz veće marže porast će i prihod države od PDV-a. Rast cijena goriva nikad nije dobra vijest, aliBrankoje našao način kako da izbjegne povećanje troška.

"Ja točim za pedeset eura, meni je dosta za dvadeset, dvadeset i dva dana. Ja se malo vozim, ne vozim se puno, ja sam penzioner, volim malo i pješke otići, malo biciklom i tako", kaže Branko.

Sa svojim budžetom Branko će od utorka moći kupiti otprilike litru i pol goriva manje nego danas. Na veselje opskrbljivača, u čijoj će kasi završiti veći dio poskupljenja. Vlada im je odlučila povećati marže.

Ne tako davno marže opskrbljivača iznosile su četrdeset lipa po litri prodanog goriva, a kasnije su porasle do kunu i pol. Lani ih je država ograničila, a od sutra će opskrbljivači po svakoj prodanoj litri goriva zarađivati oko dvanaest i pol eurocenti.

Stručnjaci kažu da je to očekivano...

"Vlada je očito odlučila kompenzirati ono što je činila prošle godine. Kad je nauštrb malih, takozvanih malih distributera i dobavljača držala relativno održive cijene za građane", kažeIgor Dekanić,naftni stručnjak.

Iz slovenskog Petrola, koji je lani zbog preniskih marži na sat vremena zatvorio pumpe, sad poručuju kako "pozdravljaju Vladinu odluku". A ni Vladi nije mrsko što će veća marža povećati prihod od PDV-a.Na svakoj litri prodanog benzina država inkasira oko 69 eurocenti, a na litri dizela 61 eurocent. Pa nije čudno zašto se to diže uoči sezone.

Ako se zna da u ljetnim mjesecima potrošnja goriva raste i za dvadesetak posto, nije teško izračunati tko će snositi najveći dio troška marži opskrbljivača. Bit će tostrani turisti.

Njima to neće teško pasti. I nakon ovog poskupljenja za veliku većinu tih turista gorivo će ovdjei dalje biti jeftinije nego što ga plaćaju u svojoj domovini. A ekstra novac u proračunu već ima svoju namjenu.

"To su povećali zato da sad neki dinar zarade malo veći, znate. Jer su sad ovima dali povišicu, pa da tu sad vrate. To je ono prelijevanje iz šupljeg u prazno u ovoj državi", kaže Branko.

Bude liprelijevanje iz džepova turista u državnu riznicu dovoljno izdašno,bit će i novca za nove subvencije za energiju - najesen.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: