SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ukrao 4400 eura, novac u BiH dovezao - taksist

SB Online | Ukrao 4400 eura, novac u BiH dovezao - taksist SB Online | Ukrao 4400 eura, novac u BiH dovezao - taksist

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: Glas Slavonije
FOTO: Freepik

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Protiv 45-godišnjeg državljanina Hrvatske i Bosne i Hercegovine podignuta je optužnica zbog prijevare Slavonke. Muškarac je trenutno u Kazneno-popravnom zavodu Zenica zbog prijašnjih kaznenih djela. Optužnicom se 45-godišnjaka tereti da je 27. travnja 2023. oko 16 sati u Slavonskom Brodu sa svog telefona, prikrivenog broja, nazvao Slavonku na njezin kućni telefon lažno se predstavivši kao policijski inspektor koji istražuje protupravna postupanja službenika jedne hrvatske banke.

Od žrtve je zatražio da podigne novac sa svog računa u banci pa da ga stavi u kuvertu i preda dostavljaču kojeg će joj on poslati. Budući da je Slavonka bila nepovjerljiva, grubim joj je glasom rekao da će joj poslati policajce koji će ju privesti zbog odbitka suradnje. Nakon toga žena mu je povjerovala i podigla sa svoga bankovnog računa 4400 eura, koje je, prema njegovim uputama, istog dana predala vozaču taksija, kojeg je 45-godišnjak prethodno angažirao da na adresi oštećenice preuzme kuvertu s novcem i da mu ga dostavi na jednu benzinsku postaju u mjestu u Bosni i Hercegovini za naknadu od 100 eura. Novac mu je taksist i dostavio.


Tužitelj predlaže da sud okrivljenog 45-ghodišnjaka proglasi krivim, te da mu utvrdi kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i šest mjeseci, kao i da mu opozove uvjetnu osudu prema presudi jednog slavonskog suda od 28. lipnja 2022., koja je postala pravomoćna 1. prosinca 2022., i da mu utvrdi kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, pa da ga osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca.

Okrivljeni 45-godišnjak prilikom ispitivanja u Kantonalnom tužiteljstvu SBK-a Travnik, u Bosni i Hercegovini, 8. studenoga 2023., nije htio iznositi svoju obranu.

Ispitana kao svjedok, Slavonka je navela kako ju je 27. travnja 2023. na njezin kućni telefon nazvao nepoznati muškarac koji joj se predstavio kao policijski inspektor imena Dražen i koji joj je rekao kako provjerava kriminal u jednoj banci, u što je uključeno više službenika te banke. Rekao joj je da u svrhu istrage s računa podigne novac i da ga preda dostavljaču koji će joj doći pred vrata. Nakon što se ona počela tomu protiviti, počeo je prijetiti kako će joj poslati policajce koji će ju privesti zbog nesuradnje, zbog čega se ona uplašila i napravila što je tražio. Novac je stavila u kuvertu, kako joj je rečeno, te ga predala nepoznatom muškarcu. Rečeno joj je kako mora biti diskretna da cijela akcija ne bi propala.Ispitani kao svjedoci, vlasnik i vozač taksi-službe ispričali su istražiteljima da je 27. travnja 2023. na centralu taksi-službe stigao poziv i narudžba prijevoza kuverte s novcem od Slavonskog Broda do mjesta u Bosni i Hercegovini. Prijevoz je obavio vozač taksija, koji je kuvertu preuzeo od nepoznate žene osobe i predao novac na dogovorenoj benzinskoj postaji u mjestu u BiH. Kuvertu je predao nepoznatom muškarcu od oko 50 godina, visine oko dva metra, težine oko 120 kilograma, a za prijevoz mu je plaćeno 100 eura.

Iz zapisnika o prepoznavanju od 16. svibnja 2023. proizlazi kako je taksist na fotografijama prepoznao 45-godišnjaka kao osobu kojoj je predao kuvertu s novcem. Unatoč činjenici da okrivljenik nije htio iznositi svoju obranu, tužitelj smatra da iz svih provedenih dokaza, posebice iz iskaza svjedoka, proizlazi da je okrivljenik na opisani način ostvario sva bitna obilježja kaznenog djela prijevare upravo onko kako mu se to optužnicom stavlja na teret.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: