SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

U Srbiji sa Plenkovićem bio i župan Marušić

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Brodsko-posavska županija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | U Srbiji sa Plenkovićem bio i župan Marušić SB Online | U Srbiji sa Plenkovićem bio i župan Marušić

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Brodsko-posavska županija

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, a u prigodi svečanog otvorenja Hrvatskog doma - Matice u Subotici, predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u posjetu Srbiji. Uz brojne hrvatske župane, svečanosti Hrvatskog doma, nazočio je i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.

U Subotici je u petak, 23. lipnja svečano otvoren Hrvatski dom, ključni infrastrukturni projekt za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Hrvatski dom je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić. U svom govoru na otvaranju Hrvatskog doma, predsjednik Vlade istaknuo je važnost toga što su obje vlade prepoznale značaj suradnje između hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, dodavši da je ta suradnja donijela svježinu pokušajima unaprjeđenja odnosa dviju zemalja.

Hrvatski dom u Subotici predstavlja važan korak u očuvanju i jačanju hrvatske manjine u Srbiji. Prostor će služiti kao središte za djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko-informativne ustanove “Hrvatska Riječ” i Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata.

Sredstva za kupnju zemljišta i izgradnju Hrvatskog doma osigurala je Vlada Republike Hrvatske, što je od iznimne važnosti za opstojnost i institucionalno jačanje hrvatske manjine u Srbiji.

Hrvatski dom u Subotici postaje centralno mjesto za okupljanje i razmjenu iskustava hrvatske zajednice u Srbiji, te će doprinijeti očuvanju i promicanju hrvatske kulture, jezika i identiteta u regiji.

Posjet Subotici završio je sudjelovanjem na Svečanoj akademiji u povodu proslave obljetnice rođenja biskupa Ivana Antunovića – praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, na kojoj su učenicima uručena priznanja i nagrade za izniman uspjeh i postignuća tijekom školovanja.

Uz predsjednika Vlade u Srbiju su bili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.