U Hrvatskoj vino poskupjelo 2 do 3 puta više nego u EU. Čaša vina polako postaje luksuz

FOTO: istockphoto

2.2.2023. | 08:56 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 341

Hrvatska je druga u Europi po rastu cijena vina koje je u godinu dana skuplje za čak 20 posto. I taj trend se nastavlja. Vinari otkrivaju da su u našem vinarstvu 75 posto otpada na vina do 5 eura pa ako i poskupe jedan euro, to je povećanje cijene od 20 do 25 posto

Prošle godine vinari su imali veću potražnju za svojim vinima no ikada, no isto tako morali su se boriti s posljedicama suše i dosad najvećim troškovima proizvodnje. Od radne snage, sirovine do ambalaže. To ima svoju cijenu.

"Mi smo poskupili onoliko koliko nas košta trošak svih stvari koje nam trebaju da bi proizveli bocu vina i isporučili ju van. Tolko smo poskupili, minimalno i to je 5 posto. Plafon jedan euro", kazao je vlasnik vinarije Franjo Kolarić.


Prema podacima Europske unije, Hrvatska je s 18, cijelih 6 posto druga po rastu cijena vina u posljednjih godinu dana. Bila je i prva, no u prosincu je to mjesto preuzela Mađarska. Hrvatsko vino dobilo je 2,5 do 3 puta više na cijeni od prosjeka EU-a, Francuske i Italije.

U Mađarskoj je vino poskupjelo za 19,5 posto, u Hrvatskoj za 18,6 posto, prosjej EU je 7,6 posto. U Francuskoj su vina skuplja za 7,5 posto, a u Italiji za 6,1 posto.

Trošak proizvodnje skupljih i jeftinijih vina u Hrvatskoj je, u većini slučajeva, isti. Tako je i u Mađarskoj. No, ako se primjerice, zbog skupljih čepova podigne cijena jeftinijeg vina, zna se kome će biti bolniji udarac po džepu.

"75 posto vina u hrvatskom vinarstvu otpada na vina do 5 eura, a jedno poskupljenje od 1 euro znači gotovo 20-25 posto. U stvarnosti to i nije tako, ali ako gledamo postotke, onda zaista jest", kazao je vlasnik vinarije Dominik Jagunić.

(Izvor: Danas.hr)


VIŠE NA TEMU:
HRVATSKA
VINO
POSKUPLJENJE
LUKSUZ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI