SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Što kada umjesto benzina u spremnik goriva ulijete dizel?

SB Online | Što kada umjesto benzina u spremnik goriva ulijete dizel? SB Online | Što kada umjesto benzina u spremnik goriva ulijete dizel?

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: Index
FOTO: Pixabay

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Vijest kako je nekoliko desetaka vozača u svoja vozila umjesto benzina ulilo dizel, radi pogreške djelatnika na benzinskoj crpki Ine u Primoštenu gdje je očigledno krivo gorivo uskladišteno u krivi spremnik, aktualizirala je pitanje što napraviti u takvom slučaju.

Naime, korištenje krivog goriva može motoru vašeg automobila napraviti veliku štetu. Podsjetimo se kakva je razlika između dvije najčešće vrste goriva. 

Nije se lako prevariti Dizel je mnogo gušća tvar od tradicionalnog benzina i pali se pritiskom, a ne iskrom. Zbog svoje gustoće čak i mala količina dizelskog goriva u vozilu na benzin može začepiti mlaznice za gorivo, filtre i cijevi unutar motora.

Osim u današnjem slučaju, gdje se dogodila očigledna pogreška djelatnika, nije baš lako pogriješiti i uliti krivo gorivo. Naime, mlaznica na “pištoljima” kroz koje se toči dizel obično je veća, tako da neće ni stati u rupu za ulijevanje spremnika benzinskog goriva.

Također, ručka pištolja kroz koji se toči dizel je crna, a ona za benzin zelena, dok je vrsta goriva uvijek jasno označena na pumpi. Također, kakvo gorivo ide u automobil uvijek piše na naljepnici odmah uz rupu za utakanje.

Nipošto ne pokrećite motor U malo vjerojatnom slučaju da ste nalili dizel u svoj automobil ili motocikl s benzinskim motorom te primijetite grešku prije nego što počnete voziti, nemojte nipošto pokretati motor.

  Odmah odvucite vozilo u radionicu, ili pozovite mobilni servis, kako bi oni mogli ispumpati dizel i isprazniti spremnik, isprati sustav goriva i zamijeniti filtre goriva.

Zapamtite: vrijeme je ključno! Čak i ako ne vozite vozilo, dizelsko gorivo u spremniku i dalje će začepiti sustav goriva, motor i mlaznice, a tako nastala šteta koštat će vas nekoliko stotina eura. 

Nećete daleko stići A ako počnete voziti svoj automobil s dizelom, nećete daleko stići. Benzinski motor ne može sagorjeti dizelsko gorivo, pa će se vaš automobil pomaknuti nekoliko kilometara, ispuštati čudne zvukove i onda se zaustaviti.

To bi moglo uzrokovati veliku štetu, odnosno doslovno uništenje motora koji će onda trebati “generalku”.

Stoga, odmah čim primijetite da nešto nije kako bi trebalo biti - bilo riječ o tome da motor “ne vuče” ili se čuju neki čudni zvukovi - odmah stanite i potražite pomoć.

Izvor:www.index.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: