SB Online

Stižu velike promjene u zdravstvu: Tko će prvi na sistematske i što će se kontrolirati

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: Dnevnik.hr/Dnevnik.hr

Iz Ministarstva zdravstva kažu da će prioritet za pozivanje na ovakve preventivne zdravstvene preglede imati osobe koje protekle dvije godine nisu posjetile svojeg obiteljskog liječnika.

Radna skupina brusi detalje jer radi se konačan popis bolesti. Svi će provjeravati šećere i masti, ali neke pretrage ovisit će o godinama.

 

"Svi muškarci od 50 do 75 izmjerit će svoj PSA, marker na upale, tj, karcinom prostate. Većina starijih od 65, i muškarci i žene, imat će kao sadržaj pregleda dezintrometiju", kaže Miro Hanževački, član radne skupine.

U tijeku su zakonske izmjene kako bi pregledi bili mogući preko obveznog zdravstvenog osiguranja.

"Već su obavljeni određeni razgovori tako da se za zaposlene osobe odaziv na pregled tretira kao slobodan i plaćen dan. Svi pregledi koji su definirani preventivnim zdravstvenim pregledom obavit će se u najduže dva dana. Pregledi će se odvijati i u domovima zdravlja i u bolnicama, organizacija će se razlikovati od županije do županije", odgovorili su iz Ministarstva zdravstva.

No prvo počinje pilot-projekt u jednoj odabranoj županiji. Nakon toga znat će se koji će se pregledi i kome obavljati u cijeloj zemlji, jer statistike su za Hrvatsku zabrinjavajuće.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: