SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Slavica Lemaić poslala ispravak informacije - na svoj način

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: SBONLINE
FOTO: Društvene mreže

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Slavica Lemaić poslala ispravak informacije - na svoj način SB Online | Slavica Lemaić poslala ispravak informacije - na svoj način

Slavica Lemaić poslala otvoreno pismo Mirku Duspari

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: SBONLINE
FOTO: Društvene mreže

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U polupismenom tekstu objavljenom na SB online portalu 29. lipnja 2024. godine pod naslovom “sTOP vIJUŠ-nje uspio“ objavljene su netočne i nepotpune informacije kojima se zlonamjerno pokušava manipulirati javnim mišljenjem građana.
Odluka Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, iz prosinca 2017. godine, kojom je jednoglasno usvojen Plan gospodarenja otpadom grada Slavonskog Broda za razdoblje od 2017. do 2022. godine trebala je važiti samo do kraja 2022. godine. U njezinom donošenju sudjelovala sam samo ja, a ne i ostali članovi građanske inicijative “Stop Vijuš“.
U vrijeme glasovanja o navedenoj odluci nisam znala niti sam mogla znati za sve one štetne i problematične aspekte planiranih projekata jer u sadržaju plana nije bilo nikakvih tehničkih detalja o planiranim projektima. Te 2017. godine kad je odluka usvojena nitko u Hrvatskoj nije imao znanje i iskustvo o štetnim i problematičnim stranama tih projekata. To je kao da optužite ljude koji su se cijepili protiv koronavirusa u vrijeme kad se se cjepivo tek pojavilo, a tada nitko nije znao kakve će ono imati posljedice na zdravlje ljudi.
Prijelaznim i završnim odredbama Zakona o gospodarenju otpadom propisano je da navedeni plan ostaje na snazi sve do donošenja Plana gospodarenja otpadom Brodsko-posavske županije za razdoblje od 2024. do 2029. godine koji se donosi u studenom 2024.
Ne čekajući na donošenje novog Plana gospodarenja otpadom Brodsko-posavske županije, za razdoblje od 2024. do 2029. godine, gradonačelnik Duspara, i njegova koalicijska većina u Gradskom vijeću, samovoljno su se odlučili na realizaciju projekata kompostane i sortirnice otpada.
Naša nezavisna lista nikada nije glasala za usvajanje gradskih proračuna u kojima su bili planirani projekti kompostane i sortirnice stoga je sva odgovornost za njihovu realizaciju isključivo na gradonačelniku Duspari i njegovoj koalicijskoj većini u Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda. 
Pored toga jedino ja sam, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 15.02.2024. godine, glasala protiv davanja prava građenja Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Šagulje za građenje pretovarne stanice na Vijušu, na zemljištu u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. Tom prilikom sam održala dugo i argumentirano izlaganje o štetnim stranama planiranih projekata na odlagalištu Vijuš, ali unatoč tome Gradsko vijeće je potpuno svjesno usvojilo tu katastrofalnu odluku.
Nadalje, prosvjedna šetnja je uspješno održana unatoč tome što su se u isto vrijeme održavala druga važna javna događanja.
 Inicijativa “Stop Vijuš“ je zajednička građanska inicijativa, a ne moja privatna inicijativa. 
O njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je do sada prikupila približno 3000 potpisa podrške građana Slavonskog Broda i to unatoč opstrukcijama, prijetnjama i teškim vremenskim uvjetima. Građanska inicijativa “Stop Vijuš“ nema nikakve veze s lokalnim izborima nego je početak njezinog djelovanja vremenski povezan s javno objavljenim otvorenim postupcima javne nabave za izgradnju kompostane i sortirnice.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.