S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Mi Brođani za Brod (V dio)

FOTO: mmpi.gov.hr

5.3.2023. | 09:04 | Vanja Krnić
Pregleda: 996

Mirko Duspara krenuo je s novo/ starim „svojim“ ljudima po novi mandat s naravno novim kandidatima za svog zamjenika Hrvojem Andrićem i Teom Tomas. Njegova dotadašnja zamjenica Ilijana Vrbat Pejić HSP postala mu je protukandidat. Zoran Ivanović zamjenik koji je bio uz gradonačelnika neobjašnjivo se nije pojavio ni na jednoj listi. Javnost do danas nije upoznata zašto, valjda novo vrijeme, novi ljudi. Opet

Mirko nakon Mirka

Slogan Mirko Duspara jedan od nas otišao je u aorist. "Mi građani za Brod" postao je novi slogan jer kako su tvrdili to jedinstvena prilika da sami odluče o tome tko će voditi Slavonski Brod sljedeće četiri godine. Glavni opomenti bili su koalicija HDZ, HSP AS, HSLS, na izborima pojavilo podosta „bivših „ pravaških opcija s jedne strane nasuprot liste Mirka Duspare, koja se odlučila sama protiv svih, a nakon izbora ionako većinu u vijeću sastavi bolji trgovac. Duspara je pokazao širinu i pomladio ekipu, koja će bit uz njega cijeli idući mandat. Da je politika umijeće mogućeg višestruko je dokazano , ali u Slavonskom Brodu moguće je postalo umijeće nemogućeg. Doslovno kao neki hard core porno film svako je bio s svakim, a uostalom vlast je najbitnija.


S druge strane se ka ozbiljan oponent našao „ nestranački“ kandidat stranke od 200 tisuća članova, da ostane nas upravo toliko za zaključiti je da bi svi bili članovi HDZ-a. HDZ je posegnuo tad za nestranačkim i uglednim Brođaninom Draganom Jelićem, kojeg su Brođani malo teže vezivali uz HDZ.

Mirko Duspara napokon je ostvario toliko željenu vertikalu vlasti grad državna vlast, ali ne grad županija država. Dragan Jelić je bio izvrstan protukandidat , kojem su kao mrlju našli jedino ni više ni manje nego bespravnu garažu. Ostali su bili u drugom planu u našoj lokalno komunalno bipolarno političkoj sceni s previše pravaških opcija. SDP je ostao „lijeva“ komunalna opcija,

Rezultati

Ovaj put rezultati pokazuju da pobjede više ne idu tako glatko – nakon 40 % glasova u prvom krugu s dobrim mu rezultatom od 31% je prijetio HDZ ov kandidat Dragan Jelić. Mobilizacija se birača između dva kruga pokazuje se kao ključni faktor - odaziv s 40% raste na 45%, a Mirko Duspara je pobijedio na knap s 53,26% glasova. Kao i na prethodnim izborima, Dusparina lista pojedinačno osvaja najveći broj mandata (10) i sklapa koaliciju sa SDP-om. Rezultati izbora ukazuju na to da lijevo orijentirani birači nemaju baš nikakvih problema na glasačkom listiću zaokružiti anti hadezeovsku alternativu - Mirka Dusparu. Radi izbjegavanja poteškoća s kojima se u izbornom procesu susreću nezavisne liste, Duspara kasnije osniva novu stranku Duspara Mirko, za koji Brođani nisu imali pojma da je osnovana. Od pravaških opcija ispod praga ostaje Dusparina stranka HSP, ali HSP AS u koaliciji s HDZ-om osvaja tri mandata i opstaje kao i HSLS s jednim isključivo zahvaljujući HDZ-u.

Moć

Moć gradonaČelnika prepoznaje se u utjecaju na zapošljavanje u ustanovama i tvrtkama u vlasništvu grada, odlučivanju o komunalnim zahvatima iako je naravno sve uvijek po pravilima. Važno i da se protiv Mirka Duspare , nizu prijava unatoč nije vodio nijedan ozbiljniji sudski postupak niti je postojala kakva formalna presuda. Dusparu se često uspoređivalo sa s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem zbog osebujnog stila vladanja mimo dotadašnjih političkih pravila. Radnici u gradu su često dobivali otkaze, čak i i o brutalnim odnosima unutar prema „neposlušnim“ kadrovima.

Slavonski Brod je dobio i ogromnog saveznika i lobistu u ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Duspara bez potpore centralne vlasti kredite i financira izgradnju vrtića, škola, sportskih dvorana i bazena i time osigurava veliku potporu birača. Dolaskom na vlast lijeve koalicije, situacija se značajno mijenja i u Slavonskom se Brodu se ostvaruju državni projekti. Od svih je sigurno najpoznatiji podvožnjak. Vlada je dio gradske prometnice proglasila državnom i financirala izgradnju skupog infrastrukturnog zahvata. Dusparina veza sa samim vrhom nacionalne izvršne vlasti išla je preko Brođanina – ministra poljoprivrede u Milanovićevoj vladi - Tihomira Jakovine. Osnovna škola Milan Amruš se sve češće spominje, ali prioritet su razne stolarije, pa tek onda djeca u potrebi.

Gradski vijećnik i nesuđeni gradonačelnik Dragan Jelić napravio je izuzetan potez i odrekao se cjelokupne vlastite vijećničke naknade koju je iz mjeseca u mjesec donirao najpotrebnijima. Uz gradonačelnika u vijeću iz „prve postave su još ostali: Mario Rubil, Petar Agatić i Romana Mišić


VIŠE NA TEMU:
IZBORI
GRADONAČELNIK
LISTE
MOĆ

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI