SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Rastu cijene autoosiguranja, vozači nezadovoljni

SB Online | Rastu cijene autoosiguranja, vozači nezadovoljni SB Online | Rastu cijene autoosiguranja, vozači nezadovoljni

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Index
FOTO: oryx-asistencija.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

NOVA poskupljenja za vozače. Ovaj put nisu u pitanju cijene goriva već cijene autoosiguranja koje rastu već nekoliko godina, a s novom godinom došlo je do novog povećanja cijena, piše RTL.

Poskupjela su i osnovna i dodatna osiguranja, iz tvrtki navode da je to zbog inflatornih pritisaka, skuplje radne snage, skupljih dijelova, no neki smatraju da je pomutnju, ali i rat na tržištu, izazvao novi Zakon o obveznim osiguranjima.

Osnovno osiguranje je obvezno pri registraciji vozila, a primjerice ako ste prošle godine osiguranje vozila platili 160 eura, ove ćete godine platiti gotovo 200 eura.

"To je 60 eura, točnije 63 eura, odnosno skuplje nego prošle godine. Lani je to bilo 130 eura, plus neka naknada za vučnu službu, uglavnom sve skupa 45. Ove godine je to ispalo više od 200 eura. Osjeti se…", kaže Zagrepčanin Vlatko Štih te dodaje da je dobro da se osiguranje može platiti na rate. "Mi smo to razvukli na 12 rata i to će me koštati 18 do 19 eura na mjesec i to ne boli. Ali da nije bilo kartice, bilo bi teže."

Novi Zakon o obveznim osiguranjima Osiguravatelji, pak, uvjeravaju da poskupljenja nisu velika. "Ništa dramatično, govorimo o 10-15 posto unazad godinu i pol dana. To ne bih prepisao nikakvim dramatičnim efektima. To je, nažalost, posljedica inflatornih pritisaka, povećanih troškova obavljanja poslova, povećanje cijene rezervnih dijelova, ali isto tako i cijena sata popravaka", izjavio je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Razlog većim cijenama neki vide u novom Zakonu o obveznim osiguranjima koji je zbog nejasnih odredbi izazvao totalnu pomutnju i rat na tržištu. "Osiguravajuće kuće se bune jer gube monopol kod procjena štete, to ih najviše smeta i najviše boli. Već 20 godina rade po jednom modelu gdje usmjeravaju popravak vozila u njima podobne servise, nude nagodbe bez PDV-a, pa čak nameću servisnim radionicama cijenu sata rada", tvrdi Antonio Đureta, predsjednik Hrvatske udruge auto struke.

Za osiguravajuće kuće to je čista manipulacija i ništa od toga nije točno. "Budući da je zakonom propisao da će osnovanost i visinu štete određivati osiguratelj u sporazumu s oštećenom osobom, svi drugi nemaju tu prostora", kaže Pauković.

Izvor:www.index.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: