SB Online

Rast prosječne plaće u Hrvatskoj: Evo tko je na vrhu ljestvice

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: dnevnik.hr
FOTO: Ilustracija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Rast prosječne plaće u Hrvatskoj: Evo tko je na vrhu ljestvice SB Online | Rast prosječne plaće u Hrvatskoj: Evo tko je na vrhu ljestvice

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: dnevnik.hr
FOTO: Ilustracija

Prema izvješću, objavljenom u srijedu, prosječna plaća od 1141 euro nominalno je niža za 0,8 posto, a realno za jedan posto u odnosu na lipanj.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1949 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 752 eura.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 984 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenomeu pravnim osobamaza srpanj iznosila je 1580 eura, što je nominalno niže za 0,6, a realno za 0,8 posto u odnosu na lipanj.

Na godišnjoj je razini pak prosječna bruto plaća nominalno viša za 15,5 posto, a realno za 7,6 posto.

U srpnju je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na lipanj manje za 4,6 posto.

Prosječna neto plaća po satu za srpanj je iznosila 6,65 eura, što je u odnosu na lipanj više za 3,3, a u odnosu na srpanj prošle godine za 13,5 posto.

U razdoblju od siječnja do srpnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1126 eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 12, a realno za 2,3 posto.

Najveći rast plaća

Najveći je rast prosječnih neto plaća u posljednjih godinu dana zabilježen u zdravstvu i socijalnoj skrbi (17,7 posto), zatim u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (16,9 posto).

Rast od više od 15 posto zabilježen je u građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te javnoj upravi i obrani.

Od najvišeg do najmanjeg rasta poredani su: umjetnosti, zabava i rekreacija, poslovanje nekretninama, prijevoz i skladištenje, ostale uslužne djelatnosti, prerađivačka industrija, obrazovanje, stručne znanosti i tehn. djelatnosti, trgovina, opskrba vodom i gospodarenje otpadom, pružanje smještaja i priprema hrane, opskrba strujom i plinom, informacije i komunikacije te financije i osiguranje.

Prosjek je porast od 13,4 posto.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.