SB Online

PTIČJA GRIPA NA FARMI U SLAVONSKOM KOBAŠU: Bolest zahvatila više od 17 tisuća purana

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: SBOnline

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | PTIČJA GRIPA NA FARMI U SLAVONSKOM KOBAŠU: Bolest zahvatila više od 17 tisuća purana SB Online | PTIČJA GRIPA NA FARMI U SLAVONSKOM KOBAŠU: Bolest zahvatila više od 17 tisuća purana

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: SBOnline

Ministarstvo poljoprivrede ranije je potvrdilo kako je na području naše županije potvrđena ptičja gripa.

Visoki izvori iz Ministarstva otkrili su nam kako je gripa potvrđena u Slavonskom Kobašu. Točnije, prema našim izvorima, bit će usmrćeno više od 17.300 purana.

Nakon što je 14. studenog 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izvješćem je utvrđena influenca ptica (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku).

Državni inspektorat je na predmetnom objektu naredio provedbu mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Provedbenom Uredbom (EU) 2020/687, a koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja s i na gospodarstvo i druge mjere. Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana).

Riječ je o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Znakovi karakteristični za bolest:

Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti

Potištenost                  

Nakostriješenost perja

Značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta

Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun

Edem glave i vrata

Cijanoza kreste i podbradnjaka

Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu

Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

U Republici Hrvatskoj je na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“ br. 52/23 i 72/23) kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti.

Subjekti i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni su odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ukoliko postoji:

sumnja na bolest (klinički znakovi karakteristični za IP)

pojava neuobičajenih uginuća

smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost).Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.