SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Provjerite jeste li među njima. Veliki broj umirovljenika ne mora plaćati dopunsko osiguranje.

SB Online | Provjerite jeste li među njima. Veliki broj umirovljenika ne mora plaćati dopunsko osiguranje. SB Online | Provjerite jeste li među njima. Veliki broj umirovljenika ne mora plaćati dopunsko osiguranje.

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: Poslovni dnevnik
FOTO: hzzo.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Krajem prošle godine, na teret državnog proračuna plaćala se polica za 566.022 građana. Na temelju prihoda, plaćanja ih je oslobođeno 297.416, a među njima je nešto manje od 200.000 umirovljenika, pišu mirovina.hr.

Cenzus prihoda za besplatnu policu povećao se posljednji put u studenom piše taj portal. Trenutno on iznosi 379,49 eura mjesečno po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini, a za samce 475,12 eura. Povećanje iznosa od 48, odnosno 60 eura u odnosu na prethodni cenzus zasigurno je povećao broj korisnika oslobođenih plaćanja, među kojima su brojni umirovljenici samci. Usklađivanjem rastu i mirovine pa je zapravo povećanje cenzusa nužno kako ne bi došlo do pada broja korisnika.

‘Udio umirovljenika koji ostvaruju pravo na policu na teret sredstava državnog proračuna na temelju prihodovnog cenzusa je u stalnom porastu. U 2018. taj udio je iznosio 28,55%, u 2019. iznosio je 30,79%, u 2020. godini 31,83%, u 2021. godini 33,69%, a u 2022. je bio 35,88%’, kažu iz HZZO-a. Veći udio u ukupnom broju onih koji policu dopunskog ostvaruju na teret proračuna, ne znači i veći broj umirovljenika. Naime, ukupan broj korisnika se smanjivao, jer se godinama cenzus nije mijenjao.

‘U 2021. broj umirovljenika koji ostvaruju pravo na policu na teret državnog proračuna po prihodovnom cenzusu iznosio je 95.569, a 2022. je porastao na 106.963. Iz navedenog je vidljiv trend povećavanja broja umirovljenika. Podatke za 2023. godinu još ne možemo dostaviti’, dodatno su nam rekli iz HZZO-a.

I posebna napomena, kao i kod ostalih prava, ono se ne događa po automatizmu, nego se umirovljenici moraju sami prijaviti u HZZO.

Izvor:www.poslovni.hr

                                 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: