Predstavljena nova aplikacija. “Bijela lista” trgovaca, ima 80 kategorija proizvoda

FOTO: Pixabay

11.2.2023. | 10:58 | poslovni.hr
IZVOR: poslovni.hr
Pregleda: 1731

Ministarstvo gospodarstva predstavilo je takozvanu Bijelu listu trgovaca koji u suradnji s resornim ministarstvom dostavljaju cijene svojih proizvoda dva puta mjesečno. Preko aplikacije “Kretanje cijena” se tako mogu uspoređivati cijene u 80 kategorija proizvoda samo u tri trgovačka lanca Konzum, KTC i Tommy, dok su ostali veliki lanci odbili sudjelovati u ovoj akciji protiv neopravdanog dizanja cijena, piše HRT.

“Molili smo i pozivali ostale trgovce da se pridruže, ali nisu –  zašto pitajte njih. Naći ćemo sami načina da stavimo i njihove cijene”, istaknuo je na konferenciji za medije savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, Jurica Lovrinčević.Dodao je kako je aplikacija “Kretanje cijena” u testnoj fazi, danas je pokazana sindikatima, a idući će tjedan biti funkcionalna i za građane.

“Kad uđete u pojedini proizvod moći ćete vidjeti promjenu, svakih 15 dana, odnosno svaku promjenu koju trgovci sami unesu ako se dogodila u međuvremenu”, dodao je.


Na pitanje koliko je koštala aplikacija, rekao je da se radilo preko javne nabave i kako je cijena ispod 26.000 eura.

Odgovarajući na pitanje smatraju li u Ministarstvu gospodarstva neuspjehom da je tek trećina trgovaca pristala biti na Bijeloj listi Lovrinčević je rekao kako ne misli da su pogriješili u odnosu prema trgovcima.

“Oni očito tu ne vide interes. Mislim da to nije dobro ni za njih ni za potrošače. Nije problem popisati cijene, nego to što nemamo povijesne podatke koje ne možemo imati ako ih oni ne daju. Ova tri trgovca čine 38% trgovca. Mislim da je to dovoljno da ostvarimo ono što smo htjeli”, naglasio je.

“Nije nitko nikome zabranio da se dižu cijene, pitanje je opravdanosti dizanja cijena”, dodao je.

Izvor:www.poslovni.hr
VIŠE NA TEMU:
MINISTARSTVO
TRGOVCI
LISTA
CIJENE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI