SB Online

PIŠE VANJA KRNIĆ: Vakser bez predrasuda, molim

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Vanja Krnić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | PIŠE VANJA KRNIĆ: Vakser bez predrasuda, molim SB Online | PIŠE VANJA KRNIĆ: Vakser bez predrasuda, molim

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Vanja Krnić

Nastojim uvijek pisati bez ijedne predrasude. Dobar dio kad  pročita ovu kolumnu zaključit će  da sam notorna budala koja nema pojma. Da počnem redom  primio sam dvije doze MODERNE  ili / ti MRNA cjepiva. Što bi rekli čipirao sam se, promijenio strukturu genoma, DNA ili čega već. Nakon dva tjedna pogledao sam svoj prebivališni planet pomoću snimki iz satelita i zaključio da Zemlja je ipak okrugla,

Imam i covid potvrdu, koju sam do sad ravno nula puta koristio. Podržavam sve ali podijele NE. Tri zahtjeva : „1. Ukidanje covid-potvrda odmah u cijeloj RH

Donošenje zakona kojim se zabranjuje da se donese takav diskriminirajući zakon kao što je covid-potvrda Dobro pročitajte točku jedan i dva“, pitam se jedino gdje je digitalizacija.Kad pročitam zahtjeve pitam se što ako se ukinu sve potvrde ne razumijem na koji mi to način zaustavilo širenje pandemije? Nadalje drugi zahtjev :“ Donošenje zakona kojim se zabranjuje da se donese takav diskriminirajući zakon kao što je covid-potvrda“, ostavlja mi veliki upit koja bi bila svrha Sabora kao zakonodavne vlasti ako bi usvojio takav zakon “ lega artis“ da ne smije donijeti zakon, Moram se priupitati da li to vodi u sređenu državu ili državu bezakonja i anarhije. Moram priznati začuđen sam ponajviše zbog toga što je Hrvatska ratificirala gotovo sve konvencije, koje su po pravnoj snazi iznad zakona.

Nije ni meni ugodno pod maskom kao ni djeci u školi, ali nosim gdje i kad se mora. Nije mi ugodno pod maskom ,kao ni kirurzima koji su mi sedam sati spašavali život s maskama, kao što nije ugodno ni sestrama instrumentarkama raditi s maskom, sestrama  primarne zdravstvene zaštite, nastavnicima, blagajnicima, variocima….Ok nećemo igrati po pravilima ali korona je tu, ali tko može empirijski demantirati da nije i da ne uzrokuje povećanu smrtnost. Uostalom otići u mrtvačnice je dovoljno kako bi neki rekli i zaključili: Pametnom dosta. Nositi Davidovu zvijezdu 2021 i šutjeti , kao i nalaziti poveznice s gotovo  istrebljenim narodom je degutantno. Židovi su imali nultu stopu slobode, oni su s Davidovom zvijezdom išli  na put bez povratka, a to je bio smrt, većinom u vagonima bez prava  da kažu Hej nacisti i ubojice , mi smo ljudi!. Opet po ne znam koji puta postoje dvije Hrvatske, ona koja je ZA i ona koja je protiv.

Crni trokut

Vikati legalno izabranom premijeru Republike Hrvatske „Marš iz Hrvatske“. Pogotovo koliko god NE  volio HDZ on je i moj premijer, izabrali ste ga, upravo dobar dio onih koji mu sad viču dao mu je glas.

Značenje crnog trokuta na pakiranjima eksperimentalnog cjepiva jasno:

“Svi se lijekovi pomno prate nakon stavljanja u promet u EU-u. Međutim, lijekove označene crnim trokutom prati se još intenzivnije od ostalih lijekova.

To je općenito zato što je o tom lijeku dostupno manje informacija nego o drugim lijekovima, primjerice jer su novi na tržištu.

To ne znači da lijek nije siguran za primjenu.”; izbor web: Europska medicinska agencija

Činjenica da samo cjepivo je isprobano toliko  da možemo bez ustručavanja reći da su cjepiva koja pružaju možebitnu zaštitu, a ne lijek najispitaniji u povijesti čovječanstva na najvećem uzorku  ljudi.

Uvjeren sam da svi protivnici cijepljenja znaju da cjepivo nije eksperimentalno, kao i da znaju točno objasniti  na koji način cjepivo mijenja naš genom

Sam David Baltimore, virolog i dobitnik Nobelove nagrade za otkriće reverzne transkripcije, izjavio je za magazin Science da ta studija nameće „brojna zanimljiva pitanja". Ali je naglasio da bi fragmenti virusa SARS-CoV-2 mogli biti integrirani, ali da time ne bi bio stvaran infektivni materijal. „To je vjerojatno biološka slijepa ulica", kaže Baltimore. Nažalost kod nas vjerojatno  je postalo fakat u koji vjeruju svi od toga da ćemo ostati neplodni s upitnikom gdje nam je plodnost nestala i prije pandemije?

Polemizirati kao da smo svi epidemiolozi, infektolozi ili anesteziolozi ,a da to nismo nema smisla. Brojevi umrlih nisu od korone nego s koronom ogromni su. Moja i naša Hrvatska je zemlja i vaksera i onih antivaksera  Mislim da može i mora biti sekularna zemlja u kojoj pravila igre ne određuju udruge kao Viligare  i slični njima. Važno je napomenuti da  sam  Vatikan je donjeo uredbu koja podrazumijeva da bi zaposlenici mogli izgubiti posao ako odbiju cijepljenje protiv covida-19 bez opravdanih zdravstvenih razloga, nakon kritika na društvenim mrežama . Pazim se već skoro dvije godine i što bi rekli isto mi je dosta pandemije. Jednostavno ne mogu nekog suditi ili osuditi zbog izbora. Složiti se s tim da sam potpuna budala jer sam se cijepio , a da nikog ni u primisli nisam nikad vrijeđao  ne mogu , kao ni kriviti ili prosuđivati o onima koji nisu. Želio sam probati zaštiti sebe, ali i druge vlastitim izborom  i za sad uspijevam.  

Pape

Čudim se što se ne prenosi da su se oba pape cijepila. Papa Emeritus Benedikt XVI. primio je i dopunsku  dozu cjepiva protiv covida-19. Papa Franjo je jasan. „Zahvaljujući Božjoj milosti i radu mnogih, sada imamo cjepiva koja nas štite od covida-19“, rekao je Franjo u videoporuci koju je snimio u ime američke neprofitne organizacije Ad Council i zdravstvenog udruženja COVID Collaborative.  Cjepiva nam „daju nadu u kraj pandemije, no samo ako će biti dostupna svima i ako ćemo raditi zajedno“, dodao je Franjo, te izjave nema na stranicama udruge Viligare, ali lako su provjerljive.

„ Cjepivo protiv koronavirusa postalo je obavezno u Vatikanu za pripadnike Švicarske garde koja čuva papu Franju i s njim su u bliskom kontaktu. U njihovim redovima bila su šestorica koja su se odbila cijepiti, no trojica su se u međuvremenu predomislila, no ostala trojica su suspendirana. Tu je informaciju, koju je donio švicarski Tribune de Genève, potvrdio  Urs Breitenmoser, glasnogovornik Švicarske garde. Kazao je kako je ta mjera preslikana od drugih vojnih postrojbi u svijetu. Naime, svi zaposlenici Vatikana moraju imati covid putovnicu koju mogu dobiti ako su cijepljeni s dvije doze ili imaju negativan test. „Ne sudim nikog pa ne očekujem ni druge da prosuđuju druge zbog  odluke da se cijepe. Zašto se prenose samo selektivne odgovarajuće informacije to ne razumijem. Nekako  mislim da je Vatikan nadređen našim biskupima, možda griješim.

Stoljeća su trebala da se bolesti poput dječje paralize, gripe, osipa, zaušnjaka, rubeola..., stave pod kontrolu i to je nepobitna istina.

Cijepljenjem su neke bolesti sasvim iskorijenjene ili se barem ne pojavljuju dok se stanovništvo redovito procjepljuje, i o tome nema spora, a nitko se ne pita što je u tim cjepivima, pa možda da i njih odbacimo? To ne mogu opovrgnuti ni vakseri, niti antivakseri, statistika je neumoljiva, ma koliko se njezini rezultati nekima sviđali ili ne.

Da ne dužim u zemlji gdje to nije in priznajem ja sam vakser.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: