NASLOVNADRUŠTVO
PIŠE VANJA KRNIĆ: Među boljima u Hrvatskoj

FOTO: I.S.

PIŠE VANJA KRNIĆ: Među boljima u Hrvatskoj

5.4.2021. 10:10 | Vanja Krnić PREGLEDA: 508

Čitanje  nam daje znanje koje nam daje spoznaje i nove otvara nove vidike, spoznaje i  formira stavove. Da li čitanje izumire pod najezdom tehnoloških novotarija.?Knjižnice kao kultna mjesta spoznaje i stvaranja čitalačke navike se narušavaju pod najezdom  tableta i e-čitača knjiga, kao što su Kindle i slični. 

Čitanje i uživanje uz dobre knjige na papiru ne može zamijeniti ništa, kao osobno bogatstvo koje nam daje čitanje.

„Sve su dobre knjige slične po tome što su istinitije nego da su se doista dogodile, i kad jednu pročitate, imat ćete osjećaj da se sve to dogodilo vama i da kasnije vama pripada; dobro i loše, ushit, kajanje i tuga, ljudi i mjesta, i vremenske prilike.“


Knjige nam daju sve od Ernesta Hemingwaya, pa do Schopenhauera. Vlastiti čitalački opus biramo sami. On se projicira na naše shvaćanje života od onog političkog, pa do kulinarskih recepata.

Koliko se čita u par gradova u Republici Hrvatskoj. Cilj je bio utvrditi čitalačke trendove u knjižnicama kroz četiri pitanja kao i dio usluga koje posjeduju  pitane knjižnice. Od besplatnog interneta, do pristupa za osobe s invaliditetom.

Nakon što mi je YouTube dosadio, osim pojedinih serija na Netflixu kao Damin gambit počeo sam čitati one dobre stare papirnate knjige.

Čitanje

U vlastitoj kućnoj biblioteci imam oko 1000 različitih naslova i knjiga, Doslovno od onih o pletenju,  poznatih i manje poznatih tuzemnih inozemnih autora.Nažalost Šošić, Aralica mi nisu čitljivi pa biram autore koji mi osobno više odgovaraju.Navedeni su ipak poznati, a ja u osobnoj biblioteci sakupljam one manje poznate kao što je meni osobno neponovljiva Vida Borš, Miljenko Smoje , pa i  Danijel Dragojević kojeg sam par puta pokušao kupiti, ali skup je i meni nedohvatljiv. Strane neću nabrajat,. Gradska knjižnica Slavonski Brod   postala je mjesto  sa svim naslovima koje želim, mogu, pa i onima koje nikad ne bi pročitao.

Jedina internet stranica koja gotovo na svakodnevnoj bazi informira o svom radu, događanjima, promocijama je ona Gradske knjižnice Slavonski Brod gradske ustanove koju vodi  gospođa Ružica Bobovečki.Rad ove ustanove pratim većinom kroz njihovu aktivnost na društvenoj mreži kroz njihovo stalno sizanje vlastite kvalitete, kao i proaktivnosti , čitanosti. Sva sreća u potpunosti su bar za sad lišeni propagande za aktualne gradonačelničke kandidate. 

Usporedba knjižnica

Kao referentne točke svog mini ispitivanja uzeo sam ono o čemu inače pišem: pristup osobama s invaliditetom, posuđivanje knjiga kroz par laganih pitanja. Nisam sakupljao odgovore za 2020 u godinu zbog  ove pandemije bez vidljivog kraja. U međuvremenu realno je postalo virtualno, pa smo htjeli ili ne naučili se živjeti u novom manje dopadnom vremenu u kojem živimo.

Tražilo sam odgovore za tri godine  rada svake knjižnice pojedinačno

„Koliko su članovi  posudili knjiga u 2017, 2018 i 2019  oj u Vašoj knjižnici?

- U  kojoj se mjeri povećava ili smanjuje broj korisnika  Vaših usluga u periodu od prethodne tri godine( članova i broj podignutih naslova)?
- Nudi li knjižnica reprografske usluge( fotokopiranje, skeniranje, digitalno fotografiranje građe)?
-  Posjedujete li besplatni wi fi  za korisnike, kao i pristup osobama s invaliditetom?“
Odgovore na dio pitanja sam dobio, a dio morao potražiti u izvještajima ustanova kojima sam poslao upit. Nisam radio tablice ni bodovanja. Pobjednik je uvijek samo jedan , a to je pročitana knjiga.
ODGOVORI * odnose se na broj stanovnika koje su gradovi imali u zadnjem popisu stanovništava približno kao Slavonski Brod
Šibenik :46.332 stanovnika*
 Koliko su članovi  posudili knjiga u 2019 oj u Vašoj knjižnici?
U prošloj  godini posuđeno je 85 680 knjiga.
- U  kojoj se mjeri povećava ili smanjuje broj korisnika  Vaših usluga u periodu od prethodne tri godine( članova i broj podignutih naslova)?
Broj korisnika je u laganom padu, jer se najviše smanjio broj korisnika na audiovizualnom odjelu, zbog pada interesa za tom vrstom građe(CD-ima i DVD-ima).
- Nudi li knjižnica reprografske usluge( fotokopiranje, skeniranje, digitalno fotografiranje građe)?
Knjižnica nudi usluge fotokopiranja i skeniranja, ali ne i digitalno fotografiranje građe.
- Posjedujte li besplatni wi fi  za korisnike, kao i pristup osobama s invaliditetom?
Posjedujemo besplatan wi fi  za korisnike.  Osobe s invaliditetom imaju pristup u sve dijelove knjižnice, osim u audiovizualni odjel. Trenutno, dok traje uređenje Poljane, kroz rezervni ulaz ne mogu ući u knjižnicu.
Odgovorila je 
Melinda Grubišić Reiter, povjerenik za informiranje
Pula: 57.460 stanovnik
Tijekom protekle 3 godine (2019/2018/2017) broj korisnika, odnosno aktivnih članova je približno isti, konkretno:
- 2019. godine – 13.824 aktivna člana i 257.660 posuđenih jedinica knjižnične građe izvan knjižnice
- 2018. godine – 14.412 aktivna člana i 300.555 posuđenih jedinica knjižnične građe izvan knjižnice
-2017. godine – 13.884 aktivna člana i 272.000 posuđenih jedinica knjižnične građe izvan knjižnice
- Nudi li knjižnica reprografske usluge( fotokopiranje, skeniranje, digitalno fotografiranje građe)?
- DA, Knjižnica nudi navedene usluge, osim digitalnog fotografiranja građe (jer je digitalnu verziju knjižnične građe moguće dobiti putem skeniranja)
- Posjedujte li besplatni wi fi  za korisnike, kao i pristup osobama s invaliditetom?
- DA, Središnja knjižnica u Puli kao i svi ogranci Knjižnice (Knjižnica Veruda (Pula), Dječja knjižnica (Pula) Knjižnica Žminj i Knjižnica Vodnjan te Čitaonica kluba umirovljenika Pula) imaju besplatan wi fi.
Središnja knjižnica u Puli ima osiguran pristup za osobe s invaliditetom (kao i lift unutar Knjižnice), i ogranci (osim knjižnice Žminj)
 
S poštovanjem,

Službenik za informiranje

Marija Gačić, dipl.iur.
Tajnica Ustanove

Zadar: 75.062 stanovnik
„Gradska knjiznica Zadar posudila je:
2019. god.: 350.686 knjiga (tj. jedinica gradje za posudbu)
2018. god.: 361.532 knjiga (tj. jedinica gradje za posudbu)
2017. god.: 383.610 knjiga (tj. jedinica gradje za posudbu)

Korisnici:
2019. god.: 11.853
2018. god.: 11.497
2017. god.: 12.183

Iz podataka je vidljivo da broj korisnika varira u okvirima oko -6/+3%

Broj posuđenih jedinica građe pao je za oko 6% u usporedbi 2017. i
2018. godine, a u 2019. godini bilo je oko 3% manje posudbi nego godinu
ranije.

Gradska knjižnica Zadar nudi reprografske usluge fotokopiranja i
skeniranja. Digitalno fotografiranje građe nema u ponudi.

Posjedujemo besplatan wi-fi za korisnike i imamo pristup osobama s
invaliditetom.“

Mladen Masar
Odnosi s javnošću
Gradska knjižnica Zadar

Vinkovci: 35.312 stanovnika 
Napomena: uz Gradsku knjižnicu Vinkovci djeluju i Bibliobus – Županijska bibliobusna služba,
Ogranak – Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar.

Broj posuđenih knjiga u 2019.:
-          Broj posuđenih knjiga izvan Knjižnice: 149.162
-          Broj posuđenih knjiga u Knjižnici: 10.452
-          Ukupno: 159.614
2018. godina:
- Broj članova: 5.116
- Broj posuđenih knjiga izvan Knjižnice: 139.652
- Broj posuđenih knjiga u Knjižnici: 12.636
- Ukupno: 152.288

 2017. godina:
- Broj članova: 4.083
- Broj posuđenih knjiga izvan Knjižnice: 106.401
- Broj posuđenih knjiga u Knjižnici: 16.420
- Ukupno: 122.821

2019. godina:
- Broj članova: 5.762(s članovima knjižnice u Nuštru)
- Broj posuđenih knjiga je gore naveden.
 
 - Knjižnica nudi sve navedene reprografske usluge(fotokopiranje, skeniranje, digitalno fotografiranje građe).
- Knjižnica posjeduje besplatan wi-fi za korisnike.
- Što se tiče pristupa osobama s invaliditetom, Knjižnica ima prilaz s dvorišta do ulaza, no, nažalost, nema pristup toaletima, kao ni mogućnost pristupa gornjem katu.

Slavonski Brod: 59.141 stanovnika

 Morao sam malo istražiti koliko moji Brođani čitaju i kakvi su trendovi. 2020 u godinu  zbog navedenih razloga teže je objektivno obraditi.

 Broj posuđenih knjiga u 2019 oj je  80 159,2018 oj je 77 675 i u 2017 je 63 626. Brođani sve više čitaju  što je vidljivo kroz postepeni rast. Također je porast vidljiv i kroz povećanje broja članova.

Broj korisnika: 2017. (2577+523=3100); 2018. (3244+732=3976); 2019. (3243+892=4135) Prvi broj se odnosi na broj korisnika Odjela za odrasle, a drugi broj, s Dječjeg odjela. Konačni je broj zbroj jednog i drugog , 
Također vidljiva je tendencija porasta broja korisnika, posuđene građe i  programa koji se održavaju u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. 

Broj programa prema Kalendaru događanja je u stalno porastu: 2017:121; 2018.:143; 2019: 222.
Knjižnica ima besplatan wi-five za korisnike i pristup osobama s invaliditetom – i do zgrade (kosina) i u zgradi (lift).

Da je prosječno po programu bilo 40 ljudi. Dolazimo da je kroz našu gradsku knjižnicu prošlo oko 9 tisuća Brođana+ oni koji su došli posuditi i vratiti knjigu.  Minimalno svaki peti Brođanin je bio u knjižnici 2019 e bar jednom, nažalost bojim se da noviji brojevi su puno manji.

Vinkovci  imaju bibliobus ili pokretnu knjižnicu koja knjigu čini dostupnu svima. Jednom davno i Slavonski Brod je imao bibliobus, ali bilo je to jednom davno.

Čitatelj se često poistovjeti sa svojim najdražim likovima i poželi, makar na trenutak, biti kao neki od likova iz osobno drage knjige. Kada čitate o svim preprekama koje je prošao vaš heroj, natjera vas da razmislite o onome što biste vi mogli postići u životu. Što se više poistovjetite s likom i događajima u knjizi i što je priča sličnija vašoj, veće su vjerojatnosti da ćete nešto i poduzeti. Svaka knjiga koju uzmete da pročitate može nenadano promijeniti Vaš život, obogatiti vaš vokabular, probuditi negativna ali i pozitivna sjećanja.

Tagovi: kolumna, vanja krnić, čitanje

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

PIŠE VANJA KRNIĆ: Pitao sam....kandidate za gradonačelnika/cu Slavonskog Broda
PIŠE VANJA KRNIĆ: Totalna demencija
PIŠE VANJA KRNIĆ: Stadion i tri majmuna
KOLUMNA VANJE KRNIĆA: Kvota-hvala-ne
Piše Vanja Krnić: Od Balaševića do Coffe to go, i još ponešto
PIŠE VANJA KRNIĆ: I ja bi ga primio da se ne baci
PIŠE VANJA KRNIĆ: Počelo je! Kreće bitka za gradonačelnika Slavonskog Broda!
PIŠE VANJA KRNIĆ: Korona, nepremostiva barijera
Vanja nakon nepravomoćne presude: ʺNakon deset godina postoji neka pravda. Kad sam sve izgubio osim životaʺ
Radovi na pješačko-biciklističkoj stazi u Ulici Ferde Filipovića
Evo što kaže policija o muškarcu koji je ležao na Korzu
Danas pretežno sunčano
Od sutra nove cijene goriva
EKSKLUZIVNO: Opačak-Bilić najavila sljedeće korake u SDP-u
Ovo su vikend rekorderi na području naše županije
Indijski soj samo što nije stigao u Hrvatsku
Nakon prometne nesreće istukli vozača
Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke. Mali broj zaraženih
Nacionalni stožer objavio najnovije podatke
IZABRANI GRADONAČELNIK: ʺTaj odnos, da ne kažem ljubav, itekako postojiʺ
POTVRĐENO SBONLINE-U: Izabrani gradonačelnik kršio je izbornu šutnju!
Od nerealnih anketa, do realnog stanja. Komentar SBOnline-a na lokalne izbore
Evo kakvo vrijeme nas danas očekuje
On je senzacija izbora u našoj županiji
LEMAIĆ: ʺPružamo ruku suradnje svimaʺ
IZ SDP-A PORUČUJU: ʺU Slavonskom Brodu SDP od izbora do izbora lagano kopniʺ
IZ DOMOVINSKOG POKRETA PORUČUJU: ʺMi smo pobjednici ovih izboraʺ
DUSPARA JASNO PORUČIO: ʺRačunam na sve Brođaneʺ
REAKCIJE IZ HDZ-A: Marušić pobjednik u prvom krugu, Jelić ide u drugi

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Radovi na pješačko-biciklističkoj stazi u Ulici Ferde Filipovića

.

Evo što kaže policija o muškarcu koji je ležao na Korzu

.

Danas pretežno sunčano

.

Od sutra nove cijene goriva

.

EKSKLUZIVNO: Opačak-Bilić najavila sljedeće korake u SDP-u

.

Ovo su vikend rekorderi na području naše županije

.

Indijski soj samo što nije stigao u Hrvatsku

.

Nakon prometne nesreće istukli vozača

.

Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke. Mali broj zaraženih

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke

.

IZABRANI GRADONAČELNIK: ʺTaj odnos, da ne kažem ljubav, itekako postojiʺ

.

POTVRĐENO SBONLINE-U: Izabrani gradonačelnik kršio je izbornu šutnju!

.

Od nerealnih anketa, do realnog stanja. Komentar SBOnline-a na lokalne izbore

.

Evo kakvo vrijeme nas danas očekuje

.

On je senzacija izbora u našoj županiji

.

LEMAIĆ: ʺPružamo ruku suradnje svimaʺ

.

IZ SDP-A PORUČUJU: ʺU Slavonskom Brodu SDP od izbora do izbora lagano kopniʺ

.

IZ DOMOVINSKOG POKRETA PORUČUJU: ʺMi smo pobjednici ovih izboraʺ

.

DUSPARA JASNO PORUČIO: ʺRačunam na sve Brođaneʺ

.

REAKCIJE IZ HDZ-A: Marušić pobjednik u prvom krugu, Jelić ide u drugi

.

Opačak-Bilić: ʺTražim od Stožera civilne zaštite RH da odmah izmjeni aktualne Odlukeʺ

.

Sprema se ustavna tužba protiv Stožera

.

DONOSIMO: Odaziv birača do 16:30

.

Zahvaljujući ravnateljici i profesorima, pod strogim mjerama sinoć u Sl. Brodu maturalna večera

.

Je li kandidat za gradonačelnika prekršio izbornu šutnju?

.

Sinoć je bilo veselo!

.

Stožer Brodsko-posavske županije poslao nove podatke. Povećanje broja hospitaliziranih

.

Izlaznost birača do 11.30. sati

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Preminula 21 osoba

.

Održane tradicionalne Ivanjske svečanosti

FOTONALAZ

Sinoć je bilo veselo!