Pevex: Preuzimanje je bilo zakonito, moralno i pošteno

FOTO: SB Online

REAGIRANJE

Pevex: Preuzimanje je bilo zakonito, moralno i pošteno

25.6.2020. 09:56 | SBonline PREGLEDA: 1051

Iz tvrtke Pevex d.d. reagirali su na članak objavljen 16. lipnja na SBonlineu, prenijet s portala Liberal.hr:

"16. lipnja 2020. u elektroničkoj publikaciji portala SBonline.net objavljen je članak pod naslovom: „Kako je Škorin najbliži suradnik uz pomoć HDZ-ove vlade preuzeo Pevex od branitelja“. U članku su iznesene neistinite informacije koje PEVEX d.d. i njegovu Glavnu skupštinu dovode u vezu s politikom, točnije političkom strankom HDZ-om, Ministarstvom gospodarstva i ranijim dužnosnikom toga ministarstva te se netočno iznose informacije o odlukama koje je Glavna skupština donijela u nastojanju da se politiziraju prava dioničara, slobodno trgovanje i odluke Glavne skupštine, čime je postupljeno protivno pravilima novinarske struke i na štetu ugleda PEVEX d.d.

PEVEX d.d. je na temelju stečajnog plana iz 2012. preoblikovan iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo te je 15% iznosa tražbina stečajnih vjerovnika PEVEC d.o.o. i PEVEC ZAGREB d.o.o. pretvoreno u dionice, dok je 85% iznosa njihovih tražbina otpisano. Od samog preoblikovanja do danas PEVEX d.d. u nijednom trenutku nije imao niti ima većinskog vlasnika, dok su se najveći pojedinačni dioničari tijekom tih godina mijenjali. Prvo je to bila Republika Hrvatska. Nakon Republike Hrvatske najveći pojedinačni dioničar bila je Samoborka d.d., potom Dicentra d.o.o., zatim Energia naturalis d.o.o., a trenutno je g. Vujnovac.

U članku se neistinito navodi da je Ministarstvo gospodarstva, kao i zamjenik ministra gospodarstva imao „ulogu“ kod stjecanja dionica Peveca i odluke o Glavne skupštine o izboru članova Nadzornog odbora od 1.6.2016.


Naime, Republika Hrvatska, odnosno Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sastavljeno od 9 članova (predstojnik Državnog ureda, zamjenik ministra nadležnog za gospodarstvo, zamjenik ministra nadležnog za financije, zamjenik ministra nadležnog za turizam, zamjenik ministra nadležnog za pomorstvo, promet i infrastrukturu, zamjenik ministra nadležnog za poljoprivredu i zamjenik ministra nadležnog za branitelje koje imenuje Vlada Republike Hrvatske te predstavnik sindikata i predstavnik poslodavaca) je 5.11.2015. donijelo odluku o davanju suglasnosti na uvrštenje svojih dionica Peveca na Listu dionica koje će se bez naplate dodjeljivati hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalog, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Dakle, predmetna je odluka donesena za vrijeme koalicijske Vlade SDP-a. Navedeno je lako provjerljivo i nalazi se na internetskoj stranici CERP-a.

Nadalje, na Glavnoj skupštini održanoj 1.6.2016. punomoćnik CERP-a bio je zamjenik ministra gospodarstva - član Upravnog vijeća CERP-a po funkciji sukladno tada važećoj odredbi članka 30. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Članove Nadzornog odbora predložio je tadašnji Nadzorni odbor čiji je predsjednik bio Želimir Kodrić, ujedno i predsjednik uprave Samoborka d.d., te su podnesena dva protuprijedloga i to protuprijedlog dioničara Dicentra d.o.o. od 17.5.2016. i protuprijedlog dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. od dana održavanja. Glavna skupština je izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. većinom od 63,90%. S obzirom na to da je CERP imao 11,30% udjela u temeljenom kapitalu, jasno je da bi Glavna skupština izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. i da je punomoćnik CERP-a glasao protiv njihovog prijedloga.

Konstrukcija negativnog i tajnog o davanju javne ponude za kupnju dionica društva PEVEX d.d., a ne sredstva zaštite manjinskih dioničara i transparentnosti, te o isplati dividende dioničarima društva PEVEX d.d., koje pravo na sudjelovanje u dobiti pripada svakom dioničaru, predstavlja isključivo nastojanje nanošenja štete društvu PEVEX d.d. za kupnju čijih dionica su bile objavljene dvije javne ponude i to 2016. od tada najvećeg dioničara Samoborka d.d. po cijeni od 105,80 kn po dionici i 2017. od dioničara Dicentra d.o.o. po cijeni od 199,00 kn po dionici. Isto tako, odluku o isplati dividende donijela je Glavna skupština jednoglasno u kolovozu 2018., dok je odluku o spajanju dionica, Glavna skupština donijela većinom od 97,53%. Nijedna od navedenih odluka nije donesena na prijedlog dioničara Dicentra d.o.o. ili dioničara g. Radića."

Pevex d.d.
Predsjednik Uprave
Jurica Lovrinčević

Tagovi:

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Jedan trgovački lanac Slavonki mora isplatiti štetu jer ju je zaštitar optužio za krađu koju nije počinila

.

HZJZ objavio: Ovo su građani koji ne moraju nositi masku

.

BROJ ZARAŽENIH I DALJE RASTE: Dvoje novooboljelih na području BPŽ

.

Grad osigurao maske za lice umirovljenicima i socijalno ugroženim građanima

.

Moguće probijanje zvučnoga zida

.

Ni 7 dana nakon nevremena ništa se ne događa

.

Nova pravila na granici, donosimo detaljne upute HZJZ-a

.

Najviša dnevna temperatura između 23 i 27 °C

.

Malinovac: Recept za najfiniji okus djetinjstva u liker verziji

.

‘Cijene će se zaokruživati na 50 lipa ili cijelu kunu’: Otkrio je što će biti s kreditima

Knjige i radne bilježnice

Prodajem parcele za voćnjak i vinograd

Brzi i zakoniti zajam (prijavite se ovdje)

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Nakon odluke Nacionalnog stožera veliki trgovački lanac odlučio besplatno dijeliti zaštitne maske svim kupcima koji ih ne budu imali

.

NESLUŽBENO: U ponoć poskupljuju sva goriva

.

Najveći dobitnici i gubitnici parlamentarnih izbora

.

Započelo uređivanje parkirališnog prostora u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

.

ODGAĐA se najveći festival u Slavonskom Brodu, moguće i otkazivanje

.

POLICIJA: Prošli tjedan dogodilo se 17 prometnih nesreća

.

53 nova slučaja koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

S 1,42 promila u zavoju ulijevo izgubio nadzor nad upravljačem vozila, te je sletio u kanal

.

Održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća: Vijećnicima se nastavlja isplaćivati naknada

.

Vozač trakora na lijevom blatobranu vozio 16-godišnjakinju koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći

.

Banke ponovno naplaćuju proviziju na bankomatima

.

Zaraženo pet novih kontakata već pozitivnih osoba u našoj županiji

.

Novom Odlukom Stožera obavezno korištenje maski za lice

.

Danas pretežno sunčano

.

Može! Recept za čokoladni namaz koji možemo jesti čak i kada pokušavamo smršavjeti

.

Capak o obveznom korištenju maski: ʺKontroliranje je mogućeʺ

.

Poruka iz Podcrkavlja: ʺNismo žarište i ne dopuštamo da nas se naziva čobanimaʺ

.

Nedjeljna šetnja Korzom

.

Izgradnja zelene tržnice

.

Obitelj Jakovljević nakon požara i dalje živi u ovoj kući, trebaju našu pomoć da saniraju štetu!

FOTONALAZ

Ni 7 dana nakon nevremena ništa se ne događa