SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Osuđeni jer nisu brinuli o djeci: ʼNisu ih znali nahraniti ni previtiʼ

SB Online | Osuđeni jer nisu brinuli o djeci: ʼNisu ih znali nahraniti ni previtiʼ SB Online | Osuđeni jer nisu brinuli o djeci: ʼNisu ih znali nahraniti ni previtiʼ

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Glas Slavonije
FOTO: Pixabay

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Roditelji iz Slavonije osuđeni su na uvjetne kazne jer se nisu brinuli o djeci niti su slušali djelatnike nadležnog centra za socijalnu skrb. Otac u dobi od 22 godine i majka od 23 godine nepravomoćno su proglašeni krivima što su od prosinca 2019. do siječnja 2021., u mjestu u Slavoniji, kao roditelji djece rođene navedenih godina, iako svjesni minimalnih potreba djece za njihov pravilan rast i razvoj, te višekratno upozoreni od djelatnika Centra za socijalnu skrb na obvezu stvaranja sigurnog okruženja za djecu, nisu znali nahraniti djecu, previti ih, nisu bili upućeni u važne činjenice vezane uz adekvatnu skrb o djeci kao što je djetetov liječnik, težina djeteta, veličina odjeće koju dijete nosi. Kuća je bila hladna, neuredna, nisu osigurali ogrjev ni prehranu za djecu, bili su usmjereni isključivo na zadovoljenje vlastitih potreba, nisu poštovali upute djelatnika Centra za socijalnu skrb, a njihovo ponašanje bilo je ozbiljna ugroza za život, zdravlje i razvoj djece. Zbog toga su na prijedlog Centra za socijalnu skrb, rješenjem suda, lišeni prava na roditeljsku skrb za oboje djece.

Kao roditelji su grubo zanemarili svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece te nisu provodili odluku za zaštitu dobrobiti djeteta koje je odredio Centar za socijalnu skrb, čime su počinili tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. Sud ih je svakog pojedinačno osudio za svako kazneno djelo na po šest mjeseci zatvora, objedinjeno na deset mjeseci zatvora, no uvjetno su kažnjeni tako što u zatvor neće ići ako u vremenu u dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Socijalna radnica koja je radila na njihovu predmetu navela je da se radi o osobama koje su stupile u izvanbračnu zajednicu još dok je otac bio maloljetan. Živjeli su u malom prostoru, ljetnoj kuhinji, potpuno neuvjetno uređenoj, tako da je dijete ležalo na kuhinjskom stolu. S obzirom na činjenicu da roditelji u međuvremenu nisu stvorili sigurno okruženje za dijete, ni uvjete u kojima bi dijete moglo boraviti, odmah nakon dolaska iz bolnice i drugo je dijete izdvojeno iz te obitelji. I tada je u tijeku bila mjera obiteljsko-pravne zaštite i Centar za socijalnu skrb je intenzivno radio s roditeljima kako bi stvorio sigurno okruženje za dijete, međutim to se nije dogodilo. Majci je ponuđen smještaj s malodobnim djetetom u udomiteljskoj obitelji, međutim ona je to odbila.

Radi se o tome da nisu ni na koji način pokazali interes za edukacijom oko roditeljskih kompetencija, nisu slušali upute ni savjete djelatnika Centra za socijalnu skrb, svjesno su vrijeme provodili stihijski, na mobitelima i slično, i to je razlog zbog kojeg su lišeni prava na roditeljsku skrb u odnosu prema oboje djece.

Izvor:www.glas-slavonije.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: