SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

NOVI POSAO U ĐURI: Pokreću novu proizvodnju

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: poslovni.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | NOVI POSAO U ĐURI: Pokreću novu proizvodnju SB Online | NOVI POSAO U ĐURI: Pokreću novu proizvodnju

Konsolidirani prihodi slavonskobrodske tvrtke prešli 106,8 milijuna eura.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: poslovni.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

S novim vlasnicima, češkom tvrtkom DD Acquisition, Đuro Đaković je i drugu poslovnu godinu od preuzimanja i provođenja Programa restrukturiranja završio s dobrim rezultatima.
Porasli su, prema konačnom financijskom izvješću za 2023., konsolidirani prihodi na razini grupacije za gotovo šest milijuna eura u odnosu na prethodnu 2022. i prešli su 106,8 milijuna eura, a godina je zaključena s ukupnom dobiti prije oporezivanja od gotovo šest milijuna eura, te uz EBITDA u visini od 9,5 milijuna eura.
Porast prati i broj zaposlenih, krajem 2023. bilo ih je oko 50 više nego prethodne godine, ukupno 816, a rastu i poslovi, koji su dominantno realizirani za inozemne kupce.(f)
Većina za izvoz
Ova slavonskobrodska kompanija uvjerljiv je izvoznik, 86 posto prihoda od prodaje ostvarila na inozemnim tržištima, a pri tom je značajan porast u odnosu na izvozne rezultate iz prethodne godinu, sa 66 na 85 milijuna eura.
Rastu prihoda najviše je pridonijela veća aktivnost tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila, ujedno i najveća unutar grupacije, a koja je lani plasirala kupcima ukupno 740 vagona. Godinu ranije prodano ih je bilo 579. Glavni partneri u ovim poslovima bili su GATX Rail Europe, kojima su isporučeni teretni vagoni u vrijednosti gotovo 44 milijuna eura, što je četiri puta veća vrijednost nego u 2022., te francuska tvrtka Ermewa, kojoj je isporučeno 16 milijuna eura vrijednih vagona.
U porastu su i aktivnosti u segmentu Industrija i energetika, te obrana, no u ukupnim prihodima oni imaju manje učešće u odnosu na proizvodnju vagona, na koju se grupacija specijalizirala.
A iako je lani potražnja na tržištu vojnih proizvoda eksplodirala, a i Đuru Đaković se konstantno spominjalo u većoj aktivaciji na poslovima u tom sektoru, dijelom i zbog činjenice da je jedan od vlasnika Jaroslav Strnad poznat vojni proizvođač, od poslova u segmentu obrane na račun Đure Đaković sjelo je 6,5 milijuna eura.
Modernizacija Bradleya
To su uglavnom poslovi remonta redovitog održavanja tenkova i oklopnih vozila za MORH, no veće aktivnosti u ovom segmentu tek će uslijediti s obzirom na to da su u Đuri Đakoviću osigurali poslove s američkim BAE Systemsom na remontu i modernizaciji 70-ak borbenih vozila Bradley, što je posao za više od dvije godine.
Uprava, na čijem je čelu Marko Ćosić, u izvješću navodi i kako je u planu dovršetak 600 vagona za kupce Ermewa, Wascosa i VTG Rail, te natječaji za još 400 vagona. Uprava očekuje daljnje proširenje kapaciteta proizvodnje vagona, no zanimljiva je i najava u diviziji Obrana, u kojoj slijedi pokretanje proizvodnje strojeva za razminiranje.
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.