SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

NEOBIČNO DA NEOBIČNIJE NE MOŽE BITI - Slavili Martinje na blagdan Sv. Nikole

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković FOTO: D. Mirković

Vinogradari Antun Belo, ugostitelj iz Pleternice i Mato Benakić, prometni inspektor u mirovini iz Šušanja, naselja nadomak Nove Kapele, organizirali su Martinje na blagdan Sv. Nikole. Neobično da neobičnije ne može biti.

Razlog je banalan. Naime, vinski kardinal Vlado Bauer zbog brojnih obveza nije moga naći prikladan termin za obavljanje obreda pa su naši vinari odlučili da već kad je tako o istom trošku obilježe dva blagdana, Martinje i Sv. Nikola. Nisu imali kasnu berbu grožđa ali su zato imali kasno Mratinje, gotovo mjesec dana iza službenog datuma, 11. studenog.

Obred krštenja mošta u vino obavljen je u Benakićevom vinogradu i vinogradarskoj kući na predjelu Švevići ispod brda Glavić u Požeškoj gori na brodskoj strani. To je učinio već spominjani vinski kardinal Vlado Bauer uz pomoć ministranata Uroša Svitlice i Željka Pejkovića. Malo starije kumče sljubljeno od Antunovog mošta iz vinograda sa pleterničkog Starca i Matinog sa Švevića na obredu je držao kum Elvir Jaganjac, poduzetnik iz Zagreba. On nije dobio bruh poput nekih kumova koji su kumčad držali na rukama početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Za razliku od njih naše kumče nije imalo četrdesetak godina.

Uzvanika sa svi strana, požeške i brodske te Zagreba. Među njima su bili Ćiro Gašparac, popularni pjevač, Franjo Marić, fotoreporter, Alojz Tomašević, bivši požeški župan, Antun Capan, župnik u miru, Ivan Kereković, poduzetnik iz Živika, Anka i Branko Šutalo,vlasnici firme Promet iz Požege, Ića Žuljević, vlasnik Metalije iz Požege, Ferdinand Novak, predsjednik Udruge Vino-Kap iz kaptola i brojni drugi viđeni gosti.

Za jelo roštilj i prasetina s ražnja, razni prilozi i salate, makovnjače i orahnjače. Za piće domaća šljivovica i mlado tek kršteno i vina starijih godišta iz oba podruma. Za održavanje veselja do ranih jutarnjih sati pobrinuo se trio imena Generacija te Ćiro Gašparac.(D.M.)Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.