SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Na današnji dan rođena istaknuta hrvatska balerina Mia Čorak Slavenska

SB Online | Na današnji dan rođena istaknuta hrvatska balerina Mia Čorak Slavenska SB Online | Na današnji dan rođena istaknuta hrvatska balerina Mia Čorak Slavenska

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: Grad Slavonski Brod
FOTO: Grad Slavonski Brod

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Mia Čorak Slavenska (1916. – 2002.) bila je istaknuta hrvatska balerina i plesna pedagoginja, čije je ime ostavilo izniman trag i doprinos u svijetu baleta i plesne umjetnosti. Rođena u Slavonskom Brodu, Čorak Slavenska započela je plesnu karijeru vrlo mlada, stručnu poduku dobivala je u Zagrebu te na studiju plesa u Beču. Postala je primabalerina zagrebačkog baleta sa samo 18  godina, 1934. godine, a pariške operne družine „Opéra Comique“ 1936. godine. Nastupala je s brojnim renomiranim baletnim ansamblima diljem svijeta.

Među njezinim je najznačajnijim postignućima uloga u Čudesnoj ptici Igora Stravinskog, koju je izvodila u suradnji sa samim Stravinskim. Također je poznata po svojim interpretacijskim ulogama u klasičnim baletima poput Labuđeg jezera i La Travijate. Upravo su joj ekspresivnost i interpretativna dubina pokreta donijeli svjetsko priznanje, a francuski ju je tisak nazvao „Ljepota, Gracija i Harmonija“. Po završetku plesne karijere posvetila se pedagoškom radu, osnovala je baletnu školu u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je oblikovala brojne generacije plesača. Do mirovine predavala je i na Kalifornijskom sveučilištu.

U spomen na svoju sugrađanku, svake se godine održavaju Dani plesa koji multidisciplinarno pristupaju životu Mije Čorak Slavenske i umjetnosti baleta koju je oblikovala. Grad Slavonski Brod u listopadu 2022. godine postavio je spomenik Miji Čorak Slavenskoj ispred Gradske knjižnice Slavonski Brod i Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“. Posthumno joj je dodijeljeno i Javno priznanje i nagrada „Povelja počasnog građanina grada Slavonskog Broda“.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: