NASLOVNAPOLITIKA

Mladi SDP-ovi gradonačelnici u ovoj krizi sami sebi rezali plače, među njima nije Grgić, možda on ipak nije SDP-ovac?!?

8.5.2020. 08:12 | SDP IZVOR: www.sdp.hr PREGLEDA: 1449

Među gradovima koji su u ovoj krizi u startu krenuli od sebe i među drugim mjerama štednje rezali i vlastite plaće, svakako prednjače SDP-ovi mladi gradonačelnici.

Sa striktnim mjerama štednje i rezanjem svih nepotrebnih gradskih rashoda prva je krenula gradonačelnica Supetra Ivana Marković. Obustavila je privremeno sve natječaje za financiranje manifestacija, programa i projekata udruga, te najavila smanjenje plaća u gradskoj upravi za 20%.
‘Na nama dužnosnicima je velika odgovornost da prvo osiguramo zdravlje i sigurnost, a i da poduzmemo mjere za barem donekle normalno funkcioniranje svojih gradova u ovim teškim vremenima. Imamo odgovornost i za sve naše građane i poslovne subjekte. Zato svakodnevno donosimo mjere u cilju očuvanje bar neke stabilnosti gradskog proračuna. Radimo korak po korak, prvo donosimo odluke koje će obuzdati rashodovnu stranu proračuna. Sve ostale mjere donijet ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i nakon što nam razmjeri štete budu poznatiji. Mjere neće biti populističke već zaista usmjerene prema onima koje će ova kriza najviše pogoditi’, ističe gradonačelnica Ivana Marković.

Na najveći rez dosad odlučio se, pak, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Dok će se plaće zaposlenima i gradskoj upravi i poduzećima rezati za 11 posto, njemu samom i njegovim zamjenicima u iduća tri mjeseca plaća će biti umanjena za čak 50%, čime će se uštedjeti 1,5 milijun kuna.‘Polazimo od činjenice da je svima nama najbitnije zdravlje, potom opća sigurnost i ekonomska stabilnost. Kada smo toga svjesni, tada bi trebali znati da nije riječ samo o gospodarskoj krizi, već o daleko široj. Potonja zahtjeva kratkoročne, brze i radikalne mjere, ali i dugoročno šire promjene cijelog sustava, pa čak i novi način života. Moja odluka o smanjenju plaće za 11%, odnosno 50% svakako neće promijeniti situaciju, no ona predstavlja čin ljudske solidarnosti u trenucima kada je to potrebno, a isti stav dijele i moji zamjenici te zaposlenici gradske uprave i ustanova. U ovakvim trenucima najpotrebnije je pomoći onima koje je kriza najviše zakinula. Dakle, solidarnost i humanost iznad i prije svega, ali po prioritetima i za najpotrebitije, to je naša vodilja. Kao gradonačelniku Umaga nije mi intencija bilo kome ovim primjerom stvarati obvezu donošenja istih ili sličnih mjera. Svaki grad je različit i svaki grad ima svoje probleme, no na svakom je gradonačelniku odluka hoće li i kada donijeti takvu odluku. Uopće nije bitna visina plaće, kada želite biti solidarni tada dajete koliko možete ili imate. Ja uvijek kažem, sve se može, stvar je da li ste spremni platiti cijenu toga’, ističe Vili Bassanese.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić također je odlučio smanjiti svoju i plaću svojih zamjenika, i to za 15% posto, a za 10 posto zaposlenima u sustavu grada, vodeći pritom računa vodeći računa da u tom paketu nisu ljudi koji svakodnevno vode brigu o komunalnom funkcioniranju i čistoći grada Koprivnice. Ukida se naknada predsjedniku Gradskog vijeća, vijećnicima, Upravnim vijećima i Nadzornim odborima te isplate političkim strankama.‘Ovo je vrijeme za odlučnost koliko god neki potezi izgledali teško. Pozivam i Vladu i premijera da se solidariziraju sa građanima koji su se našli u egzistencijalnim problemima i da ministar Horvat koji je pitao – „kome bi se to trebalo rezati“ – krene rezati od ministara i saborskih zastupnika. Iz ove krize nećemo izaći ako će Vlada žmiriti i odugovlačiti s donošenjem odluka, kao što radi danas.

I Ante Bilić i Grad Trogir odlučili su se za jake mjere štednje, počevši od vlastitih plaća. U cilju smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu, smanjuju se plaće u Gradskoj upravi, u svim gradskim ustanovama, u Turističkoj zajednici i komunalnoj tvrtki Trogir Holding za 10%, a direktoru TH i rukovodećem kadru u TH te Gradonačelniku i zamjenicima za 15%.Nadalje, smanjit će se vijećničke naknade i naknade za nadzorne odbore za 50%, kao i za upravna vijeća. Obustavlja se plaćanje spomeničke rente. (odlukom Ministarstva kulture), povećavaju se socijalni transferi u vidu jednokratnih pomoći, te suspendira financiranje svih manifestacija. Već ranije je ukinuta naknada za topli obrok te Uskrsnice i regres za Gradsku upravu i sve gradske ustanove, a iznos doniran Crvenom Križu (30.000 kn).

‘Zahvalio bih svima, a prije svega i predstavniku oporbe na konstruktivnom i vrlo korektnom ponašanju. Pokazali smo zrelost i suradnju kad je ovo zlo u pitanju i to me ohrabruje. Vremena su takva da svi moramo dati svoj obol da se kriza koja je u tijeku i za koju nažalost nitko ne zna koliko će trajati, zajednički prebrodi. Potrebna nam je solidarnost i zajedništvo na svim razinama. Vjerujem da smo to pokazali novim paketom mjera koje su „teške“ nekih 7,5 milijuna kuna i koje možemo održati. Život građana i funkcioniranje grada ne završavaju u srpnju, moramo već danas misliti kako ponovno sve pokrenuti. Pratit ćemo što se događa i ovisno o razvoju situacije, donijeti i dodatne mjere. Dogovaramo način i postotak umanjenja komunalne naknade s obrtnicima’, ističe gradonačelnik Bilić.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević je volonter i ne prima gradsku plaću, a u nizu mjera štednje preporučio je gradskim ustanovama smanjenje naknada za rad u upravnim vijećima na 1 kunu, kao i da se ne isplate uskrsnice, regres i druge nagrade zaposlenima u gradskoj upravi i poduzećima. Nema novih zapošljavanja ni službenih putovanja.Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač predložio je smanjenje osnovice plaća u gradskoj upravi, ustanovama i poduzećima za 10 posto. Kovač je najavio da će 10 posto manje plaće dobiti i njegovi zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović, dok se i on odriče cijele jedne saborske plaće koju će donirati za kupnju računala u višečlanim obiteljima za bolje praćenje on-line nastave.

Čakovečki gradonačelnik predstavio je druge brojne uštede kako bi se nastavilo normalno funkcioniranje grada, gradskih ustanova i poduzeća s obzirom da kako je rekao mjesečno Grad gubi oko 6 milijuna kuna poreza na dohodak, što je oko 70 posto prihoda. Stoga je najavio i ukidanje svih naknade članovima upravnih vijeća gradskih ustanova i nadzornih odbora u gradskim tvrtkama i drugim tijelima. Također će se ukinuti i mnoge druge naknade koje primaju vijećnici mjesnih odbora i slično.

Izvor: www.sdp.hrTagovi: sdp, gradonačelnici, kriza, Vinko Grgić

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SAMO KOD NAS: Iz Remetinca, ponovno u utrku za gradonačelničku fotelju, pa opet u Remetinac?
Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto
Počinje cijepljenje i u ljekarnama, a građani će moći odmah dobiti covid-potvrdu
Dolazi velika promjena za one koji vole komentirati i čitati komentare ispod članaka na našim portalima. Pojedince čekaju masne kazne
Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa
SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci
Marko Tolja sinoć oduševio brojne Brođane
Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo
BPŽ: Danas ima zaraženih, evo koliko je osoba na respiratoru
KAŽNJENI BRODSKI POLICAJCI: Evo što su uradili i za što su optuženi
12-ti put vozit će od Vukovara do Dubrovnika
Proslava sv. Marije Magdalene u Jarugama
Evo kolika nas temperatura danas očekuje
Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice
U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH
Nova Gradiška zadnja rupa na sviralu? Je li za to krivo vodstvo Grada na čelu s Grgićem?
VAŽNA obavijest iz Grada za sve roditelje osnovnoškolaca
Grad Slavonski Brod usrećio pet brodskih obitelji
DOZNAJEMO: Otkriven veći broj migranata u poluprikolici, evo što je s vozačem
U godinu dana ova namirnica je poskupjela čak 60%
Pogledajte u kojim će se dijelovima grada provoditi suzbijanje komaraca
Danas mogućnost grmljavinskih pljuskova
Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol
Recept za zapečene palačinke koje će voljeti i zakleti ljubitelji slatkih palačinki
Više od 25 tisuća građana otišlo ove godine u mirovinu, pogledajte koliko dobivaju
Evo kako Valenta parkira. Treba li platiti kaznu?
Uređen još jedan park u Sl. Brodu
OPAA! U Sl. Brodu u 2020. rođeno više od 30 djece u odnosu na 2019.
BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci
Pogledajte koja se radna snaga traži u Brodsko-posavskoj županiji
Beroš na Vladi rekao današnje podatke o novooboljelima. Cijepljenje i u ljekarnama

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Trik za tako finu limunadu da bismo je pijuckali cijelo ljeto

.

Počinje cijepljenje i u ljekarnama, a građani će moći odmah dobiti covid-potvrdu

.

Dolazi velika promjena za one koji vole komentirati i čitati komentare ispod članaka na našim portalima. Pojedince čekaju masne kazne

.

Divljač stvara milijunske štete na usjevima, a poljoprivrednici ju ni ne prijavljuju jer je gotovo nenaplativa

.

SKLONIŠTE ZA ŽIVOTINJE BUČJE: Najviše pasa i dalje udomljavaju Nijemci

.

Marko Tolja sinoć oduševio brojne Brođane

.

Najveće škembe u Europi imaju Hrvati, Eurostat je objavio da je u Hrvatskoj 65% građana pretilo

.

BPŽ: Danas ima zaraženih, evo koliko je osoba na respiratoru

.

KAŽNJENI BRODSKI POLICAJCI: Evo što su uradili i za što su optuženi

.

12-ti put vozit će od Vukovara do Dubrovnika

.

Proslava sv. Marije Magdalene u Jarugama

.

Evo kolika nas temperatura danas očekuje

.

Najfiniji pečeni krumpiri iz pećnice

.

U 2020. godini najviše Hrvata otišlo u Njemačku, u Hrvatsku najviše doseljenih iz BiH

.

Nova Gradiška zadnja rupa na sviralu? Je li za to krivo vodstvo Grada na čelu s Grgićem?

.

VAŽNA obavijest iz Grada za sve roditelje osnovnoškolaca

.

Grad Slavonski Brod usrećio pet brodskih obitelji

.

DOZNAJEMO: Otkriven veći broj migranata u poluprikolici, evo što je s vozačem

.

U godinu dana ova namirnica je poskupjela čak 60%

.

Pogledajte u kojim će se dijelovima grada provoditi suzbijanje komaraca

.

Danas mogućnost grmljavinskih pljuskova

.

Alkohol i žene! U Hrvatskoj svaka šesta žena svakodnevno pije alkohol

.

Recept za zapečene palačinke koje će voljeti i zakleti ljubitelji slatkih palačinki

.

Više od 25 tisuća građana otišlo ove godine u mirovinu, pogledajte koliko dobivaju

.

Evo kako Valenta parkira. Treba li platiti kaznu?

.

Uređen još jedan park u Sl. Brodu

.

OPAA! U Sl. Brodu u 2020. rođeno više od 30 djece u odnosu na 2019.

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

Pogledajte koja se radna snaga traži u Brodsko-posavskoj županiji

.

Beroš na Vladi rekao današnje podatke o novooboljelima. Cijepljenje i u ljekarnama

FOTONALAZ

VIDEO: Evo kako se ʺmomciʺ danas zabavljaju