SB Online

Manjak učenika zatvorio čak 15 područnih škola. Nastavnici bez posla...

PRIJE 1 GODINU
TEKST: RTL/RTL

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Manjak učenika zatvorio čak 15 područnih škola. Nastavnici bez posla... SB Online | Manjak učenika zatvorio čak 15 područnih škola. Nastavnici bez posla...

PRIJE 1 GODINU
TEKST: RTL/RTL

U učionici prošle godine bile su samo dvije učenice. Škola je sada zatvorena. Prva četiri razreda u područnoj školi Novo Selo na Žumberku završila je i Nikolina Kovačević. Ona je učenica Osnovne škole Milana Langa u Bregani.

"Bilo nas je u razredu troje i imali smo svoga učitelja. Gore je bilo jako lijepo ali od kad sam došla tu imam puno prijatelja i sretna sam zbog toga", govori nam Nikolina.

Matična škola u Bregani imala je tri područne. Sada radi tek jedna i u njoj je 13 učenika.

"Zatvaranjem škole na neki način to mjesto umire. Što se tiče organizacije nastave nama je puno lakše jer ne moramo brinuti o prijevozu i ostalim segmentima kao što su energenti, ali gubitkom tih škola gubi se samo mjesto", kaže ravnatelj OŠ M. Langa, Igor Matijašić.

Djece za upis nema pa je ove školske godine zatvoreno 15 područnih škola. Imamo 55 tisuća učenika manje nego prije 10 godina, a u školu je krenulo 1243 prvašića manje nego lani.
Čak 411 škola ima 10 ili manje učenika, a od toga u 11 područnih škola ide samo jedan učenik.

Zatvaranje škola za nastavnike znači manju satnicu ili gubitak posla - odnosno postaju tehnološki višak.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, kaže: "Dok ima učenika ima i posla, a kad nema snađi se druže. Tom problemu bi trebalo pristupiti otpremninama da ti ljudi ne moraju ići konobariti u Irsku ili Njemačku nego da to bude nova prilika u Hrvatskoj."

Glavni savjetnik ministra znanosti obrazovanja Božo Pavičin kaže: "Ono što smo mi novim zakonom predvidjeli je da se oni mogu zapošljavati u vrtićima kako bi onda taj višak mogao prijeći u program predškolskih ustanova koje sada gradimo u velikom broju.S druge strane nastavnika matematike i fizike već godinama kronično nedostaje."

izvor: RTL


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.