SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Kome fali buregdžinica Kiriovski?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Darko Lončar Daky

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Kome fali buregdžinica Kiriovski? SB Online | Kome fali buregdžinica Kiriovski?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Darko Lončar Daky

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Sjećanje je jedini mali raj u našem srcu iz kojeg nas nitko ne može prognati, no sjećanje pokatkad može biti i slatka zmija otrovnica ako u nas ubrizga otrov ljubavi, a opet, sjećanje može biti i prizivanje duhova, ali onih lijepih koji nas oplemenjuju i ispunjavaju zadovoljstvom i srećom. Prve komadiće toga zadovoljstva osjetio sam još kao džačić prvačić na putu od Crnog križa gdje sam rođen pa do OŠ IGK kada bih usput, obavezno navratio u buregdžinicu KIRIOVSKI. Ona mi se činila kao neki mali raj na zemlji odvojen od ove okrutne životne  realnosti.

 Topli kutak gdje čovjek uvijek može sjesti, odmoriti dušu i slatko pojesti svoj omiljeni burek. Mama mi dade džeparac za kifle kod čika Steve i tete Ljubice u školi, a ja sav džeparac stučem u buregdžinici KIRIOVSKI. Moj omiljeni specijalitet je bio burek s jabukama, topio se u ustima, a nitko drugi u gradu ga nije radio. Radila je tada neka prelijepa crnka ko iz romantičnih francuskih filmova tako da ni dan danas ne znam jesam  li tamo dolazio zbog nje ili zbog bureka s jabukama. A buregdžinica je bila estetski jako lijepo sređena i opremljena, s četiri stola i nekoliko lijepih umjetničkih slika okačenih na zidove koje su činile ugođaj s puno draži i čarolije. Kada sam odrastao, burek s jabukama zamijenio sam  burekom s mesom i čašom dobrog jogurta. To je bio moj obvezni ritual. Svi znaju da je čika Cvetko bio alfa i omega ove buregdžinice, ali malo njih zna da je on bio i vrhunski travar, pravi majstor u poznavanju ljekovitog bilja s kojima je izliječio mnoge Brođane pa i od onih najtežih bolesti. Cvetko je došao u Brod 1961. i na tom mjestu  u Strossmayerovoj 19 radi od 1964. Od tada ova buregdžinica postaje kultno i omiljeno mjesto okupljanja Brođana. Svi su bili šokirani kada se buregdžinica odjednom zatvorila. Javila mi se osobno  i LENA, Nadina kćer i kaže mi: "Darko, morali smo zatvoriti jer mama je teško oboljela. Kada je otišla u mirovinu imala je točno 49 godina, 10 mjeseci i 28 dana radnog staža." Čika Cvetko je imao tri kćeri: LENKU, LJUBICU I NADU.

 Lena mi kaže da jednostavno nije imao tko nastaviti tradiciju. A Nada, vječito srdačna s kupcima, nasmijana i dobre volje. Bog joj dao snage da se oporavi. Svatko može otvoriti buregdžinicu ali samo genijalac mu može utkati dušu. Buregdžinica KIRIOVSKI bila je ta duša našega grada koja je othranila najboljim burecima u gradu četiri generacije Brođana. Ovo je već četvrta godina od kako je zatvorena i kada čovjek prolazi pokraj nje i vidi katanac na vratima, zatitra mu jedna žica tuge u srcu.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: