SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

JUBILEJ LOVSTVA U BRODSKOM POSAVLJU: Lovci garčinskog kraja rade desetljeće do punog stoljeća

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 7 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Jelenko Topić

Odlukom Kraljevske uprave Savske banovine u Zagrebu 17. kolovoza 1933. godine prihvaćen je statut koji je donijet na osnivačkoj skupštini Lovačkog društva strijelac u Garčinu, a danas je njegov sljednik istoimena lovna jedinica u tom općinskom središtu Brodsko-posavske županije. Uz taj veliki jubilej otkrivena je spomen- ploča, postavljena izložba fotografija, dokumenata, trofeja i lovačke opreme autora publiciste Ilije Maoduša, a dana je zahvala za aktivan rad lovcima toga kraja.


-Prostirući se na površini od 88 kvadratnih kilometara ispod južnih obronaka Dilj gore, šume Ilijanske sve do Posavlja, gdje se do rječice Biđa isprepliću šume i oranice lovište obiluje raznovrsnom divljači, a 1991. godine je utemeljeno Lovačko društvo Kuna koje djeluje na području općina Garčin i Donji Andrijevci – istakao je na svečanosti predsjednik Strijelca Božidar Biondić.
Kroz dugu povijest lovci Strijelca izgradili su brojne objekte unutar županijskog lovišta, uključujući strelište za leteće mete, gater za divlje svinje, te lovački dom.
Posebno su ponosni na 40 godina prijateljstva i niz zajedničkih lovova sa lovcima Srnjaka iz Lokava-Fužina čiji su čelnici prisustvovali proslavi, kao i lovci Vepra iz istarskog Oprtlja. Čestitke su tako uputili, ali i prigodne poklone  Drago Hrvat, Slavko Starčević i Aleksandar Krt, a Starčević je garčinskim lovcima uručio i rogovlje jelena koje su oni odstrijelili tijekom zajedničkog lova u Gorskom kotaru.
-Tridesetak lovaca Strijelca nastavlja bogatu tradiciju lovstva ostvarujući zavidnu suradnju sa društvenom zajednicom i lokalnom samoupravom – istakao je čestitajući jubilej dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Mato Grgić, koji je i predsjednik lovaca Brodske županije.


Uručene su zahvalnice Općini Garčin i njenoj Turističkoj zajednici, zatim Županijskom lovačkom savezu, te članovima Strijelca za odricanje i dugogodišnju aktivnost.
Tijekom svečanosti nastupila je Grupa Valentino iz brodskog kraja, a objavljena je prigodna knjižica 40 godina prijateljstva autora Ilije Maoduša.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.