SB Online

Iz Programa ruralnog razvoja slavonskim poljoprivrednicima 28 milijuna kuna potpora

PRIJE 1 GODINU
TEKST: nacional.hr/nacional.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Iz Programa ruralnog razvoja slavonskim poljoprivrednicima 28 milijuna kuna potpora SB Online | Iz Programa ruralnog razvoja slavonskim poljoprivrednicima 28 milijuna kuna potpora

PRIJE 1 GODINU
TEKST: nacional.hr/nacional.hr

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je dodijelila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja za područje pet slavonskih županija, čime su u Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju upućena 84 nova ugovora s ukupnom vrijednosti potpore iznad 28 milijuna kuna.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, u Brodsko-posavsku županiju upućeno je 15 ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja, u Osječko-baranjsku 16, u Požeško-slavonsku 18, u Virovitičko-podravsku županiju 10 te u Vukovarsko-srijemsku županiju 25 ugovora.

Korisnici podmjere 4.1.1. ostvarili su potporu uz pomoć koje će realizirati nove objekte, linije za doradu sjemenske robe i nabavu poljoprivredne mehanizacije, ukupno vrijednu 14 milijuna kuna, izvijestili su iz Ministarstva.

Mladi poljoprivrednici će zahvaljujući potporama kroz podmjeru 6.1.1. ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna proširiti i modernizirati svoje vinogradarske i vinarske, povrtlarske i stočarske proizvodnje, dok će ugovori iz podmjere 6.3.1. vrijedni ukupno 6,9 milijuna kuna pomoći malim poljoprivrednicima da digitaliziraju, unaprijede i prošire stočarske i voćarske proizvodnje, ali i započnu koristiti obnovljive izvore energije.

Tom prigodom Vučković je naglasila da Vlada snažno podupire to područje, što dokazuje i projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ali i sva ulaganja u poljoprivredu putem Programa ruralnog razvoja – kroz koji je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 7 milijardi kuna potpore, od kojih je isplaćeno 5,9 milijardi kuna, dok ukupni iznos isplaćene potpore za hrvatsku poljoprivredu iz Programa ruralnog razvoja iznosi više od 17 milijardi kuna.

Ministrica poljoprivrede istaknula je iznimnu važnost poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji te dodala kako je cjelokupnoj hrvatskoj poljoprivredi oslonac za budućnost 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana do 2027., koji je u petak poslan na odobrenje Europskoj komisiji. Pritom je, navodi se u priopćenju, Vlada podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto te na taj način povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura.

Dodjeli ugovora bili su nazočni i ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj-Velaga, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave.

Ministrica Vučković je održala i radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave na temu aktualnosti u poljoprivredi, zaključuje se u priopćenju.

(IZVOR: www.nacional.hr)Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.