SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ivana Ribarić Majanović: Snaga Žene u Poljoprivredi i Politici

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: Promo

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Ivana Ribarić Majanović: Snaga Žene u Poljoprivredi i Politici SB Online | Ivana Ribarić Majanović: Snaga Žene u Poljoprivredi i Politici

Borba za Pravednost i Razvoj Slavonije kroz SDP-ovu Viziju

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: Promo

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Zovem se Ivana Ribarić Majanović, imam 39 godina i živim u Rešetarima. Udana sam i ponosna majka jednog vrlo aktivnog i nestašnog četverogodišnjaka. Osim što sam Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Brodsko-posavske županije i vijećnica Županijske skupštine, po struci sam diplomirani inženjer šumarstva i iako to ne možemo nazvati tipičnim ženskim zanimanjem, moram priznati da uživam u svom poslu.

Kako smo i suprug i ja oboje zaljubljeni u prirodu i zemlju, već nakon prvih par godina braka odlučujemo pokrenuti svoj obiteljski poljoprivredni posao. I tako umjesto ljetovanja, zimovanja i ostalih dostupnih nam „luksuza“, većinom od ušteđevine, počinjemo kupovati strojeve i zapuštenu zemlju u jednom malenom slavonskom selu Trnava.

Iako do tada nikada nismo bili u tom dijelu Trnave, čista i netaknuta priroda bila je i više nego dovoljna da se zaljubimo u taj kraj. I to je bio naš početak. Malo po malo kroz nekoliko godina od nekoliko privatnih vlasnika kupili smo ukupno 4,5 ha zemljišta na kojima smo podigli nasade lijeske. Naš najstariji nasad danas je star 7 godina, a prošla godina je i prva godina u kojoj se pojavio nekakav ozbiljniji urod.

Danas nakon 7 godina, osim velike radosti zbog prvog uroda s naših nasada, mogu slobodno reći da sam dokazano i marljiva i strpljiva osoba, jer raditi na zemlji i čekati rod 7 godina, nije bilo lako, ali tako se voli Slavonija!

Zašto se odlučila za politiku

Od obrazovanja djece, zdravstvenog sustava, mirovinskog sustava, plaća i poreza, pa sve do toga na kojem mjestu će stati školski autobus i koliko visoko stablo smijete posaditi u svom dvorištu, sve je to odluka neke od politika. Sviđalo se to nama ili ne, politika zaista uređuje naše živote i bitno utječe na svakodnevnicu, a kako inače ne volim da se stvari koje se tiču mojih najdražih događaju mimo mene i volim na njih pozitivno utjecati koliko god mogu, odlučila sam uključiti se u politiku te doprinijeti svojim znanjem i iskustvom jednom takvom političkom timu.

Zašto SDP

Od djetinjstva me smeta nejednakost među ljudima zbog položaja i financijskog statusa, a SDP je jedina stranka koja se u Slavoniji sustavno bori protiv toga te se uvijek zalaže za one slabije, potlačene i zanemarene slojeve društva.

S druge strane, SDP je jedina stranka koja se sustavno bori za ženska prava, što je i dokazano ovim kandidacijskim listama na kojima je ispoštovan zip sustav (naizmjeničan redoslijed kandidata i kandidatkinje), dok pojedine stranke nisu ispoštovale ni zakonom propisan broj 40%, a kamoli raspored na visoka mjesta i što je najgore radili su to namjerno i unaprijed najavili da će platiti kazne koje Zakon određuje.

Koje su glavne smjernice programa

Glavna smjernica našeg programa je borba protiv korupcije. Upravo je nevjerojatno koliko afera naši ljudi mogu progutati i na kraju slegnuti ramenima. Nevjerojatno je kako po anketama upravo Slavonci kažu kako dobro žive i kako ne trebaju nikakve promjene, dok je upravo najviše mladih Slavonaca sa cijelim obiteljima otišlo u inozemstvo. I svi znamo zašto su otišli.

Osim borbe protiv korupcije, sljedeća glavna stavka je porezna reforma koja propisuje smanjenje poreza na dobit poduzetnicima koji isplaćuju veće plaće te uvođenje poreza na ekstraprofit za sektore koji su iskoristili inflaciju.

Jednako tako, osim o radnicima, vodit će se računa o umirovljenicima gdje će se kroz četiri godine prosječna mirovina povećati na 750 €, odnosno ona treba pratiti rast plaća. Osim programa povećanja mirovina, tu je i program za domove umirovljenika dostupne svakom bez obzira na socijalni status.

S 1 % državnog proračuna kroz namjenski fond za izgradnju i obnovu stanova omogućiti priuštivo stanovanje za sve slojeve društva i omogućiti mladima osamostaljenje bez kredita do mirovine.

Uz prethodno navedeno, još jedna mjera koja bi trebala pripomoći demografskoj obnovi su besplatni vrtići za svu djecu, što podrazumijeva da će država snositi dio troška koji financiraju roditelji te izgradnju dodatnih vrtića je trenutni kapaciteti nisu dovoljni. Te povećanje dječjeg doplatka, i to proporcionalno starosti djeteta; veći dječji doplatak za veću djecu jer su njihove potrebe skuplje (0-7 godina iznos 100 €, 8-14 godina iznos 120 €, od 15-18 godina 140 € .

Što će biti prvi potez ako uđe u Sabor

Povećanje mirovina, ukidanje lex AP-a te smjena Ivana Turudića samo su neki od poteza koji su potrebni da već na početku pokažemo koliko smo ozbiljni u svojim ciljevima i time pokrenemo prve pozitivne promjene u društvu.

Kako pomoći kraju Brodsko-posavske županije ako uđete u Sabor?

Mjere iz programa koje su gore spomenute svakako su važne i za stanovnike brodsko-posavske županije.

Meni kao Slavonki, dužnost je zalagati se za poljoprivrednike, premda je svake godine sve manji broj OPG-ovaca. U Slavoniji je dobra poljoprivredna politika ujedno politika demografske obnove. Pravednija raspodjela potpora u poljoprivredi usmjerena na mala i srednja gospodarstva mora omogućiti većem broju obitelji u ruralnim krajevima život od poljoprivrede, jer 2 velika poljoprivrednika koja obrađuju većinu zemlje u selu jedan je od glavnih razloga umiranja slavonskog sela i "seljačkog" načina života.

Upravo zato ovim putem želim pozvati sve građanke i građane (a posebno moje Slavonce i Slavonke) da u srijedu iziđu na birališta, jer će upravo oni odlučiti o budućem smjeru Republike Hrvatske, a posebno naše zlatne Slavonije.

Svaki glas je važan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.