SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Imate račun viška u banci? Bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite, evo i zašto

SB Online | Imate račun viška u banci? Bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite, evo i zašto SB Online | Imate račun viška u banci? Bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite, evo i zašto

PRIJE 1 GODINU
TEKST: net.hr/net.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Uvođenjem eura, mnogi građani našli su se u situaciji da im drugi račun – onaj koji su koristili za transakcije u stranoj valuti – više ne treba jer su ga ionako koristili za transakcije u eurima. Kako su u pitanju računi koji su i dalje aktivni te kao takvi mogu predstavljati trošak vođenja računa, ne namjeravate li više koristiti svoj drugi račun, bilo bi dobro da ga ovih dana zatvorite.

Naime, od početka ove godine, a tijekom sljedećih 60 dana, banke nude mogućnost zatvaranja drugog računa bez naknade. To kod dijela banka inače nije slučaj – zatvaranje transakcijskih računa dodatno se naplaćuje.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) pojašnjavaju nam da transakcijski računi u stranoj valuti prilikom uvođenja eura nisu bili predmet konverzije. Odnosno, u trenutku konverzije su zadržali valute i stanje neizmijenjenima, uključujući i valutu euro pa su time postali transakcijski računi u eurima i stranoj valuti (multivalutni računi).

“Fizičke osobe, potrošači koji su prije dana uvođenja eura imali otvoren račun u Banci i u kunama i u eurima, sukladno Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH, u roku od 60 dana od dana uvođenja eura imaju pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa i prenijeti sredstva evidentirana na tim računima na račun po svojem izboru u banci”, kažu u HUB-u.

Ukoliko vam je devizni račun do sada služio samo za transakcije u eurima, a ne i za transakcije u drugim valutama poput dolara, funte ili švicarskog franka, ovih dana možete ga, dakle, besplatno zatvoriti.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, u Hrvatskoj su 30. rujna 2022. potrošači i nepotrošači imali sveukupno otvoreno 7.051.328 transakcijskih računa (jednovalutnih i multivalutnih).

Potrošači su imali 6.637.216 otvorenih transakcijskih računa, a čega je njih 3.450.209 jednovalutnih te 3.187.007 multivalutnih.

Nepotrošači su imali sveukupno 414.112 otvorenih transakcijskih računa, od čega 45.179 jednovalutnih i 368.933 multivalutnih računa.

Iz HUB-a napominju da naknada za zatvaranje pojedinog transakcijskog računa ovisi o poslovnoj politici svake banke, piše Net.hr.

(IZVOR: www.net.hr)
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: