SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Evo za koliko rastu plaće zaposlenicima u javnim i državnim službama...

SB Online | Evo za koliko rastu plaće zaposlenicima u javnim i državnim službama... SB Online | Evo za koliko rastu plaće zaposlenicima u javnim i državnim službama...

PRIJE 2 GODINE
TEKST: vecernji.hr/vecernji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Četiripostotno uvećanje osnovice za plaće u svim javnim i državnim službama u Hrvatskoj dići će je sa sadašnjih 6044,51 kunu na 6286,29 kuna od 1. svibnja. Liječnicima će to uvećanje osnovice donijeti između 600 i 1000 kuna više na neto plaći koju će primiti u lipnju, a medicinske sestre primit će tristotinjak kuna više, ovisno o odjelu na kojem rade.

Dežurstva i dodaci
Trenutačno neto plaća liječnika specijalista s deset godina staža uz prirez od 10% iznosi 8907,65 kn za redovno radno vrijeme od 40 sati, ako nema djecu kao poreznu olakšicu, dok mu se uz dvoje djece taj iznos penje na 9842,65 kuna. Ima li 40 godina radnog staža, neto se penje na 10.054,46.

Specijalizant s pet godina staža uz isti prirez prima 7293,47 kn, uz dvoje djece 8222,40. Plaća subspecijalista s 40 godina staža trenutačno iznosi 10.565,92 kune, podaci su iz Hrvatskog sindikata liječnika. Dežurstva i neki drugi dodaci te iznose uvećavaju.

Bolničke spremačice i nezdravstveno osoblje (administracija, pomoćno osoblje itd.) povećanje će osjetiti sa po 150 do eventualno 200 kuna više, ali samo pod uvjetom da imaju više od 20 godina staža.

– Oni s manje staža i pogotovo nezdravstveni radnici povećanje osnovice, nažalost, neće ni osjetiti jer su na minimalcu od 3750 kuna – napominje Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva.

Naravno, svaka pojedinačna isplata ovisi o koeficijentu, godinama radnog staža, uzdržavanim članovima obitelji...

Odgojiteljima u odgojnim domovima neto će narasti 300-tinjak kuna. S deset godina staža, koeficijentom 1,4, dodatkom od 25% na posebne uvjete rada sada primaju 8619,18 kn, a uz novu osnovicu primat će 8931,95 kn. Onima s 35 godina staža primanja rastu s 9550,03 na 9900,03 kn.

Osnovica uvećana za četiri posto koja će se obračunavati s prvim danom svibnja i isplatiti u lipnju pripast će između ostalog i učiteljima, profesorima, nastavnicima kao i nastavnom osoblju zaposlenom u osnovnim i srednjim školama Hrvatske koji su još donedavno zajedno s ostalim sindikatima najavljivali štrajk ponavljajući iznova da se bore za svoja materijalna prava.

Takav bi štrajk, kojim su “prijetili”, bez sumnje bio posljednji i konačan udarac generaciji učenika, koji su ne tako davno osjetili ne samo posljedice prvog i u povijesti najvećeg štrajka obrazovnih djelatnika nego odmah nakon štrajka i pandemiju koja je nedvojbeno u svojoj prvoj godini “haranja” srezala obrazovne kriterije do te mjere da je u drugoj pandemijskoj godini ionako velik broj odlikaša udvostručen, a učenici i s tri zaključene jedinice prelazili u viši razred. Prvim štrajkom nastavnici, učitelji i profesori izborili su svoja prava povećanjem koeficijenta od 6,11 posto, što je u praksi značilo da je u 2021. godini prosječna neto plaća učitelja, nastavnika, suradnika s 20-godišnjim radnim stažem iznosila 7256 kuna neto.

Primanja u školama
Prije nego što se uveća sada najavljena osnovica, u veljači ove godine nastavno osoblje koje radi u školama, a u koje se ubrajaju učitelji, stručni suradnici i odgajatelji (VSS), a čija je prosječna dob 43 godine, primilo je prosječnu bruto plaću koja je iznosila 11.266 kuna, što je 8190 kuna neto, dok je njihova medijalna plaća iznosila 8139 kuna neto. U veljači je učitelj zaposlen u osnovnoj školi s VSS primio prosječnu neto plaću u iznosu od 8212, učitelj mentor 9256, a učitelj savjetnik 10.143 kune. Iznosi su to bez uračunanog prijevoza.

Što se pak srednjih škola tiče, nastavnici s VSS čija je prosječna dob 47 godina u veljači su primili prosječnu neto plaću u iznosu od 8525 kuna, dok im je prosječna medijalna plaća iznosila 8381 kunu. Prosječna plaća srednjoškolskog nastavnika koji je napredovao u mentora za veljaču je iznosila 9399 kuna, a nastavnika savjetnika prosječna neto plaća iznosila je 10.361 kunu. Srednjoškolskom nastavniku koji je bio bez napredovanja u veljači je prosječna neto plaća iznosila 8159 kuna, a u iznos također nije uračunat prijevoz. S novom povišicom pojedini nastavnici, učitelji i profesori tako će u neto iznosu prijeći plaću od 11.500 kuna.

Vlada i sindikati dogovor o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne i državne službe postigli su u utorak i jučer su sastavljali tekst ugovora koji planiraju potpisati u petak. Ovo će povećanje osnovice značiti 850 milijuna kuna za sljedećih sedam mjeseci, tj. do kraja godine, odnosno 1,458 milijardi kuna na godišnjoj razini, a namaknut će se već ranije najavljenim rebalansom proračuna u svibnju. Sindikati su izborili i uvećanje naknade za prijevoz pa će ona sada iznositi 1,35 kuna po kilometru uz mogućnost kliznih 10% ovisno o kretanju cijene goriva te je dogovoren i veći iznos za sistematske preglede, s 500 na 1200 kuna. Ta znači dodatnih 275 milijuna kuna iz proračuna – nešto manje od 100 milijuna kuna za povećanje naknade za prijevoz i 175 milijuna kuna za preglede. U zadnjem tjednu rujna nastavit će se pregovarati o materijalnim pravima.

(IZVOR: www.vecernji.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: