SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ovo je 5 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj 2023. Skladištar među pet najtraženijih

SB Online | Ovo je 5 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj 2023. Skladištar među pet najtraženijih SB Online | Ovo je 5 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj 2023. Skladištar među pet najtraženijih

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: Jutarnji list
FOTO: poubozic.com

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Snažna potražnja za radnom snagom nastavljena je i tijekom prošlom godine, ali nešto manjim intenzitetom nego prethodne dvije godine, pokazuje OVI, mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta Ekonomskog instituta. U odnosu na 2022. godinu porastao je 3,6 posto, dok je u usporedbi s pretkriznom 2019. godinom veći za 37 posto, "što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama".

Gotovo čitav doprinos godišnjem rastu potražnje za radnicima imali su oglasi u kojima se traže radnici sa srednjom stručnom spremom, što i nije iznenađujuće imajući u vidu strukturu ekonomije i sektore koji potiču rast. Potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom i niskom kvalifikacijom pridonijela je za tek pola postotnog boda. "Stoga se i udio oglasa sa srednjom stručnom spremom povećao za 1,2 postotna boda na 61,9 posto, dok su se udjeli i visoke stručne spreme i niske kvalifikacije smanjili tijekom 2023. godine", objašnjava Ekonomski institut, piše Jutarnji list.Tome u prilog govore i podaci o najtraženijih pet zanimanja među kojima su se nalazila zanimanja prodavača, konobara, kuhara, skladištara i vozačakoji se u odnosu na 2022. sa šestog popeo na peto mjesto i tamo zamijenio zanimanje knjigovođe. Najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari i vozači, dok je najviše pao interes za programerima, informatičarima, dizajnerima i kuharima.

 Na rang ljestvici najtraženijih zanimanja programeri su pali s 12. na 23. mjesto, dok su se teleoperateri i učitelji popeli za četiri mjesta (teleoperateri s 23. na 19., a učitelji s 14. na 10. mjesto).Analitičari ocjenjuju da tržište rada ostaje snažno, pa raste i potreba zapošljavanjem stranih radnika i umirovljenika. Iako će trendovi u ovoj godini djelomično ovisiti o razvoju gospodarske situacije u europodručju i ostalim tržištima, glavna odlika domaćeg tržišta rada i dalje ostaje manjak radne snage u pojedinim djelatnostima.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: