SB Online

EVO DETALJA: Evo tko će sutra dobiti spomenik u Sl. Brodu

PRIJE 1 GODINU
TEKST: L.S./SBOnline

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | EVO DETALJA: Evo tko će sutra dobiti spomenik u Sl. Brodu SB Online | EVO DETALJA: Evo tko će sutra dobiti spomenik u Sl. Brodu

PRIJE 1 GODINU
TEKST: L.S./SBOnline

Slavonskobrodska Gradska uprava uputila je poziv, kako se sutra otkriva novi spomenik u Slavonskom Brodu 

Na adresi Trg Stjepana Miletića 12 spomenik će dobiti Mija Čorak Slavenska. 

Time će započeti 19. Dani plesa u čast Miji Čorak Slavenskoj. Osim otkrivanja spomenika, sutra nas još očekuje i gala večer baletnih ansambala. 

Četvrtak i petak su rezervirani za plesne predstave. U subotu će biti održane plesne izvedbe na otvorenom. U Utorak nas očekuje plesna predstava za djecu, dok je četvrtak rezerviran za plesnu večer Brodskih balerina. 

Mia Čorak Slavenska (Brod na Savi, 20. veljače 1916. – Los Angeles 5. listopada 2002.), prva hrvatska primabalerina.

Mia Čorak Slavenska rođena je 20. veljače 1916. godine u Slavonskom Brodu (tada Brod na Savi). Majka joj je bila Hedviga Palme-Čorak, a otac Milana Čorak, ugledni ljekarnik. Balerina Mia Čorak Slavenska počela je plesati s četiri godine. Stručnu poduku u baletu dobiva najprije u Zagrebu, a studij plesa nastavlja u Beču. S dvanaest godina počela je raditi samostalne programe, s trinaest je već bila solistica, a s osamnaest postaje primabalerina zagrebačkog baleta. Nakon završenog studija u Beču, Mia Čorak započinje impresivnu međunarodnu karijeru (osvaja prvu nagradu na Plesnoj olimpijadi u Berlinu 1936. godine), zatim nastupa u Pariškoj operi i Monte Carlu, gdje se pridružuje čuvenom Ruskom baletu Mjasinova. Trogodišnju svjetsku turneju završava u Americi 1941. godine.

I u Americi je pobudila veliki interes, gdje ponovno prima odlične kritike. Mijinu plesačku veličanstvenost još je više naglašavale njena upadljiva crvena kosa i pojava kojom je zračila. Mia se okušala i na filmu Smrt labuda, koji je osvojio prvu nagradu na natjecanju umjetničkog filma u Parizu. Nakon Drugog svjetskog rata Mia se udaje za Kurta Neumanna, austrijskog glumca, s kojim ima jedno dijete, kćer Mariju.

U New Yorku 1960. godine otvara baletni studio te se sve više posvećuje pedagoškom radu. Nakon tri godine, 1963., konačno napušta kazališne daske. Do početka osamdesetih predavala je na Kalifornijskom sveučilištu, nakon čega odlazi u mirovinu. U znak spomena na tu veliku hrvatsku umjetnicu njezin rodni grad, Slavonski Brod, postavlja 2004. godine spomen-ploču na kuću u kojoj se rodila.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.