SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Dok se ona provodila djecu ostavila same u hladnoj kući

SB Online | Dok se ona provodila djecu ostavila same u hladnoj kući SB Online | Dok se ona provodila djecu ostavila same u hladnoj kući

Fotografija nije povezana s događajem/Ilustracija

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: glas slavonije
FOTO: freepik

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Podignuta je optužnica protiv majke koja je od 1. do 4. siječnja ove godine ostavila troje djece same i zaključane u kući u Istri. Za to je vrijeme ona bila na putovanju s partnerom, bili su u našoj Slavoniji.
Svoje maloljetne sinove, od kojih jedan ide u vrtić, ostavila je same u zaključanoj kući bez nadzora punoljetne osobe, prepustivši brigu o braći sinu koji nije navršio ni 16 godina. Dječaci su ostavljeni u hladnoj i mračnoj prostoriji bez grijanja, dijelom poplavljenoj vodom, kroz koju su djeca provukla produženi kabel kako bi se mogla ugrijati grijalicom. Najstariji dječak pripremao je obroke za sebe i braću, čime su bili izloženi opasnosti za svoju sigurnost te obvezama i opterećenjima neprimjerenima za svoju dob, što je u njih izazvalo strah i uznemirenost.

Pokušali pobjeći   Kada je nadležni Centar za socijalnu skrb doznao da su djeca sama, socijalne radnice otišle su djeci i zatekle svu trojicu kako stoje neposredno uz vrata, jedan do drugog. Starija djeca bila su u bundama, a najmlađe je dijete bilo u majici. Kuća je bila ledena, mračna, a djeca su rekla da je večer prije u kući nestalo struje. Na podu je bilo vode. Jedan je dječak objasnio da mu se nešto prolilo po kući dok je prao posuđe, a socijalne radnice potom su uočile produžni kabel uključen u utičnicu koji je ležao u vodi na kuhinjskom podu.  Petnaestogodišnjak im je rekao da je majka otišla na putovanje i da se on brine o mlađoj braći. Za taj im je dan izvadio kokoš iz hladnjaka, a ostale je dane pretežno kuhao "paštu". Djeca su ispričala da su uglavnom boravila u maminoj sobi, gdje su sva trojica spavala u velikom krevetu i gledala TV, da tamo imaju malu električnu grijalicu koju su mogli uključiti u podrumu s pomoću kabela, jer na katu nije bilo struje, ali grijalica nije bila uključena i u sobi je bilo hladno.

Djeci su radnice rekle da se spreme, da odjenu toplu obuću i odjeću, da idu s njima u Centar dogovoriti se kako će dalje rješavati problem te su djeci dale do znanja da sama ne mogu živjeti. Djeca su bila poslušna, stariji su pomagali spremiti najmanjeg dječaka, te su bila mirna i suradljiva i nisu izražavala znakove straha. Prema navodima svjedokinje, nakon što su svi izišli iz kuće, najstariji je brat podigao najmlađeg na leđa i rekao da će ga nositi niz stepenice jer da će mu tako biti lakše, no čim su sišli sa stepenica, djeca su počela trčati, pobjegla su i nestala. Djeca su nakon nekoliko sati nađena na željezničkoj postaji, te su odgovarajuće zbrinuta.

Dojavile tete iz vrtića Ispitana u policiji, majka je priznala krivnju i navela da su ona i partner otišli u Slavoniju jer ih je nazvao brat njezina partnera i rekao da je partnerova majka jako loše, te da su se ona i njezin partner uspaničili. Izgovarala se da je put dug, da su djeca naučena biti kod kuće sama, a da je tamo gdje su išli kuća malena. Kada je prije izbivala iz mjesta prebivališta na više dana, ispričala je policiji, ostavila bi djecu kod majke, što je bilo u svibnju 2022.

Da su djeca sama, doznale su tete u vrtiću u koji ide najmlađe djete, te su obavijestile socijalne radnike. Odgojiteljice su rekle da je malenog najčešće dovodio i kući odvodio najstariji brat. Jedna je primijetila da je odnos između dva brata vrlo lijep i topao, da se stariji brat odnosi vrlo zaštitnički. Uvijek bi, rekla je, malenog brata ili dizao u naručje ili bi ga držao za ruku, a mališan je uvijek bio jako sretan kad bi ga vidio.

Jedna je svjedokinja istražiteljima ispričala da je prije pomagala majci i djeci, no nakon susreta s njezinim partnerom udaljila se od obitelji. Od svojih je primanja, rekla je, odvajala kako bi pomogla okrivljenici i djeci, no uvidjela je da su ona i njezin partner novac trošili na sebe. "On puši cigaretu za cigaretom i vozi novi auto", rekla je.

Psihologinji su djeca ispričala da su Novu godinu dočekala s majkom i njezinim partnerom, nakon čega su oni otputovali, ali i da su ih opskrbili hranom, kruhom, paštetom i ostalim, pokazali najstarijem dječaku kako se koristi pećnica te ostavili nešto novca za kruh i druge potrepštine. Dvojica su prala posuđe, a treći bi kuhao. Spavali su u sobi u kojoj spavaju okrivljenica i njezin partner, a dok su bili sami u kući, uglavnom su igrali igrice.

ZATVOR I UVJETNA KAZNA

Odvjetništvo od suda traži da se majku osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci zatvora, ali da joj se umjesto toga izrekne djelomično uvjetna osuda tako da u zatvor ide na šest mjeseci, dok se dio kazne zatvora u trajanju od godine dana neće izvršiti ako u pet godina ne počini novo kazneno djelo. Usto, uz uvjetnu osudu tužiteljstvo traži da joj se naloži obveza da se uključi u obiteljsko savjetovalište pri nadležnom obiteljskom centru ili drugoj srodnoj adekvatnoj ustanovi u trajanju od jedne godine pod nadzorom Probacijskog ureda.

Izvor:www.glas-slavonije.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: