SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Dobivate pozive s međunarodnog broja? Ne uzvraćajte pozive

PRIJE 2 GODINE
TEKST: vecernji.hr/vecernji.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Dobivate pozive s međunarodnog broja? Ne uzvraćajte pozive SB Online | Dobivate pozive s međunarodnog broja? Ne uzvraćajte pozive

PRIJE 2 GODINE
TEKST: vecernji.hr/vecernji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Posljednjih tjedan dana, sudeći prema prijavama korisnika, traje pravi desant opetovanih međunarodnih poziva na mobilne korisnike. Pozivi stižu mahom iz Rumunjske, Norveške, Irske, Cipra, a kako tvrde korisnici, ponavljaju se nekoliko puta dnevno. No, dva su scenarija iza ovih poziva. U prvom je zvonjava kratka, toliko da se zabilježi propušten poziv, a onima koji su se javili, veza se odmah prekida. Onima koji su uzvratili poziv, veza se uspostavi, ali nitko se ne javlja s druge strane. U drugom scenariju, s tih istih destinacija, pozivatelji su se javili te nudili korisnicima kredite, osiguranja te kupnju dionica i kriptovaluta.

Raspitali smo se kod operatora, ali i regulatorne agenicije HAKOM-a, koji su nam kazali da se pokušaji prijevare putem mobilnih međunarodnih poziva s jačim ili manjim intenzitetom neprestano događaju. U prvom slučaju, kada zvonjava traje kratko, a u slučaju da se korisnik i javi, pozivatelj prekida poziv, klasičan je i već isproban oblik prijevare. U tom slučaju cilj je pozivatelja, koji najčešće nazivaju s udaljenih destinacija, da se uzvrati propušteni poziv kako bi prevaranti ostvarili dobit temeljem troškova za interkonekciju na međunarodnoj razini. Stoga, savjetuju iz HAKOM-a, korisnici trebaju biti oprezni kad propuste poziv s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi.

Također, napominju u HAKOM-u, kako većina telefonskih uređaja nudi mogućnost zabrane pojedinačnih brojeva, savjetuju svim korisnicima da aktiviraju ovu mogućnost i blokiraju određeni broj te svome operatoru jave da sumnjaju na prijevarne pozive/poruke s određenog broja. U slučaju kada se korisnik ipak javi na poziv nema nikakve opasnosti po korisnika, kažu iz HAKOM-a. U Hrvatskoj se dolazni pozivi ne mogu naplatiti. Potvrđuju nam to i iz A1 Hrvatske, dodajući da je u slučaju povratnog poziva moguća povećana naplata prema važećem cjeniku, ovisno o destinaciji broja koji se zove.

To bi značilo, pogledali smo cjenike, otprilike oko kune i pol po minuti za zemlje EU, a više od 10 kuna po minuti ako poziv dolazi iz drugih svjetskih zemalja. Cjenici su uglavnom slični za sve domaće operatore. Ne otkrivajte podatke Kada se događaju pozivi s korisniku nepoznatih brojeva iz EU/EEA cilj je uglavnom da se pozivatelj javi jer se nudi neka usluga, na primjer prodaja životnog osiguranja, financijske usluge i savjetovanja, trgovina kriptovalutama.

Pozivi dolaze, primjećeno je, uglavnom iz Velike Britanije (+ 44), Francuske (+ 33), Grčke (+ 30) i Njemačka (+ 49) i tu se uglavnom ne radi o prijevari, već o telefonskoj prodaji. No, pripazite, ako pozivatelj traži detaljne podatke vašeg računa, moguće je da se radi o organizranoj telefonskoj prijevari, a jedini savjet je ne otkrivati nikakve osobne podatke, blokirati broj, te prijaviti pozivatelja.

Izvor:www.vecernji.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: