NASLOVNADRUŠTVO
DNEVNIK BOLESNIKA: Humanitarni koncert, laž vladajućih

FOTO: Pixabay

DNEVNIK BOLESNIKA: Humanitarni koncert, laž vladajućih

4.9.2022. 08:58 | Vanja Krnić PREGLEDA: 861

Kad si jadan i još dodatno lokalni političari tad i sad  naše lokalno seljačke pozicije u tvojoj jadnosti ti počnu  obećavati brigu skrb . Trebalo mi je doslovno trebalo podosta da razumijem i shvatim da sam ja bio samo sredstvo za njihove osobne obračune i u osobnoj jadnosti i nevolji vladajućih, a da o tome nisam imao pojma.  Neki kao gradonačelnik su bili od riječi , a drugi su bez isprike i ičega nestali i napravili me budalom koja im je povjerovala. Naravno čast izuzecima, ali nažalost malo ih je. Hvala im, i jednima i drugima.

HUMANITARNI KONCERT

Tih dana su mi došli lokalni političari u posjetu iz redova  pozicije naravno.


-Vanja, kako si?

- Ide, naravno.

 Od svog dvosmislenog odgovora nisam odustajao ni pod razno. Kako ih podmititi? Pošto nisam imao plavih koverti pala mi je napamet klopa. Oni su meni donijeli kekse i sokove, koje sam mogao samo gledati. Gledali smo se. Naravno bilo je tu puno političkih fraza tipa: Sjajan si ti, oporavit ćeš se. Srećom prije nego što mi se počelo pušiti  iz ušiju, stigla je klopa. Bogme su zašutili, na pola sata. Bilo mi je drago što su došli. Na odlasku su rekli:

-Vanja ovo ti je samo prethodnica!

 Prethodnica? Trebat ću  pod hitno otvoriti neku piceriju, restoran i zaposliti par sezonskih kuhara. Tih dana je umrla i Vida Borš, koja je po meni pisala jedan od najboljih blogova: „Humor, a ne tumor“ sam blog je bio pun nevjerojatnog optimizma i humora, do samog kraja. R.I.P. Vida!

-Vanja da li se možemo naći u Starsu?

( birc 100 m od moga stana), bio je poziv upućen meni od šefa i tajnika lokalne stranke iz naravno redova pozicije. Nisam rekao ne, nego možemo! Toga dana mi nije radila supruga pa smo zajedno otišli do Starsa, 100m šetnje u komadu, bemti pa to je rekord. Tajnik i predsjednik lokalne organizacije vladajućih su me čekali tamo. 

-Pozdrav drugovi.

 Pozdravio sam ih svojim standardnim pozdravom, iako su oni više brijali sa onim pozdravom u kojem se iskazuje spremnost za dom.  Pitali su me od čega živim?

- Fotosinteze, seksa (taj mi dio nije pokvaren, hehe), gledam u sunce i upijam energiju, a inače sva su moja primanja 1250 kn. 

-1250 kn? Odlučili smo ti pomoći i organizirati veliki humanitarni koncert za pomoć tebi. Koncert bi bio u svibnju.

Pogledao sam u suprugu, ona je znala moje stavove oko toga. Nikad ni pod razno, nisam htio prositi, a uostalom nisam ni mogao, jer u mome posjedu nije bio ni tekući a ni žiro račun. Doticaj sa novcem je bio jedino kad poštar ga donese, nakon čega bih ga odmah predao supruzi. Pare nisu za mene, a pogotovo da tražim nečiju samilost i da se na slikavam kao jadnik koji traži sažaljenje i da budem lutkica u izlogu. 

Laži, laži, laži me

-Vanja što se bezveze sekiraš, ionako ćemo ti mi sve organizirati. 

Supruga je bila za, ali ja sam sve teže pričao.

- Sutra ćemo Vam javiti što smo odlučili? 

Na putu do stana natrag me je nagovorila na koncert, toliko o mojim stavovima! Buđenje prirode u proljeće, pored toplane na mazut na Slavoniji 1 bilo je naprosto neprocjenjivo.  Pogotovo kad  je zrak u kombinaciji s smradom iz rafinerije iz onog drugog Broda. Pucao me neki adrenalin, Tomo me je u trenirao da sam u komadu hodati sve više, bar do klupa bez daski u blizini stana. Tad sam bio zaokupljen tim koncertom, ali mi se istodobno sviđala sve manje ideja da budem maskota, pred 500 ljudi, jer sam po sebi nisam daleko od maskote. Možda me neko jednog dana brandira, na npr. neki ˝šlagirani˝ proizvod. U Namieu u Fukushimi je evakuirano sve  stanovništvo u radijusu od 20 km od elektrane, koji su nažalost morali reći meni najružniji pozdrav svojoj kući i domu. Zbogom zauvijek! Nažalost dosta je životinja ostalo, pa sam preko youtubea, pratio njihovu evakuaciju. Kod nas je opet bilo: hebeš zemlju koja nema premijera u zatvoru ili bar u Remetincu! Tih dana me Građanska akcija oduševljavala svojim aktivizmom, pogotovo sa akcijom: “Potrubi za pad HDZ-a“, kod džamije u Zagrebu.

Izlazak iz pećine

-Hoćemo li ići u prvu šetnju sa Teom? Idemo se obući.

Prva šetnja prekrasnim, mazutom prekrivenim, nekad radničkim naseljem, u kojem trenutno ima najmanje radnika. Nekad su ga zvali Đurino naselje, jer su u njemu živjeli radnici Đure Đakovića. U to vrijeme se nisam znao sam obući, pa sam čekao svoj red. Tea je van ponijela svoju dudu,  ja svoju dudu i posudu ostavio u stanu. Pomalo je pričala, ali je skroz pokupila moj japanski govor. 

-Tata za je ovo?

- Vijeće (cvijeće supruga je prevodila),

 ali je Teu cvijeće ostalo vijeće, gradsko  hehe. Kad je Tea skužila pobrala je cijelu livadu. Trebalo mi je dvije godine da dočekam prvu obiteljsku šetnju i kćeri uberem cvijet. Kad ubereš jedan cvijet vidiš, da i okolo ima livada, ali ovi iz Komunalca su nas preduhitrili, čak su i travu za zeca pokosili. Tomo mi je došao na fizikalnu u kući.  Hana je stalno učila ludila za 1D.Na plafonu u svojoj sobi  je njihov poster, Pustio sam joj par stvari od Gunsa, razmišljao sam i o Nirvani, ali i to je bilo too much.

Tata ja bi u London, tamo su 1D.

Nije me doživljavala ,a tek je šesti razred , što će tek bit u sedmom?

-Promijenili su mi teren i dobit ćeš novog terapeuta Miru.

Pitam se pita, jesam li ja…

Opet i opet noga. Tomo mi je odgovarao jer me kužio preko 50% što mu kažem. Ode on i on, bio bi red da onda upoznam Miru. Miro terapeut je drugi ćelavi terapeut, nakon Hrvoja, ovaj je imao i bradicu za dodatak. Neki feminizirani lik, gledao me ko da ću ga ugristi u najmanju ruku. 

-Hoćemo li ići na stepenice malo van da prohodamo gore dolje? Stvarno za zabrinuti svi bi me terapeuti gore dolje i to muški.

To gore dolje me me stalno spopadalo, iako mi je davalo perverzne asocijacije. Pitao sam se hoće li me još neko naguziti na tim stepinacama? To bi mi bila kao neka kolonoskopija, na toj pretrazi valjda jedino nisam bio, ali nisam baš ni u to siguran, samo sam čuo da nije ugodna. Na kraju je Miro ispao skroz ok, rocker i gitarist. Kad je vidio da sa lijevom stranom stepenica se penjem lijevom stranom (a imam oduzetu lijevu ruku) i držim desnom rukom upitao me:

-Da li bi mogli probati da ideš desnom stranom stepenica gore i odguruješ se od zid desnom rukom?

-Naravno. - iako sam se bojao da me gravitacija ne prevrne natrag niz stepenice.

Stepenica,  po stepenica i 17 stepenica, ostalo je još samo tri kata do stana. Od totalne lijeve strane otišao sam totalno desno i napokon naučio hodati stepenicama, uz zapinjanje lijeve patike (svaki vrh lijeve patike mi je izlizan od stalnog zapinjanja). Nakon 30-ak minuta, završili smo sa terapijom. Miro je bio ljubazan do bola. 

-Da li možeš dići malo više nogu da ne zapinješ? Da li te boli?

Ja bih štok

Više mi je odgovarao naredbeni  pristup terapeuta. ˝Digni nogu odmah! Da li boli, mora da boli!˝ Naravno uz lagani sado mazo smiješak dok mi oči ispadaju od bola.

-Hoće li biti problem da ti dolazim svaki drugi dan oko 9?

-Naravno da neće!

Taman poslije preporuke vina za taj dan u ˝Dobro jutro Hrvatska˝! Tih dana  sam vježbao govor za humanitarni koncert. Poslao sam im svoje slike, pa ako hoće neka prave maskotu od mene. Slušao sam govore Martina Luthera i Vlade Gotovca, jbg. svi su bili političkog karaktera, ali su prenosili dobru ideju. Zaključio sam na meni je samo da kažem ˝hvala˝. Tih dana smo čekali poziv da kažu točan datum maškara.  Svidjelo mi se hodati po vani, pa sam sve dalje i dalje išao od kuće. Razmišljao sam da prekinem sa fizikalnom u kući, jer je Miro malo zabušavao, bar me je naučio hodati po stepenicama. Poslije mora krećem na fizikalnu pješke na Trg pobjede, naravno pješke u pratnji ženskog tjelohranitelj. U Libiji je bjesnila revolucija, ali tko šta može Gadafiju  kad ima ženske tjelohranitelje baš kao ja. Dok sam čekao da me zovu za koncert, zadao sam si novi cilj koji se zove štok˝. Štok samo ga pravi alkoholičari piju. Štok hvala ne ipak malo prevelik postotak alkohola za mene. Pivo i bambus su za mene bili vrh alkohola. Znao se i gemišt ubaciti. Pa koji onda štok mi je bio cilj. Štok visok 204 cm, štok od vrata. Cilj ga je bio dotaknuti lijevom rukom. Blanka Vlašić je tad  jurišala na 210 cm, a ja na 204 cm. Da preskočim, samo da dotaknem.  Uf nevjerojatno je koliko je teško dići vlastitu ruku. Na 170 cm se već počinjala tresti kao pneumatsku bušilica. Uspio sam je dići otprilike do 180 cm,. Naravno da pretjerujem. Ostala su mi još 24 cm  do cilja zvanog štok. Svibanj je prolazio, ali od očekivanog poziva ništa. Postavio sam si upitnik da li me mogu lagati za humanitarni koncert u tome svom jadu, koje me spopao? Vjerovao sam da ne i da se ljudi ipak na taj način ne bi igrali sa ljudima. Budi pozitivan, to me je nekako držalo. Nikad baš nikad nisam tražio da mi netko organizira koncert. Prosjak može kopati po smeću i biti gospodin, a najveći gospodin može uvijek biti prosjak u duši. Tako mi je govorila gazdarica u Zagrebu  koja je umrla u 103-oj, bila je pametna žena. S devedesatak godina je igrala šah sa mnom 

-Ja sam u Banovini Hrvatskoj bila među najboljim šahistkinjama (tih dana je priča o mojoj gazdarici izašla u skoro svim medijima, kraljicu je posjetio  Milan Bandić)

-Banovini Hrvatskoj? Jebote pa ja sam pobjeđivao u šahu prvakinju, doduše jedva.

Gospodina čine djela, a prosjaka često sudbina odredi. Lažna odjela, mimika, osmijeh, a u duši pojedinci uvijek ostaju prosjaci! Savjest se ne može kupiti, ona ti ostaje, ako možeš živjeti sa njom.  Pandaci i razni lokalni političari izgleda mogu. Da li sam bio tužan zbog koncerta? Jesam, moram priznati.  Homo homini lupus (Čovjek je čovjeku vuk), ima tu istine. Osobno mi nije tu naneseno zlo, ali nepravda je. Samo jedna rečenica: 

-Vanja mi to ne možemo organizirati, -bi bila dovoljna.

Naravno nitko me nikad nije zvao, aha ta politika! U međuvremenu je bilo i pripremno ročište u kojem je zaključeno da se je tužba osnovana  i postupak ide dalje. Odvjetnica je rekla da će na sljedećem ročištu u rujnu biti zatraženo i vjerojatno odobreno vještačenje vještaka.

Tagovi: bolest, koncert, laž, politika

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

OPREZ!! Širi se lažna SMS poruka s poveznicom za dostavu pošiljke
Pitam se samo stidite li se Radovane-Radovane Fuchs?
Ukrala bankovnu karticu pa, kako bi skrenula pozornost sa sebe, lažno prijavila da je i njoj ukradena kartica
Hitnoj pomoći i policiji rekao da je umro - on!
Slavonku ʺdjelatnica iz bankeʺ prevarila za veći novčani iznos
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lošije glumi nego što laže i pjeva
LAŽAN APEL ZA POMOĆ: Bolesna Kristina ne postoji!
Zbog nove odluke bit će teže do ortopedskih pomagala: “Odgovornost je na HZZO-u”
NOVOST U HRVATSKOJ: Plaće se neće morati isplaćivati na tekući račun??
Pronađen kradljivac mobitela iz taxija
Petardom oštetili i zapalili poštanski sandučić
Jučer otvorena stalna postava industrijske baštine „Đuro Đaković“
Pomoću aplikacije doživite Advent iz davnina
Brodske košarkašice ʺosvojileʺ Ameriku
I danas oblačno uz slabu kišu
POLICIJA UPOZORAVA: Budite oprezni s božićnim dekoracijama
Zbog svijeće na adventskom vijencu došlo do požara obiteljske kuće u Slavoniji
RASPRAVA U SABORU: Za neke nema rada nedjeljom, a i radni tjedan bi mogao biti kraći?
U nedjelju snijeg stiže i u nizine...
ODLIČNA PRILIKA: Orljava prodaje košulje u pola cijene
Upaljeno zeleno svijetlo. Hrvatska ulazi u Schengen!
Nedozvoljenom brzinom kroz naselje, pokazao lažnu vozačku dozvolu?
Majka zapustila četvero djece, potajno ih je hranila susjeda
Taxi platio ʺfilmskimʺ novcem
Nova pravila na maturi: Imaš pametni sat? Ostaješ bez svih ispita. Nacrtao si cvjetić? Ostaješ bez jednog
Iz HZOO-a važna obavijest o dopunskom zdravstvenom osiguranju
Danas pretežno oblačno s povremenom kišom
Natopljen rumom: Recept za blagdanski kolač koji ćete trebati već sada početi pripremati
Netko iz Slavonije od sinoć je bogatiji za 400.000 kuna!
PRIKUPLJEN JE NOVAC: Martina Šimić odlazi na liječenje u Ameriku
Oni koji 2023. godine uplate 5000 kuna stambene štednje država će im dati poticaj od 15 kuna
Bogat program Adventa iz davnina nastavlja se i ovoga vikenda
10. sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda. Pogledajte kako izgleda proračun za 2023. godinu
SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Zbog nove odluke bit će teže do ortopedskih pomagala: “Odgovornost je na HZZO-u”

.

NOVOST U HRVATSKOJ: Plaće se neće morati isplaćivati na tekući račun??

.

Pronađen kradljivac mobitela iz taxija

.

Petardom oštetili i zapalili poštanski sandučić

.

Jučer otvorena stalna postava industrijske baštine „Đuro Đaković“

.

Pomoću aplikacije doživite Advent iz davnina

.

Brodske košarkašice ʺosvojileʺ Ameriku

.

I danas oblačno uz slabu kišu

.

POLICIJA UPOZORAVA: Budite oprezni s božićnim dekoracijama

.

Zbog svijeće na adventskom vijencu došlo do požara obiteljske kuće u Slavoniji

.

RASPRAVA U SABORU: Za neke nema rada nedjeljom, a i radni tjedan bi mogao biti kraći?

.

U nedjelju snijeg stiže i u nizine...

.

ODLIČNA PRILIKA: Orljava prodaje košulje u pola cijene

.

Upaljeno zeleno svijetlo. Hrvatska ulazi u Schengen!

.

OPREZ!! Širi se lažna SMS poruka s poveznicom za dostavu pošiljke

.

Nedozvoljenom brzinom kroz naselje, pokazao lažnu vozačku dozvolu?

.

Majka zapustila četvero djece, potajno ih je hranila susjeda

.

Taxi platio ʺfilmskimʺ novcem

.

Nova pravila na maturi: Imaš pametni sat? Ostaješ bez svih ispita. Nacrtao si cvjetić? Ostaješ bez jednog

.

Iz HZOO-a važna obavijest o dopunskom zdravstvenom osiguranju

.

Danas pretežno oblačno s povremenom kišom

.

Natopljen rumom: Recept za blagdanski kolač koji ćete trebati već sada početi pripremati

.

Netko iz Slavonije od sinoć je bogatiji za 400.000 kuna!

.

PRIKUPLJEN JE NOVAC: Martina Šimić odlazi na liječenje u Ameriku

.

Oni koji 2023. godine uplate 5000 kuna stambene štednje država će im dati poticaj od 15 kuna

.

Bogat program Adventa iz davnina nastavlja se i ovoga vikenda

.

10. sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda. Pogledajte kako izgleda proračun za 2023. godinu

.

Zajedničko gledanje utakmice Hrvatska – Brazil

.

Iz Pepca se povlače silikonski kalupi za muffine

.

TKO JE TU LUD? Kilogram čvaraka 410 kuna po kilogramu

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Pogledajte kako izgleda sudar jelena na Papuku!