SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Direktor ispostavio 344 fiktivna računa

SB Online | Direktor ispostavio 344 fiktivna računa SB Online | Direktor ispostavio 344 fiktivna računa

Fotografija nije povezana s događajem/Ilustracija

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Glas Slavonije
FOTO: Ilustracija

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu pokrenulo je istragu protiv 53-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u stjecaju s kaznenim djelom krivotvorenja službene ili poslovne isprave, utaje poreza ili carine u stjecaju s kaznenim djelom povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te kaznenog djela krivotvorenja isprave. Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 53-godišnjak od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017., kao direktor trgovačkog društva iz Požege, postupio u nakani pribavljanja znatne imovinske koristi, surotno načelu urednog vođenja poslovanja društva i skrbi o njegovim imovinskim interesima.

- Osnovano se sumnja da je, znajući da trgovačko društvo nije u poslovnim odnosima s druga dva trgovačka društva, na temelju ulaznih računa koji ne odražavaju stvarno nastali poslovni odnos, sastavio i ispostavio 344 fiktivna izlazna računa za dva kupca prema kojima su ta društva obavila plaćanje na račun tog trgovačkog društva. Osnovano se sumnja da si je isplatio tako uplaćeni novac i da si je podizanjem gotovine s bankomata i plaćanjima koja nisu u vezi s poslovanjem društva, na njegovu štetu, pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 3.588.442,02 eura. Osnovano se sumnja i da je u istom razdoblju, u nakani da izbjegne plaćanje PDV-a u iznosu velikih razmjera, evidentirao 347 nevjerodostojnih računa dvaju dobavljača znajući da oni ne prikazuju stvarno nastale događaje i da knjiženja nisu utemeljena na vjerodostojnoj dokumentaciji. Time nije osigurao sve podatke potrebne za točan obračun i plaćanje PDV-a, čime je, osnovano se sumnja, izbjegao plaćanje PDV-a, odbivši pretporez u iznosu od 5.745.848,52 kune, i time je, na štetu proračuna, umanjio svoju poreznu obvezu - priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

Sumnja se i kako je 53-godišnjak od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. kao direktor navedenog trgovačkog društva u izvatke transakcijskih računa otvorenih kod tri banke koje je dostavio na nadzor poreznoj upravi unio podatke koji prikazuju isplate sa žiroračuna kao plaćanje ulaznih računa dobavljačima unatoč tome što je bio svjestan da je umjesto plaćanja podizao gotovinu sa žiroračuna društva.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: