SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

SB Online | Danas je Svjetski dan darivatelja krvi SB Online | Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Grad Slavonski Brod
FOTO: branitelji.gov.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, Hrvatski Crveni križ dočekuje u znaku 70. obljetnice darovateljstva krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Hrvatski Crveni križ, održana je 1953. godine. Hrvatski Crveni križ i 70. obljetnicu, kao i Svjetski dan darivatelja krvi, dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. Samo prošle godine Hrvatski Crveni križ prikupio je 151 865 doza krvi od ukupno 192 125 doza krvi.

Najveći broj doza krvi prikupljen je na akcijama darivanja krvi prema mjestu stanovanja, a sve manje akcija darivanja se organizira prema mjestu rada što je prije samo nekoliko godina bilo često. Od ukupnog broja osoba koje su darovale krv u 2022. godini, broj osoba koje su po prvi puta darovale krv je 9 174, odnosno šest posto od ukupnog broja. Među njima je bilo 38 posto žena i 62 posto muškaraca.

„Htio bih svim darivateljima krvi uputiti iskrene čestitke i zahvalnost u ime grada Slavonskog Broda. Vaša nesebična gesta darivanja krvi spašava živote. Njome pružate neprocjenjivu pomoć bolesnima i ozlijeđenima, često i ne znajući kome točno pomažete, ali uvijek s plemenitim namjerama. Hvala vam na vašem trudu, vremenu i ljubavi koju darujete svakom kapljicom krvi. Neka vam ovaj dan bude ispunjen ponosom i radošću..“, poručio je na Svjetski dan darivatelja krvi gradonačelnik Mirko Duspara.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: