SB Online

Covid-potvrde obavezne od ponedjeljka, moraju ih imati i pacijenti. Evo svih pravila

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Index.hr/index.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Covid-potvrde obavezne od ponedjeljka, moraju ih imati i pacijenti. Evo svih pravila SB Online | Covid-potvrde obavezne od ponedjeljka, moraju ih imati i pacijenti. Evo svih pravila

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Index.hr/index.hr

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluke o uvođenju obaveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalu. 

Covid-potvrde odnosno obvezna testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus uvode se od ovog ponedjeljka. 

Jedna se odluka odnosi na uvođenje obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost te zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obvezno testiranje svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, a treća na pacijente, odnosno na uvođenje posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenata. 

Zaposlenici bez covid-potvrda se moraju testirati dvaput tjedno. Tko se ne testira, ne smije na posao

Djelatnici u zdravstvu i u socijali koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus morat će se testirati dvaput tjedno. 

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca, navodi se u Odluci. 

Pravila za pacijente u bolnicama

Od pacijenata koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili na planirani zahvat, pratnje pri porodu, roditelja odnosno skrbnika koji borave u smještaju s djecom te osoba koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim osobama će se tražiti covid-potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Sve će provjeravati ovlaštene osobe pružatelja zdravstvene zaštite. 

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u posjeti hospitaliziranim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati covid-potvrdu ni drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Nužna pratnja osoba koje se zbog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno sigurno kretati u zdravstvenoj ustanovi, također ne treba imati covid-potvrdu.

Covid-potvrde ili druge odgovarajuće dokaze ne moraju imati oni koji samo idu u bolnicu na pregled ili dijagnostičku obradu koja ne generira aerosol (primjerice većina radiološke dijagnostike) ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili u ambulantama.

Izuzeti su i oni koji dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Tko se još ne mora testirati

Testirati se neće morati ni zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, oni koji su imali dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte, pri čemu su proglašavani takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani, osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci te osobe koje su preboljele covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su vjerojatni slučajevi, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze. 

Izvor: www.index.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: