SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Brodski policajci završavaju na disciplinskom: Doznali smo što su sve radili

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: SBOnline

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Brodski policajci završavaju na disciplinskom: Doznali smo što su sve radili SB Online | Brodski policajci završavaju na disciplinskom: Doznali smo što su sve radili

Disciplinska odgovornost, kao i sami disciplinski postupak propisan je Zakonom o policiji, Zakonom o državnim službenicima, Zakonom o općem upravnom postupku, te Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: SBOnline

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kako objašnjava PU brodsko-posavska same povrede službene dužnosti se kvalificiraju kao lake povrede službene dužnosti te teške povrede službene dužnosti. Također, Zakonom o policiji te Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti propisan je način pokretanja, tijek vođenja disciplinskog postupka, kazne koje se izriču, te pravni lijekovi koji se koriste u samom disciplinskom postupku.

Treba istaknuti i da policijski službenici odgovaraju za svoje ponašanje i izvan službe, ako su takvim ponašanjem teško narušili ugled policije, što ukazuje na širinu disciplinskih povreda, odnosno disciplinskih postupaka.

Prema ekskluzivnim podacima koji su u posjedu SBOnline redakcije, tijekom 2023. godine od strane načelnika Policijske uprave brodsko-posavske podneseno je dvanaest (12) zahtjeva za pokretanje disciplinskih postupaka nadležnom disciplinskom sudu, Odjelu Prvostupanjskoga disciplinskog sudovanja u Osijeku. Kroz podnesenih 12 zahtjeva prijavljeno je ukupno dvanaest (12) policijskih službenika Policijske uprave brodsko-posavske.

"Od pokrenutih 12 disciplinskih postupaka, u četiri (4) disciplinska postupka nadležan sud je donio Rješenja o odgovornosti policijskih službenika, kojima su proglašeni krivima i istim Rješenjima kažnjeni za povredu službene dužnosti i to u dva slučaja izrečena je novčana kazna u visini od 10% zadnje isplaćene plaće za puni mjesec proveden na radu na vrijeme od 1 mjeseca, u jednom predmetu novčana kazna u visini od 10% zadnje isplaćene plaće za puni mjesec proveden na radu na vrijeme od 3 mjeseca, dok je u jednom disciplinskom postupku izrečena uvjetna kazna prestanka državne službe", potvrdila je PU brodsko-posavska. 

Kada je riječ o razlozima pokretanja i vođenja disciplinskih postupka, većem su dijelu bili poradi nedoličnog ponašanja policijskih službenika u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije, te pojedinačnim slučajevima nasilje u obitelji, poradi neovlaštenog ili nenamjenskog korištenja sredstava ministarstva, kao i poradi neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza.

"Što se tiče lake povrede službene dužnosti, tijekom 2023. godine Rješenjem načelnika Policijske uprave pokrenuto je šest (6) postupaka zbog lake povrede službene dužnosti, kojima postupcima je šest policijskih službenika Rješenjima proglašeno krivima i kažnjeno pisanim opomenama. Razlozi pokretanja disciplinskih postupaka za lake povrede službene dužnosti u 4 slučaja se radilo o neurednom izgledu, ili nepropisnom nošenju službene odore, dok u dva slučaja zbog nepravilnog ili neurednog postupanja sa sredstvima za rad i službenim aktima", kazali su iz policije. Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.