SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Aplikacija za pronalaženje bližnjih

SB Online | Aplikacija za pronalaženje bližnjih SB Online | Aplikacija za pronalaženje bližnjih

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Vanja Krnić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Brođani koji prilikom blagdana Svih svetih mnogi od nas odlaze na groblje zapaliti svijeću i obići posljednja počivališta svojih  preminulih prijatelja, ljubavi, poznanika, bližnjih. 

Kroz povijest

„Podrijetlo svetkovine Sviju svetih valja tražiti na Istoku već tamo u IV. stoljeću. Ondje se u Antiohiji slavio blagdan svih svetih mučenika na prvu nedjelju po Duhovima. U VI. je stoljeću isti blagdan na isti dan uveden i u Rimu, a 100 godina kasnije papa Bonifacije IV. stavio ga je na 13. svibnja, dan u koji je poganski hram Pantheon, posvećen svima bogovima, pretvorio u crkvu na čast Bogorodici i svima svetim mučenicima. I tako je taj nekadašnji poganski spomenik dobio naziv: “Sancta Maria ad Martyres” – crkva svete Marije i svetih mučenika.

Papa Grgur IV. premjestio je god. 835. svetkovinu Sviju svetih na 1. studenoga. Vjerojatno zbog jednostavne prikladnosti, kako to u XII. stoljeću svjedoči Ivan Beleth. Prikladnost se sastojala u tome što je nakon završene žetve i berbe bilo lakše osigurati hranu i piće za veliko mnoštvo hodočasnika koji bi tom zgodom nagrnuli na Rim.
Svetkovina je Sviju svetih jednako popularna kako a istočnoj tako i u zapadnoj Crkvi.
Misao na sve svete potiče nas na razmišljanje kako naš život mora biti svet i dobar, shvaćen u funkciji budućega života te kako imamo odgovornost da ga postignemo. Spomen na mrtve ispunja nas potresenošću zbog tolikih uspomena ozbiljnih razmišljanja koja su povezana s mišlju na smrt. Molimo za naše pokojne, ali i za njihovu duhovnu pomoć!“; izvor Internet.

Osobno sam se do neki dan pitao zašto služe ili su služili info stupovi na groblju Kad u njima nema ni struje , a još manje bilo kakve informacije. Stoje ne znam da li još i s kojom svrhom?

Iseljenici 

 Pošto smo grad  koji je imao i ima veliki odljev stanovništva u neke „bolje“ krajeve sa sigurnijom budućnosti. Svatko od nas ima nekog sahranjenog na Brodskom groblju, a nažalost ne može do svoga grada za Dan mrtvih. Osobno sam par puta otvarao tražilicu pokojnika na Mirogoju ili u Zagrebu. Oni to imaju m ali Slavonski Brod već sad ima bolju aplikaciju  od Zagreba i  99.98% gradova u Lijepoj našoj.
Brodska inteligencija
Moram priznati ostao sam više nego ugodno iznenađen i ponosan kad sam vidio aplikaciju koju stvaraju i već je Vau radnici ININA  na čelu s vječitim entuzijastom i rokerom Igorom Majdandžićem.

Naime ne da su napravili mapu  sa svim grobnim mjestima na Brodskom groblju,  naprotiv oni su je nadogradili. Doslovno  se može iz sobe pretraživati po groblju. Doslovnom upisom imena i prezimena svakog dragog pokojnika, možete vidjeti lokaciju njegovog grobnog mjesta, ali i samu grobnicu. 
Planirano je, ali  još je u izradi aplikacije je da možete  naručiti iz svoje fotelje  stolice ili bazena naručiti  primjerice čišćenje grobnice, svijeće ili cvijeće. Amerika ima Muska, Gatesa, ali mi imamo svoje Igore, Mladene   i još desetine stručnjaka koji ne samo svojim znanjem oplemenjuju Slavonski Brod, ali i stvaraju proizvode koji su  doslovno za sve Vau. Naravno naši Brodski imaju manje para, ali svojim entuzijazmom i inovacijama u najmanju ruku su u egalu.
Svi  se često sjetimo svojih najmilijih, ali pomoću ove aplikacije bit ćemo uvijek u mogućnosti ih posjetiti ma gdje god bili.

Aplikaciju pogledajte OVDJE


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: