SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Župan Marušić sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji „Interreg: razvoj vizije za budućnost“ u Šibeniku

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: BPŽ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Župan Marušić sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji „Interreg: razvoj vizije za budućnost“ u Šibeniku SB Online | Župan Marušić sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji „Interreg: razvoj vizije za budućnost“ u Šibeniku

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: BPŽ

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Župan Danijel Marušić u Šibeniku sudjeluje u radu Međunarodne konferencije pod nazivom„Interreg: razvoj vizije za budućnost“, a koja se održava u susret 9.EUSAIR Forumu.
Otvarajući ovogodišnju konferenciju kazao je kako u izazovna vremena I prilike koji su pred nama više nego ikad moramo ustrajati na međusobnoj suradnji zemalja članica Europske unije, biti
spremni odgovoriti na sve izazove, ali i koristiti sve mogućnosti, mehanizme i instrumente koje pruža članstvo u Europskoj uniji na političkom, gospodarskom i socijalnom planu. Dodao je i kako napore treba usmjeriti i na daljnji razvoj demokracije, kvalitete upravljanja, na otklanjanju manjkavosti u vladavini prava i pravovremenom uključivanju te ekonomskom oporavku i razvoju zemalja u procesu proširenja Europske unije. Republika Hrvatska, kao jedna od najuspješnijih članica EU u provođenju kohezijske politike, naglasio je župan Marušić, primjer je kako se kvalitetnom suradnjom s ostalim zemljama članicama i regije te prepoznavanjem dobrih prilika u kratkom vremenu može stvarati bolja sredina za život građana. Europski fondovi ključni su mehanizam razvoja Hrvatske u posljednjih deset godina zahvaljujući kojima je BDP povećan za 5%, a čak više od 70% svih naših javnih investicija financira se europskim sredstvima. Dodao je kako su Interreg programi ključna poveznica institucija, regija, gradova Eurozone i onih izvan nje i model koji o objedinjuje transnacionalnu, transgraničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe. Također, ključni su u stvaranju mira, stabilnosti i suradnje kroz održivi gospodarski razvoj, bolju prometnu i infrastrukturnu povezanost, zaštitu kulturne baštine, zaštitu okoliša i pružanju potpore ulasku svih jadranskih država u EU -zaključio je Marušić.


Međunarodna konferenciji pod nazivom„Interreg: razvoj vizije za budućnost“, odvija se u organizaciji Hrvatskog predsjedništva Strategije EU za jadransku i jonsku regiju u suradnji s Europskim odborom regija i Programom međuregionalne suradnje Interact na njoj nazoče visoki dužnosnici Republike Hrvatske, Europskog odbora regija, Europske komisije, Upravljačkih tijela programa Interreg te predstavnici županija i regija 10 zemalja jadranske i jonske regije.
Ova konferencija pružit će priliku pregleda dosadašnjih iskustava u svim sastavnicama Interrega, razmjenu mišljenja o što uspješnijoj provedbi tijekom razdoblja 2021. – 2027. te razvoju vizije za razdoblje nakon 2027. godine.


Interreg programi predstavljaju jedan od najuspješnijih alata financiranih od strane EU-a, koji posljednjih trideset godina uključuju brojne institucije, kao i regije te gradove iz EU-a i izvan EU-a, povezujući ih s građanima na način na koje drugi EU programi ne uspijevaju. Time značajno pridonose izgradnji povjerenja među građanima Europe, stvaraju prekogranične zajednice i imaju značajan utjecaj na stvaranje zajedničkog europskog identiteta.


Navedena Konferencija prethodi održavanju 9. Godišnjeg foruma Strategije EU za jadransku i jonsku regiju, čiji je domaćin hrvatsko predsjedništvo, a koji će se također održati u Šibeniku. Forum zajednički organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te EUSAIR Facility Point projektni partner iz Hrvatske (Ministarstvo turizma i sporta RH), u bliskoj suradnji s Europskom komisijom. Sudionici koji se prijave za Konferenciju „Interreg: stvaranje vizije za budućnost“, više su nego dobrodošli prijaviti se i za događanja na 9. Godišnjem forumu EUSAIR-a 15. i 16. svibnja 2024. godine.
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.