SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Zlatne plakete za dobru kukuruznu silažu tvrtki Ena i OPG-u iz Gundinaca

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Zlatne plakete za dobru kukuruznu silažu tvrtki Ena i OPG-u iz Gundinaca SB Online | Zlatne plakete za dobru kukuruznu silažu tvrtki Ena i OPG-u iz Gundinaca

PRIJE 3 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Objavljeni su rezultati i uručene nagrade pobjednicima 7. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u našoj zemlji. U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, odnosno njihovom Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima, dodijeljeno je 17 nagrada od kojih četiri zlatne, osam srebrnih i pet brončanih plaketa za kvalitetu kukuruzne silaže.
Listu najboljih predvodi silaža tvrtke Ena iz Gundinaca, kojoj je vlasnik Željko Ergotić. Ena je dobila 92 boda od 100 mogućih osvojivši prvo mjesto, a 90 bodova što je donijelo također zlatnu plaketu dobila je silaža spravljena na OPG Mirka Vuksanovića, također iz Gundinaca. Nagrađeni proizvođači dolaze iz 10 različitih županija od Slavonije, preko središnje do sjeverozapadne Hrvatske. 
U ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo 12 županija koje su financirale laboratorijska ispitivanja kvalitete silaže za više od 270 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.
Po 25 uzoraka pristiglo je iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, dok je 20 prikupljeno u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj te 10 Istarskoj županiji. 
Projekt ima za cilj podići razinu svijesti proizvođača mlijeka o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane, u ovom slučaju kukuruzne silaže kao osnovnog krmiva u obroku mliječnih krava na većini gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Stručnjaci ističu da je pravilno organizirana hranidba, temeljena na uravnoteženom obroku, jedan je od osnovnih preduvjeta za osiguranje dobrog zdravlja i maksimalne proizvodnje domaćih životinja.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.