SB Online

Zastupnice ukazale na ozbiljan problem: ʼNije se na vrijeme pripremiloʼ

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: SBOnline

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Zastupnice ukazale na ozbiljan problem: ʼNije se na vrijeme pripremiloʼ SB Online | Zastupnice ukazale na ozbiljan problem: ʼNije se na vrijeme pripremiloʼ

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: SBOnline

Saborske zastupnice Marina Opačak Bilić, Ružica Vukovac i Martina Vlašić Iljkić sudjelovale su na 24. Novogradiškom sajmu poznatog pod nazivom Poljoprivredno-poduzetničke ideje Brodsko-posavske županije, nakon kojeg su objavile i zajedničko priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Dobar dio naše javnosti uvjeren je kako je reakcija Ministarstva poljoprivrede bila spora, neadekvatna i u konačnici potpuno promašena, što je rezultiralo činjenicom da je Hrvatska, uz Rumunjsku, trenutno država s najviše slučajeva afričke svinjske kuge kod domaćih svinja u Europskoj uniji. Iako nam je sama sumnja na bolest koja već hara u neposrednom susjedstvu trebao biti ozbiljan alarm. Nije se na vrijeme pripremilo niti uzgajivače, javnost, građane niti je donesena strategija za ASK. Još uvijek u javnosti dominira nepovjerenje spram svih mjera jer su donesene kasno, bez pripremljene i informirane javnosti. Ministarstvo i dalje propušta ozbiljno se nositi sa svim izazovima širenja ASK.

Struka je zakazala i prilikom određivanja metode eutanazije te su eutanazirane svinje u nekom broju žive stizale u Agroproteinku.

No, najspornija je međutim odluka o takozvanom odmoru objekta od godine dana.

Mjere sprječavanja širenja bolesti trebaju biti rigorozne, treba dosljedno provoditi eutanaziju životinja na pozitivnim i kontaktnim gospodarstvima.

Ako se čišćenje i dezinfekcija obave po pravilima struke, dovoljan je bitno kraći odmor objekta. Zabrana držanja od godine dana je besmislena i ekonomski pogubna za hrvatsko selo.

Ozbiljan problem je što je ljudima onemogućeno da se bave s daljnjim uzgojem, da obnove tovilišta i uzgajališta. Ako se korektno rade dezinfekcije, gospodarstva mogu biti u pogonu za tri do šest mjeseci. Nema niti jedne znanstvene studije koja potvrđuje da će se virus zadržati godinu dana u objektu ako su mjere napravljene po pravilima službe.

Da bi se obnovila bilo kakva ekonomska proizvodnja, potrebno je barem još šest mjeseci da se bilo što stavi na tržište. Mnoge farme su poljoprivrednici podigli na kredit, pa je pitanje kako će svinjogojci bankama plaćati rate, ako najmanje 18 mjeseci nemaju nikakve prihode".Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.