Umro proslavljeni Hrvatski košarkaš i trener

FOTO: YouTube: Kanal 5

4.4.2022. | 19:06 | index.hr
IZVOR: index.hr
Pregleda: 1787

PROSLAVLJENI hrvatski košarkaš Petar Skansi umro je danas u 78. godini. Skansi je bio bivši hrvatski košarkaš i košarkaški trener. Igrao je na poziciji centra. Od 2012. je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Najviše je ostao zapamćen kao izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

Bio je i član jugoslavenske reprezentacije koji je osvojila Svjetsko prvenstvo u Ljubljani 1970. godine. Uz njega su u petorci bili Ratomir Tvrdić, Damir Šolman i Nikola Plećaš. Hrvatska se s njima prije 52 godine popela na košarkaški krov svijeta.S reprezentacijom Jugoslavije ima i srebro na Olimpijskim igrama 1968., srebro na SP-u 1967. u Meksiku i srebro na EP-u 1965. u SSSR-u.

Karijeru mu je obilježila JugoplastikaRođen je 1943. u Sumartinu, a košarku je počeo igrati u Jugoplastici. Tamo se zadržao do 1972. godine nakon čega je otišao u Pesaro te se nakon sezone vratio u Jugoplastiku. U Jugoplastici je nakon povratka boravio tri godine i imao ulogu igrača-trenera.


Poslije toga je kao trener vodio Scavolini, Veneziju, Romu, Benetton, Bolognu od talijanskih klubova, grčki PAOK te Split i Krku od hrvatskih klubova. FIBA ga je 1991. godine izabrala među 50 najvećih košarkaša svijeta. 

Izvor:www.index.hr 


VIŠE NA TEMU:
PREMINUO
TRENER

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI