SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

U ljekarnama širom hrvatske nedostaje Klavocina, a prijeti i nestašica zamjenskih antibiotika

PRIJE 1 GODINU
TEKST: rtl.hr/rtl.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | U ljekarnama širom hrvatske nedostaje Klavocina, a prijeti i nestašica zamjenskih antibiotika SB Online | U ljekarnama širom hrvatske nedostaje Klavocina, a prijeti i nestašica zamjenskih antibiotika

PRIJE 1 GODINU
TEKST: rtl.hr/rtl.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Hrvatskoj vlada nestašica antibiotika klavocina. U ljekarnama ga gotovo nema. Najgore će biti sljedećih desetak dana kada se očekuje i nestašica zamjenskih antibiotika. I neće biti jedina. Kako doznajemo, moguća je nestašica lijekova za tlak i snižavanje visoke tjelesne temperature.

Glavni grad, glavna ulica, a jednog od najpoznatijih antibiotika u ljekarni nema ni za lijek. Ladice su prazne i popularnim antibiotikom neće se tako skoro napuniti.

Magistra farmacije Mara Vuletić: "Trenutno je nestašica klavocina. Nema ga već neko vrijeme, rekla bih već mjesec dana ili ako se i pojavi, dođe u jako malim količinama, svega po 5 kutija što nije dovoljno ni za dnevni promet."

Dodatni je problem što zbog zastoja u proizvodnji prijeti i nestašica četiri zamjenska antibiotika. Sljedećih desetak dana, potvrđuju nam u HALMED-u, situacija će biti ozbiljna.

Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a: "Točno je da nema ni drugih istovjetnih lijekova. Međutim, dostupan je jedan od lijekova s istom djelatnom tvari koji se može koristiti kao zamjenska terapija i drugi lijekovi iz skupine antibiotika."

Uz sve logističke poteškoće, problem je i manjak komunikacije u zdravstvu. Liječnici propisuju lijek kojeg nema. Bolesne pacijente šeću, pa nakon odbijenice u ljekarni moraju natrag kod liječnika po novi recept.

Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata: "Najvažnije u ovim trenucima je da liječnici obiteljske budu koordinirani s ljekarnicima da se ne bi događalo da izdaju neki recept kojeg jednostavno pacijenti u ljekarnama ne mogu podići."

No upravo se to događa pa su frustracije svakodnevne. Kako je moguće da u 21. stoljeću zdravstveni sustav nije umrežen oko ovako osnovnih informacija pita se i predsjednica ljekarničke komore Ana Soldo:

"Nisu povezani s ljekarnama, a nisu povezani ni s tom bazom nestašica na ispravan način jer oni bi kod potpisivanja trebali dobiti obavijest da lijeka nema da odmah odaberu neki drugi lijek. Postoje zemlje koje su taj komunikacijski dio uredile..."

Ali Hrvatska nije jedna od tih zemalja. Odgovor zašto potražili smo i u Ministarstvu zdravstva. No, za nas nisu imali vremena. Tričarija poput nestašice jednog od najprodavanijih antibiotika u Hrvatskoj, nije, kažu, u njihovom djelokrugu rada.

(Izvor: RTL.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: