SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Treba li u Brodsko-posavskoj županiji smanjiti broj općina?

SB Online | Treba li u Brodsko-posavskoj županiji smanjiti broj općina? SB Online | Treba li u Brodsko-posavskoj županiji smanjiti broj općina?

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Ante Mandarić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Vlada će na jednoj od sljedeće dvije sjednice konačno donijeti odluku koja će definirati kriterije za spajanje općina. Uz različite financijske potpore koje će dobivati za stvarno spajanje, država će na sebe preuzeti i dugove lokalnih jedinica, pisao je prošlog ljeta Jutarnji.

Plan je takav da bi veća općina praktički preuzela manju, a kao poticaj država će preuzeti njihove dugove, ali dobivat će i značajnu novčanu potporu. Tako će spojena, nova općina dobiti dvostruki iznos onoga koji je manja općina dosad dobivala iz fonda fiskalnog izravnanja. Poticaji za dobrovoljna stvarna spajanja uključivat će i jednokratne kapitalne transfere tijekom sljedećih pet godina koje će lokalne jedinice koristiti namjenski za infrastrukturne projekte.

Cilj Vlade je da se do 2026. minimalno stvarno spoji 20 posto općina, odnosno funkcionalno spoji minimalno 40 posto jedinica. U Hrvatskoj postoji 428 općina, pa bi krajnji cilj bio da se do lipnja 2026. njih oko 85 ukine ili 171 funkcionalno spoji.

S obzirom na to da se u Brodsko-posavskoj županiji nalazi čak 26 općina i 2 grada, realno je za očekivati da bi ovaj novitet zahvatio i Brodsko-posavasku županiju. Uvidom u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i broj osiguranika, vidljivo je da čak 13 općina ima manji broj zdravstvenih osiguranika od 3 tisuće, a to su: Bukovolje 2.914, Davor 2.994, Dragalić 1.219, Gornja Vrba 2.388, Bogićevci 1.892, Gundinci 2.005, Klakar 2.130, Oprisavci 2.544, Podcrkavlje 2.509, Sikirevci, 2.574, Slavonski Šamac 2.217, Stara Gradiška 1.357 te Vrbje 2.092. Iako postoji relativno novi popis stanovnštva Republike Hrvatske, kao relevantan i realan podatak uzima se upravo broj zdravstveno osiguranih osoba koji se nalazi na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Broj stanovnika nije presudan i jedini faktor kojim bi se prilikom ukidanja odnosno spajanja jedinica lokalne samuprave mogli voditi. Kao važna činjenica spominje se još povijesno postajenje neke općine ili grada, a također bitno je u obzir uzeti i geografski položaj mjesta te ostali sadržaji.

Da je sigurno riječ o prevelikom broju jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, a tako i u Brodsko-posavaskoj županiji, zbog čega često svjedočimo sporoj i lošoj administraciji, a u konačnici i razvoju naših sredina, nedvojbeno je. Iako je u većini jedinica lokalne samouprave na području Republike Hrvatske upravo vladajući HDZ na vlasti, krajnje je vrijeme da se počne smanjivati nagomilani broj jedinica lokalne samouprave kako bi se smanjio nepotreban broj dužnosnika, vijećnika te ostale administracije. Bilo bi zanimljivo čuti i komentar brodsko-posavskog župana Danijela Marušića o navedenoj temi.

Kad ćemo, i hoćemo li uopće doživjeti takav scenarij, ostaje tek za vidjeti.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: