SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

TIK TOK TREND: Zbog opasnog izazova dječaci iz Slavonije završavaju s ozljedama testisa

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Andrea Lužanac

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | TIK TOK TREND: Zbog opasnog izazova dječaci iz Slavonije završavaju s ozljedama testisa SB Online | TIK TOK TREND: Zbog opasnog izazova dječaci iz Slavonije završavaju s ozljedama testisa

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Andrea Lužanac

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Da TikTok ima poprilično loš utjecaj na djecu i mlade dokazuje još jedan, pomalo bizaran dokaz. Naime, tijekom proteklih dana u osječki Klinički bolnički centar zaprimljeno je više djece s tzv. torzijom testisa nego inače. 

U posljednje vrijeme TikTokom kruži opasan izazov pod nazivom "Hit Him in the Balls Challenge". Kako piše Glas Slavonije, iako djeca ne žele priznati, navodno se radi baš o navedenom izazovu, koji je očito zaludio i tinejdžere u Slavoniji. 

Koliko je ovaj bizaran trend zapravo opasan, dokazuje i podatak da torzija testisa može dovesti do neplodnosti, kao i do uklanjanja testisa. 

"Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod djece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat liječenja je uklanjanje takvog testisa", kaže doc. dr. sc. Dalibor Divković, dr. med., voditelj Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a za Glas Slavonije.

Liječnik ističe kako za sada nema saznanja da se kod djece koja su primljena u bolnicu radi o ikakvom izazovu. Torzija testisa može se pojaviti spontano, a do nje nerijetko dolazi i nakon ozljeda. 

Ne tako davne 2019., britanski su mediji pisali kako je 12-godišnji dječak zamalo ostao bez testisa zbog izazova pod nazivom "Bangcock". Dječaci bi u školama pitali "koji je glavni grad Tajlanda", a kada bi im neki dječak odgovorio da je to Bangkok, što može zvučati kao "bangcock", udarac u muški spolni organ, dobio bi udarac baš u to mjesto. Majka 12-godišnjaka upozorila je tada roditelje i djecu da shvate posljedice takvih izazova.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.